Malatya'da Çevre Kirliliği Tehlikeli Boyutta…!
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya ve 3 ilde çevre kirliliği tehlikeli boyuta ulaştı. TBB'nin deprem raporuna göre, asbestli betonların ve inşaat alanlarından kaynaklanan çevresel sorunların ilerleyen dönemde ciddi sağlık problemlerine yol açacağı belirtildi. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nın son verileri ise raporu haklı çıkarıyor.
TBB(Türkiye Belediyeler Birliği) adına oluşturulan Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde saha ziyaretlerine başladı. Ziyaretler kapsamında oluşturulan raporda, önemli başlıklar arasında çevre kirliliği de yer aldı.
Raporda, enkaz hafriyatları ve yeni inşaat alanlarından kaynaklanan çevresel sorunların yol açtığı asbest sorununun ileride sağlık sorunlarına yol açabileceği endişesi vurgulanırken, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında oluşan toz ve çamurun çevre kirliliğine sebep olduğu belirtildi.
Çevresel sorunlara çözüm olarak atıkların mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi, meslek kuruluşları, sivil toplum aktörleri ve üniversitelerle iş birliği sağlanması gerekliliği kaydedilen raporda, şunlar kaydedildi:
“Özellikle şehir merkezlerinde bulunan ağır ve orta hasarlı yapılar olası bir artçı depremde çevrede bulunan bina ve insanların hayatlarını tehdit etmektedir. Riskli yapıların acil şekilde ve uygun usullerle yıkılması gerekmektedir. Asbestli beton atıkları çevreye dağıtılmadan bertaraf edilmelidir.”
Hava Kalitesi İyileşmiyor
Raporun yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın günlük olarak güncellediği Hava Kalite İzleme Ağı verileri de Malatya'nın hava kalitesinin giderek kötüleştiği yönündeki endişe verici gerçeği doğruluyor.