Malatya'da Deprem Riski Var Mı? Bilim İnsanı ve Siyasetçiden Ortak Açıklama!
Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da dün meydana gelen deprem sonrası 'Endişe verici' ifadelerini kullanırken, Görür'ün açıklamalarını paylaşan AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan ise 'Bu uyarı önemli' dedi.
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde dün saat 20.20'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Polat-Doğanşehir/Malatya’da 4,5 deprem oldu. Sanırım bu deprem Malatya Fay Zonu içerisinde. Malatya Fayı yavaş bir fay. Son deprem yaklaşık 2.500 sene önce. Son depremlerde de yüklendi. Endişe verici. Ciddi olarak çalışılmalı. MTA, AFAD ve üniversiteler namzet kuruluşlar.” ifadelerini kullandı.
Uyarı Önemli
Görür’ün açıklamasını sosyal medya sayfasından tekrar paylaşan AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, “Bu uyarı önemli...Esasında bu uyarı, Malatya'da aylarca uğraştığımız ve halen daha üzerinde titizlikle durduğumuz rezerv alanlar üzerinden şehri kentsel dönüşüm eliyle baştan aşağı yenilemek ve depreme karşı dayanıklı ve emniyetli bir şehir inşa etmek konusundaki ısrarımızı teyit eden bir uyarı.” diye konuştu.
TOKİ İlk Malatya’da Politikasını Değiştirdi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Mehmet Özhaseki döneminde, şehir merkezinde çalışma yapmayan TOKİ’nin politikasını değiştirdiklerini kaydeden Babacan, şunları söyledi:
“Devletin TOKİ vasıtasıyla şehirlerin merkezlerine girmeme politikasını bir önceki Bakanımız Sn. Özhaseki ile çok uzun uğraşlar neticesinde ilk olarak Malatya'da kırdık ve şehrin merkezindeki eski yerleşim alanlarını birer birer rezerv alan ilan etmek suretiyle kentsel dönüşüm eliyle yenileme politikasına giriştik.Bakanımız Sn. Kurum dönemiyle de bu politika daha da kökleşti, yerleşti ve ivme kazandı.”
Şehrin Büyük Kısmı Emniyetli Olacak
Afetlere karşı dirençli ve emniyetli şehir inşa ettiklerini vurgulayan Babacan, “Şu an hâlihazırda sadece merkezde 60'ın üzerinde etap ile şehrin merkezi hem sosyolojik ve kültürel dokusu korunarak yenileniyor hem de olası afetlere karşı dirençli ve emniyetli bir şehir inşa ediliyor. Bunun önemi ve ne anlama geldiği, zaman geçtikçe daha çok anlaşılacak. Malatya merkezde ilan edilen rezerv alanların mahalle ve bölgelerine bakıldığında, şehrin yapı stokunun en eski olduğu yerler olduğu görülecektir.Yeni yerleşim yerlerindeki yeni yapı stokuyla birlikte düşünüldüğünde ise bu, şehrin merkezinin çok büyük bir kısmının yeni ve emniyetli binalardan oluştuğu anlamına gelecek.Tek derdimiz de bu: şehrin kültürel ve sosyolojik yapısı korunsun, şehir yenilensin ve afetlere karşı dayanıklı ve emniyetli bir şehir olsun...” şeklinde konuştu.