Malatya çantada keklik mi?
DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Malatya İl Başkanları ortak açıklama yaptı. Açıklamada, Malatya'da ilk temel atma işleminin 3 ay önce gerçekleştiğini söyleyen il başkanları 'Atılan inşaat temeli su baskını altında kalmıştır. Görünen o ki Malatya, maalesef çantada keklik olarak görülmenin sonuçlarını yaşamaya devam etmektedir' diye konuştular.
Deva Partisi İl Başkanı Sinan Akıncı, Gelecek Partisi İl Başkanı Semih Aksoy, Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Canbay ortak basın metni yayınladı. Yayınlanan metinde, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından 8 ay geçtiğini belirten il başkanları, Malatya merkezi ile ilgili nasıl bir adım atılacağı konusundaki belirsizliğe dikkat çekerek, enkaz kaldırma çalışmalarının en gerilerden takip eden Malatya'nın inşa faaliyetlerinde geride kaldığını vurguladılar.
Temeli 3 ay önce atılmıştı
Malatya şehir merkezinin eski canlılığına kavuşması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen il başkanları, “Çarşıyı canlandırmadan, Malatya'yı canlandırmak mümkün değildir. Bu çerçevede kapsamda yaklaşık 3 ay önce atılan ve vatandaşlarımız tarafından sevinçle karşılanan ilk temel atma işlemi maalesef olduğu gibi durmaktadır, bu konuda somut bir adım atılmamıştır hatta atılan inşaat temeli su baskını altında kalmıştır. Oysa Hatay'da atılan benzer bir temel üzerine 6 ayda koca bir hastane inşa edilmiştir. Görünen o ki Malatya, maalesef çantada keklik olarak görülmenin sonuçlarını yaşamaya devam etmektedir” diye konuştular.
Malatya'da inşaat yapımında belirsizliklerin olduğunu söyleyen il başkanları, vatandaşların yerinde dönüşüm yönetmeliğini dört gözle beklediğini ifade ettiler.
Ruhsatlandırma işlemleri hızlandırılmalı
14 bin civarındaki orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusuna değinen il başkanları, kışın yaklaşmasıyla beraber çok sayıda vatandaşın mağdur olacağını belirterek, “Ruhsatlandırma işlemleri hızlandırılmalıdır. Bu yapılmadan Malatya'dan göç edenleri tekrar döndürmekte, fahiş kira artışlarının önüne geçmekte mümkün olmayacaktır” dediler.
Malatya'da yıkımlar devam ederken beraberinde birçok sorunu da beraberinde getirdiğini söyleyen il başkanları, hasar tespitteki itiraz sonuçlarının bir an önce sonuçlanmasına dikkat çekerek, “30 bine yakın yıkılması gereken bina varken önceliğin 650 kadar mahkemelik binaya verilmesini anlamak mümkün değildir. Oysa devlet vatandaşın sorunlarına bir sorun daha eklemek için değil çözmek için vardır” ifadelerine yer verdiler.
Tarım ve hayvancılıkta geriye gidiyor
Malatya'nın tarım ve hayvancılıkta hızla geriye gittiğine dikkat çeken il başkanları, Malatya kaysısı olarak piyasaya sürülen kayısılar hakkında eleştirilerde bulunarak, “Yine son haftalarda yurt dışı menşeli kaysıların ilimize getirilip Malatya kayısısı diye piyasaya sürülmesi ve buna engel olunamaması kayısı üreticilerimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Böyle bir durum karşısında bazı vatandaşlarımız “madem böyle olacaktı, o zaman kayısımıza coğrafi işaret belgesini neden aldık” diye sormadan kendilerini alamamaktadırlar. Buna sessiz kalan yetkililer bunun vebalini veremezler. Bu konu behemehal gündeme alınmalıdır” diye konuştular.
Bilbord belediyeciliğinden hizmet belediyeciliğine geçilmeli
Açıklamada, Malatya'nın yönetilmez hale geldiği vurgulanarak, sözlerine şu şekilde devam ettiler; “Malatya'da bir değişime ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Malatya, bir an önce, hak ettiği hizmeti alabilmek için bilbord belediyeciliğinden hizmet belediyeciliğine geçmelidir. Bizler değişim isteyen üç siyasi parti olarak beraberce şehrimizi yeniden ayağa kaldırmaya kararlıyız. Malatya'nın sorunlarını biliyor ve çözüm üretmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu kapsamda biz de hemşerilerimizi bu konuda daha çok duyarlı olmaya ve Malatya'nın çantada keklik olmadığını ve gerektiğinde hesap sormayı da bildiğini herkese göstermeye davet ediyoruz.”