Malatya'da caminin yeri değişti! Şehrin hafızası silinecek!
Malatya'nın sembol yapılarından olan Söğütlü Cami'nin, Yeni Cami ile yan yana yapılması kararı şehirde büyük tepkilere neden oldu. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Söğütlü Cami'nin eski yerinde değil de batıya doğru kaydırılarak Yeni Cami ile iç içe gireceği ve bu durumun tescilli yapı olan Yeni Cami'nin silüetini kapatarak çarşının karmaşasını artıracağını belirterek, Söğütlü Cami'nin yerinde yapılması gerektiğini vurguladı.
6 Şubat’ta yaşanan depremlerde Malatya çarşı merkezinin neredeyse tamamı ağır hasar aldı ya da yıkıldı. Çarşı merkezinde ayakta kalan birkaç yapıdan biri olan ve Yeni Cami ile birlikte kentin sembol mekanları haline gelen Söğütlü Cami için yıkım kararı alındı ve cami yıkıldı. Ancak, Söğütlü Cami’nin yeniden inşasının eski yerinde değil de Yeni Cami’ye yakın bir yerde yapılması kararı, kamuoyunda büyük bir tepki uyandırdı.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, depremler sonrası kentin imarı konusunda verdikleri mücadeleyi vurgulayarak, Söğütlü Cami’nin eski yerinde yapılmamasının, kentin hafızasını sileceğini ve sadece beton kütlelerden ibaret bir şehirleşmeye yol açacağını belirtti.
Fidanel, “Bir süredir gündemimizde olan Söğütlü Cami'nin 'aynı yerinde' yapılması ve güneye doğru önünün açılarak meydanla bütünleştirilip cami merkezli büyük bir meydan oluşturulması gerektiğini dile getirmiştik. Ancak, ulaşabildiğimiz güncel projede meydan olgusunun önemsenmediği, Söğütlü Cami'nin eski yerinde değil de batıya doğru kaydırılarak Yeni Cami ile iç içe gireceği, aynı zamanda tescilli yapı olan Yeni Cami'nin silüetini kapatarak çarşının karmaşasını artıracak bir proje hazırlandığı görülmüştür” dedi.
Fidanel, Yeni Cami'nin silüetini kapatacak kadar yüksek ve heybetli bir yapı inşa edilmesinin, koruma ilkeleri açısından doğru olmadığını ve çarşının referans noktasının Yeni Cami yerine Söğütlü Cami olmasına yol açacağını ifade etti. Bu durumun, kamusal alan olgusunu zedeleyeceğini ve Söğütlü Cami'nin aynı yerinde yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Fidanel, “Bu projenin Malatya'ya hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, kent hafızamızın da silinerek ruhu olmayan beton kütlelerden öteye gidemeyeceği aşikârdır. Çarşı merkez projesinin doğru planlaması için yaklaşık bir yıldır verdiğimiz mücadelenin maalesef hiçbir karşılığının olmadığını ve kentsel gelişim hassasiyetiyle değil, rantsal dönüşüm odaklı planlama yapıldığını bir kez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz” diye konuştu.