Malatya'da Geçmişten Geleceğe Yolculuk Yapılan Müze..!
Malatya Büyükşehir Belediyesi Radyo ve Gramofon Müzesi, 703 parça eşsiz eseriyle ziyaretçilerine tarihe nostaljik bir yolculuk sunuyor. 2018 yılında açılan müze, radyo ve gramofonların evrimini gözler önüne sererek geçmişin hatıralarını yaşatıyor.
Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, geçmişin hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Malatya Büyükşehir Belediyesi Radyo ve Gramofon Müzesi, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli radyo ve gramofon müzesi olarak dikkat çekiyor. Malatya kent mimarisine uygun inşa edilen iki katlı kerpiç bir evde kurulan müze, radyo ve gramofon tarihine ışık tutuyor.
Müzede, 1940’lı ve 1950’li yıllarda yayımlanan radyo dergilerinden, Malatya Radyosu’na ait tarihi cihazlara kadar toplam 703 parça sergileniyor. 1960’lı yıllarda faaliyete geçen Malatya Radyosu’na ait verici, anten ve yayın cihazları ile ziyaretçilerine adeta nostaljik bir tarih yolculuğu yaşatan müze, ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.
Müzede; Hatıra Fotoğrafı Çekim Köşesi, Malatya Radyosu Köşesi, Fahri Kayahan Köşesi, Siyasal Tarih Köşesi, İlk Radyo Yayını Köşesi ve Fehmi Usta’nın Radyo Tamir Köşesi gibi nostaljik alanlar yer alıyor. Müzede sergilenen radyo, gramofon ve mikrofon gibi tarihe tanıklık etmiş cihazlar, sadece müzik ve bilgi kaynağı olmanın ötesinde, toplumsal bağları güçlendiren ve insanların hayatına dokunan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Müze Sorumlusu Mehmet Başkurt, 2018 yılında açılan müzenin ülkemizin en büyük Radyo ve Gramofon Müzesi olduğunu belirterek, “Müzemizde 703 parça eser bulunuyor ve bu parçaların yüzde 90’ı çalışır durumda. Yıllık ortalama 40-50 bin ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Ziyaretçilerimiz müzemizi pazartesi günleri hariç sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında ücretsiz gezebilirler” dedi.
Müzenin en eski eseri olan 1890 yılına ait Polyphon müzik kutusu, elektriksiz çalışan mekanik bir sistemle dikkat çekerken, Edison’un icadı olan Phonographe Pathe ses kayıt cihazı da hem kaydetme hem de kaydedilen sesi tekrar dinleme özellikleriyle müzenin öne çıkan parçalarından. Ayrıca, Nazi Propaganda Radyosu (1938-1941) ve Türk mühendisler tarafından geliştirilen Galenli radyo da müzenin önemli eserleri arasında yer alıyor.
Fehmi Usta’nın Radyo Tamir Köşesi ise Malatya’nın en meşhur radyo ve gramofon ustalarından biri olan Fehmi Usta’ya adanmış. Bu köşede hem müzedeki cihazların hem de ziyaretçilerin getirdiği radyo ve gramofonların tamiri yapılıyor, böylece geçmişin hatıraları yeniden canlanıyor.
Radyo ve Gramofon Müzesi, nostaljik atmosferi ve eşsiz eserleriyle ziyaretçilerine hem kültürel bir mirası korumanın hem de geçmişe tanıklık etmenin keyfini sunuyor.