Malatya'da Altın Rezervi Mi Oluşuyor? Sır Çözüldü...
Avustralyalı bilim insanları, depremler sırasında piezoelektrik etkinin altın oluşumuna katkıda bulunduğunu keşfetti. Fay hatları ve altın rezervleri arasında şaşırtıcı bir ilişki ortaya çıktı. Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yer alan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya'da yaşanan depremler sonrasında altın rezervi mi? oluşuyor sorusunu akıllara getirdi.
Avustralyalı bilim insanları, depremlerin yer kabuğunda piezoelektrik etkinin altın oluşumuna katkı sağladığını ortaya koydu. Malatya’daki depremler sonrasında, fay hatlarının altın rezervleriyle ilişkisi merak edilmeye başlandı.
Avustralya'da Monash Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı çarpıcı bir araştırma, depremlerin yer kabuğundaki kuvars kristalleri üzerinde oluşturduğu piezoelektrik etkinin, altın oluşumuna katkıda bulunduğunu ortaya koydu.
Araştırma, fay hatları ve altın rezervleri arasında daha önce fark edilmeyen bir ilişkiyi gözler önüne serdi.
Piezoelektrik etki, belirli kristallerin baskı ya da gerilim altındayken elektrik yükü üretme özelliğine sahip. Bu fenomenin depremler sırasında kuvars kristallerinde aktif hale gelerek altın nanoparçacıklarının birikimine yol açtığı tespit edildi.
Depremler sırasında yer kabuğundaki stresin, altın minerallerinin yer değiştirmesine ve birikmesine neden olduğu ifade ediliyor.
Bu keşif, Malatya gibi büyük fay hatlarının bulunduğu bölgelerde, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası altın rezervlerinin oluşabileceği sorusunu gündeme getirdi.
Malatya, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığı için, depremler sonrası altın yataklarının oluşumuna neden olup olamayacağı merak ediliyor. Uzmanlar, bu tür elektriksel etkilerin büyük altın rezervlerinin oluşumunda önemli rol oynayabileceğini belirtiyor.