Malatya'da alışveriş kabusa döndü: Vatandaşlar çareyi dışarıda buldu!
Malatya, 6 Şubat'taki depremlerin ardından birçok alanda fahiş fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldı. Özellikle sanayi sektöründe kullanılan parçaların yüksek fiyatları, işletmecileri ve vatandaşları alternatif çözümler aramaya yöneltti. Parçaları uygun fiyata bulamayan sanayi esnafı ve vatandaşlar çözümü diğer illerde alışveriş yapmakta buldu.
6 Şubat depremin etkilediği Malatya'da, kira, gıda ve sanayi gibi temel ihtiyaçlarda fahiş fiyat uygulamaları yaygınlaştı. Bu durum karşısında vatandaşlar, şehir dışında daha uygun fiyatlar bulabilmek için alışverişlerini komşu illere kaydırdılar. Özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösterenler, gerekli malzemeleri daha makul fiyatlarla temin edebilmek için Malatya dışındaki şehirlere yönelmeye başladılar.
Esnafta vatandaşta şikayetçi
Sanayi esnafından Birkan Yıldız, Malatya'da fiyatların yüksekliğinden şikayet ederek, bu durumun esnafı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Yıldız, “Buradaki her şey dışarıdan çok çok pahalı. Burada 150 TL aldığımız malzemeler dışarıda 100 veya 90 lira. Bu yönden çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu durum aslında Malatya'daki esnafın işlerini de olumsuz etkileyecek. Biz depremi yeni atlattık. Toparlanmaya çalışıyoruz. En başta bizim müşteriye ihtiyacımız var. Fahiş fiyat uygulayarak müşteriyi dışarıya kaptırmamak lazım” şeklinde konuştu.
Başka şehirlerde daha uygun fiyata yaptırıyorlar
Malatya dışındaki illerde fiyatların daha uygun olduğunu söyleyen sanayi esnafı Murat Aksüt, Malatya'da depremden sonra her şeyin pahalılaştığını ifade etti. Aksüt, “Malatya'da parça fiyatları bayağı arttı. Bu da müşterilere yansıyor. Fiyatlarda uçuk bir rakam meydana çıktı. Müşteriler tabii ki başka şehirlerde daha uygun fiyata yaptırıyorlar. Başka şehirdeki ustalarımız Malatya deprem olduğundan dolayı Malatyalılar ve tüm depremzede müşterilere daha uygun fiyatlar yapıyor. Parça fiyatları arttığı için vatandaşlar ve sanayiciler diğer illerden parça alıyor. Müşteriler mesela Ankara gibi İstanbul gibi yerlerde kendileri getiriyor. Benim geçen sene araçta yağ bakımını 250 TL'ye yaparken, şimdi 500 TL'ye yapıyorum. Sanayici esnafı da aslında sanayideki kira fiyatlarındaki artıştan dolayı fiyatları arttırıyor. Böyle olunca da vatandaş parçalarını dışarıdan getirtiyor” dedi.