Malatya Çarşı Projesinde son durum! Kaç konut ve iş yeri yapılacak?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, çarşı projesi kapsamında yapılacak iş yeri ve konut sayılarını açıkladı. İşte detaylar…
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da, 20 bin civarında iş yeri tamamen kullanılamaz hale geldi.
Yıkım çalışmalarının ardından, esnafların kalıcı iş yerlerine kavuşabilmesi için çalışmalara başlandı.Bu kapsamda şehrin birçok bölgesi rezerv alan ilan edildi. Bunlardan biri olan kent merkezinde ise çalışmalar sürüyor.
İnşaatına geçtiğimiz aylarda başlanan çarşı projesinin detayları vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, çarşı projesine dair açıklamalarda bulundu.
5 bin 74 iş yeri ve 560 konut yapılacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer’in açıklamasına göre, yapımına devam edilen çarşıda yüksek katlı yapılar bulunmayacak ve alanda zemin artı iki, üç ve dört katlı bloklar yer alacak.5 bin 74 bağımsız birimin tamamına yakını iş yeri ve ofisten oluşacak çarşı projesinde, daha önce bölgede konutlar bulunması ve buralarda ikamet eden vatandaşların olması nedeniyle 560 da konut yapılacak. Böylece buralarda ikamet eden vatandaşların da memnuniyeti esas alınacak.
99 bloktan oluşacak
Emlak Konut tarafından yapılan Malatya Çarşı Projesi'nin 156 dönüm alanda, 416 bin metrekare inşaat alanı olmak üzere devam ettiğini söyleyen Başer, 99 bloktan oluşacak projede binaların yapımının 150'ye yakın iş makinesi ve 600 civarında işçiyle sürdürüldüğünü dile getirdi. Başer, “İnşaat tamamlandığında 5 bin 74 bağımsız bölüm üretilmesi planlanıyor. Projeler değişebiliyor, zamanla rakamlarda değişiklik oluşabiliyor. Alana 12 bin 600 fore kazığın 9 bine yakını çakılmış durumda. İnşaatların bitim tarihi sözleşmede Mart 2025 ancak inşaatlar bittikçe, adalar bittikçe teslimatı düşünüyoruz. Bu yıl sonunda teslimat yapmayı planlıyoruz" dedi.
Tarihi yapılar yerinde inşa edilecek
Çalışmalarda tarihi dokuya dikkat edildiğini ve çok özel projeler üretildiğini vurgulayan Başer, birçok tarihi yapının yerinde inşa edileceğini kaydetti. Başer, şunları söyledi: "Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızca da hassas davranıldı bu konuda. Bunun dışında camiler, Yeni Cami, Çınarlı Camisi ve Kiğılı Cami restorasyon ve yerinde yapılmak suretiyle yapılacak. Söğütlü Cami'nin yine aynı şekilde yapımı devam edecek. Çok güzel bir mimari projeyle inşallah çarşımız ortaya çıkacak."