Malatya'da göç tersine çevrilmeli! Serbest ticaret bölgesi kurulmalı

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan göçün tersine çevrilmesi için Malatya ve diğer deprem bölgelerinde 100 fabrikalık serbest ticaret bölgesi kurulmasını önerdi.

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların gerçekleştiği illerde yaşanan göçün büyüklüğüne dikkat çeken Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, bu bölgelerde göçün tersine dönüştürülmesi için fabrika ve serbest ticaret bölgelerinin kurulmasını önerdi.

Asrın felaketinde büyük yıkımların gerçekleştiği 4 il olan Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da deprem sonrasında büyük göçler yaşandı. Bu göçün tersine çevrilmesi için sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla önerilerde bulunan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, deprem illerinde küçük iş yerleriyle yeteri kadar istihdam gerçekleşmeyeceğini belirterek, büyük fabrikaların kurulmasını istedi. Deprem bölgesinin unutulduğunun altını çizen Öğüt, "Deprem bölgesinde sadece konut değil ayrıca en az 100 adet fabrikalık gümrük serbest bölgeler de inşa edilmelidir" ifadesini kullandı.

Bölgesel istihdam deprem bölgesine can damarı olacak

Deprem sonrasında yaşanan göçün kalıcılaştığına dikkat çeken Öğüt, "Deprem bölgesinden depremler sebebi ile başka şehirlere göç etmiş ya da etmek zorunda kalmış vatandaşlarımızın memleketlerine geri dönüşleri için geniş çapta bölgesel istihdam çalışmalarına hız verilmelidir. Büyük yıkım almış şehirlerde ve ilçelerde istihdam için bölgesel organize sanayi bölgeleri inşa edilerek istihdam sağlanmalıdır çünkü; 200 ya da 300m² dükkanlar ile olacak bir iş değildir. Hali hazırda yaşam sürebilecek ama istihdam sıkıntısı nedeni ile memleketlerine geri dönüş yapamayan binlerce vatandaşımız var.Yoğun gündem arasında hızla unutulan deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkındırılması için bölgesel organize sanayi bölgeleri önem arz etmektedir.Deprem bölgesin'de sadece konut değil ayrıca en az 100 adet fabrikalık gümrük serbest bölgeler de inşa edilmelidir. Bölgesel istihdam deprem bölgesine can damarı olacaktır" açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme