Malatya'da Emeklilerden Hükümete Sert Tepki
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş, 2024 yılının Temmuz ayı zam oranlarını ve emekli maaşlarını eleştirerek hükümete sert tepki gösterdi. Göktaş, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek acil çözüm talep etti.
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş, 2024 yılının Temmuz ayı zam oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan %24,62 zam oranının sahte olduğunu belirterek, bu durumun milyonlarca emekliyi sefalet içinde yaşamaya mahkum ettiğini ifade etti.
"Sahte Zam Oranları ile Milyonların Ekmeği Çalınıyor"
Haydar Göktaş, açıklamasında şunları söyledi:
“2024 yılının Temmuz ayı zam oranları TÜİK tarafından %24,62 olarak açıklandı. Bu oran, sahte bir şekilde, birilerinin emriyle ayarlanmış olup, milyonlarca insanın sofrasındaki ekmeği çalan ve milyonları sefalet içinde yaşatan TÜİK'i ve ona bu emri verenleri kınıyoruz. Açlık sınırının 20 bin, yoksulluk sınırının 62 bin olduğu ülkemizde, asgari emekli maaşı 1,5 yıldır hâlâ 10 bin lira seviyelerinde.”
"Deprem Bahanesi ile Emeklilerin Hakkı Gasp Ediliyor"
Göktaş, deprem bahanesi eklenerek kök maaş hikayelerine herhangi bir artış yapılmadığını belirtti:
“Deprem bahanesi eklenerek kök maaş hikayelerine herhangi bir artış yapılmadı. 5 milyon emekli ve ailesi, 2025 yılına kadar 10 bin lira ile yaşamaya çalışacak. Kölelik düzeninden daha kötü günler yaşıyoruz. Köle sahipleri kölelerini daha iyi çalışsınlar diye ekmek ve azığını bol verir, güzel yerlerde yatırırmış. Bizimkiler ise 'Bunlar bir an önce ölsün de bu yükten kurtulalım' diyorlar.”
"Emeklilerin Hakkı Gasp Edildi"
Göktaş, emeklilerin yıllardır hakkının gasp edildiğini vurguladı:
“2002 yılında asgari ücret 184 TL iken, emekli aylığı 257 TL idi. 22 yıllık aynı hükümetlerin yönetiminden sonra gelinen noktada, asgari ücret 17.002 TL, emekli aylığı ise 10 bin TL'ye yükselmiş. Emekliler, 35-40 yıl çalışıp yaşlılığında kimseye muhtaç olmadan yaşamak için primini, vergisini ödemişler.”
"Depremzede Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri"
Göktaş, depremzede emeklilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı:
“Özellikle depremzede emeklilerin başka illerde üniversitede okuyan öğrencisi olanlara karşılıksız burs ve kredi sağlanmalıdır. Kredi Yurtlar Kurumu öncelik vermeli çünkü bir maaşla bir kirayı karşılamıyor, ikincisini nasıl ödesin? Pek çok üniversite öğrencisi, maddi yetersizliği nedeniyle üniversite hayatını bitiriyor ya da ileride biraz daha iyi olur diye kayıt donduruyor.”
"Emekliler Adaletli Yönetim Bekliyor"
Göktaş, emeklilerin adaletli bir yönetim talep ettiğini belirtti:
“Biz emekliler olarak sizden isteğimiz, bizim hakkımızı vermeyecekseniz bizi açlığa mahkum edecekseniz, bir an önce ülkeyi erken seçime götürün. Kaybederseniz, en çok kim sizin dostunuz kim düşmanınız görürsünüz. O zengin iş insanlarının vergisini ertelemeyin, isteyin ya da mültecilere verdiğiniz kıyağı kaldırın, 'Sadece bu ülkenin vatandaşının sahip olduğu haklara sahipsiniz' deyin, vergisini alın.”
"Halkın Sesine Kulak Verin"
Göktaş, son olarak Cumhurbaşkanı'na seslendi ve emeklilerin çilesine son verilmesini istedi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu sıkıntı ve dertlerimize bir çare bulması gerekiyor. Her insan gibi her iktidarın da bir sonu vardır. Sizden bundan sonra artık emekliden, asgari ücretliden yana olmanızı, çeyrek asırdır destek veren vatandaşınızın sesini duymanızı istiyoruz. Emeklinin bunca çilesini çekecek gücü yok artık. Sizden talep ediyoruz, olmuyorsa erken seçim kararı alın, bir de güzel günler vaat eden muhalefeti görelim. Vaat ettiklerini yapamazlarsa, onları eleştirelim.”