Malatya'da 9 Bin Ton Kuru Kayısı: 45 Milyon Dolar Gelir!

Malatya, dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşılayarak Eylül 2024'te 9 bin ton ihracat gerçekleştirdi. İhracattan 45 milyon dolar kazanç elde edilirken, yıl sonu hedefi 100 bin tona ulaşmak.

Dünyanın en büyük kuru kayısı üretim merkezi olan Malatya, 2024 yılı Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek 45 milyon dolar gelir elde etti. Coğrafi işaret tescilli Malatya kayısısı, hem bölge ekonomisi hem de ülke ihracatında önemli bir yere sahip. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, 6 Şubat 2023 depremlerinin yarattığı zorluklara rağmen ihracat hedeflerinde sapma olmadığını belirtti.

Özcan, “Fabrikalarımız yüzde yüz kapasiteyle üretim yapamasa da iş gücü açığına rağmen Eylül ayında önemli bir başarıya imza attık. Hedefimiz, 2024 yılı sonunda toplamda 100 bin ton kayısı ihracatına ulaşmak” dedi. Başkan Özcan, altı aylık hedeflerinin 50 bin ton olduğunu ve yıl sonunda kapasitenin daha da artırılması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Özcan, sektörde yaşanan iş gücü sıkıntısına dikkat çekerek, "Ekim ve Kasım aylarında tam kapasiteye ulaşmak için yoğun çalışmalar yapacağız. Eğer 30 bin ton ihracat gerçekleştirirsek, yıl sonunda toplamda 50 bin ton rakamına ulaşacağız" dedi.

Geçtiğimiz yılki ihracat rakamlarına göre bu yıl 4 bin ton fazla kayısı ihraç edildiğini belirten Özcan, 2024 hedeflerinin 100 bin tona ulaşmak olduğunu yineleyerek, bu süreçte bölge ekonomisine katkı sağlamak için çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Bakmadan Geçme