Malatya Çarşısı ranta kurban mı ediliyor?
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Çarşısı için alınan kararların kimsenin haberinin olmadığına dikkat çekerek, 'Birilerinin rantına buraları kurban etmeyeceğiz' dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Çarşı bölgesinin yeniden imarı sürecinde hiçbir esnafımızın ve mülk sahibinin hak kaybı yaşamaması adına gayret göstermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Şehirde esnaf var olmalı
Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve çarşı esnafının da katıldığı toplantıda konuşan Sadıkoğlu, “Bugün orada ne yapılacaksa onları anlatmanız lazım. Bugün benim dükkânımın üstünde ben dükkan istemiyorsam, bana kentsel dönüşüm hakkını verip, benim kendi yapmamı, sağlaman lazım. Senin standardında yazayım. Bizim İnönü Caddesi ana artel cadde çok kıymetli dükkânların olduğu, yıllarını vermiş. Adam mülkiyetini oraya bağışlamış. Hiçbir şekilde hesap sormadan, babasından, dedesinden kalan bir şey. Bugün buraları biraz da eğer ki hasarlı değilse, tabii ki bunu ölçen, karotu alırken bizim güvenimiz yok. Niye güvenimiz yok? Siz gelip de bizimle beraber bilgilendirme toplantısı yapmıyorsunuz. Bizim kafamız karışık art niyetli mi diye hesaplar. Biz bunu da görüyoruz. Bazıları burada bu depremi fırsata gönderdi. Özellikle bazı kesimler. Şimdi burada amacının ne olduğunu bilmiyoruz. Bizim burada şehrin, bu esnaf arkadaşlarımız yükünü çeken insanlar. Şehirde esnafın, tüccarın olmadığı yerden şehrin var olma hakkı yok. Onun için biz her türlü fedakârlığa razıyız. Bu şehir düzelecekse, imarı güzelleşecekse bu şehirde biz fedakârlık etmeye de razıyız. Bedel ödemeye de razıyız” dedi.
'Bize doğruları söyleyin'
Malatya çarşısında esnafın yerlerinin kıymetsiz bir şekilde ellerinden alınması gibi bir durumu kabul etmeyeceklerini söyleyen Sadıkoğlu, “Yerlerimizi kıymetsiz bir şekilde elden almak gibi bir niyet varsa, bunları anlattığınızda göreceğiz. Sizden ricam parti parti bizi toplayın. İnönü esnafını toplayın. Biz orayı bir konuşalım. Bu arada yüzde yüz fikir birliği olmaz. Ama Yüzde 50, yüzde 60 fikir birliği varsa onu uygulayın. Biz bu noktada fikir dinliyor olması için de malımızı, mülkümüzün kaybolmaması lazım. Bir anda birileriyle orada getirdin komşusuyla bir sürü bakkallar görüyoruz. Kimi getirip oraya koyacağını bilmediğimiz bir ortamda birinci katlı yerimize üç katlı yapıp da birilerine koyarsanız. Bizim orada söz hakkımız olur. Söylersin üç kat yapım, buranın rant değeri bu sen satın almak kaydıyla önce sana verir sonra cazip krediler oluşturulsun. Biz ona da varız. Bize yaptık. Biz yapalım. Kendi imarımızı sizden bir şey istemiyoruz yani. Bizim buradaki işimizin temeli öncelikle iletişimsizlik, burada fikirlerinizi söyleyerek, iletişim yapmaya çalışalım. Başkan düşman değil. Onun için sizlerden ricamız bize doğruları söyleyin” diye konuştu.
'Duruşumuzu bozmayacağız'
Sadıkoğlu, iletişimsizlikten kaynaklanabilecek sorunların ortaya çıkabileceğine değinerek, “Fikirlerimizi alın. Burada projeyi yaptık, buna uyacaksın diye bir kaide kural olursa herkes rahatsız olur. Ama istişare edip doğru buysa ortak akıl buysa hep birlikte karar verelim. Bizi dinlediğinizde, bizim fikirlerimizi tek tek aldığınızda doğru işler yapacağınıza inanın. İletişimsizlik ve yaptığınız işi hiçbir şekilde kimsenin bilgisi olmaması. Bir de ne olacağına dair bizim algımız var. Yani endişelerimiz var. Birilerinin rantına buraları kurban etmeyeceğiz. Ben açık söyleyeyim. Yanınızda olacağız. Ama birilerinin hesabı varsa sizin değil, hükümetin değil, ama biz burada yerellere güvenmiyoruz. Bir şey varsa da duruşumuzu bozmayacağız” ifadelerini kullandı.