Malatya büyük depreme hazır değil yapı stoku kötü durumda

Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Malatya'da meydana gelen depremlerle ilgili soruları cevapladı. Pampal, 'Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Malatya'nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda' dedi.

Malatya'da; 10 Ağustos Perşembe günü 5,3 şiddetinde, 12 Ağustos'ta ise art arda; 4,9, 4,5, 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Yaşanan depremler kentte korku ve panik yaratırken uzmanlardan açıklama geldi. depremlerle ilgili soruları cevaplayan Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgede art arda meydana gelen depremlerin, 6 Şubat depremlerinin artçıları olduğunu söyledi. Malatya'nın deprem açısından şanssız konumda olduğunu belirten Pampal, Malatya'nın çevresinde kırılmayı bekleyen birçok fay olduğunu vurguladı.

Bunlar kesinlikle artçı depremler

Yeşilyurt'ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Pampal, "Bunlar kesinlikle artçı depremler. Zaten 6 Şubat'taki büyük depremlerde burada yüzey kırığı tespit edildi. Bunlar artçı, yeni bir fayın yeni ya da daha büyük bir deprem üretmesi söz konusu değil. Batı uçta Göksun civarında yoğun artçı oldu ve o zaman da 'Adana-Savrun Fayı kırılacak' tartışmaları yaşanmıştı. Böyle bir şey yok. Bölgede batıya doğru kırılmış taze kırıklar var. Bu da büyük depremle ortaya çıkmış artçılardan” şeklinde konuştu.

Şanssız bir konumları var

Malatya'da büyük deprem yaşanıp yaşanmayacağına dair soruları yanıtlayan Pampal, Malatya'nın çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar olduğunu ve bu fayların mutlaka büyük deprem üreteceğini belirtti. Malatya'nın yapı stoku olarak kötü durumda olduğunu söyleyen Pampal,"Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir. O fay da tekrarlanma süresini doldurdu. Sismik boşluk seviyesinde bir fay. Çelikhan'dan Karlıova'ya kadar Bingöl kuzey ve güneyinde Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış faylar var. O bölge bundan sonra benzer olayları yaşamak durumunda. Şanssız bir konumları var maalesef. Malatya'nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. 6 Şubat'tan beri bunların sadece yüzde 10'u kaldırıldı. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda. Büyük depremler mutlaka olacak. Bize gerekli zamanı tanımasından başka dileğimiz yok” şeklinde konuştu.

Yorumlar 2
Mustafa Kadıoğlu 15 Ağustos 2023 20:29

Adem kardeşim ağzınıza sağlık söylenmesi gerekeni söylemişsiniz; zaten laf da adam olana bir kez söylenir. Teşekkür ederim selamlar

Adem 15 Ağustos 2023 14:55

Ne acınası cennet gibi bir ülkedeyiz.neredeyse bütün hocalar birbirinin zıddı şeyler söylüyor.yedisu bizden önce Elazığı,Erzincan ı , Tunceli'yi ve Bingöl ü Erzurum a 85 km, Bayburt a 92 km, Diyarbakır ab157 km,Muş a 110 km, Gümüşhane ye 149 km, Trabzon'a Rize ye 185 km, Batman a 175 km uzaklıkta olan yedisu fayı Malatya ya 220 km uzaklıkta.Tamam Hocalarımıza akıl vermek haddimize değil.Malatya nın binaları sarsıldı.iyi de, yukarda ki ölçümler doğrudur, bu şehirlere göre en uzak şehir Malatya.Malatya yı yedisu fayının etkileyeceğini söylemeyin Hocalarım.çünku sarsıcı yakınlıkta değiliz.işte maalesef ülkemiz böyle.Hoacalarımızın da fikirleri ve bilgileri çatışıyor.siz bunları dile getirmeden önce yerinden dönüşüm için verilen desteğin çok az olduğunu dile getirin ki derdimize derman olmaya çalışasanız.aksi halde orta hasarlı yapılarını onarmak isteyen bizlere niye yedi aydırlı takoz olduklarını haykırın.ne aciz bırakıldık.Hocamıza akıl vermek haddimize değil ama inşaatın da kendi bilgi alanı olmadığı bilmeli.hocamizin mantığına göre büyük depremler sonrası yaşanan bu kadar depremler sebebiyle şu an hiç bir binanın yıkım işlerine gerek kalmayacağı bir tarafa Malatya ve diğer deprem şehirlerin de ki bütün binalar bir iki deprem sonrası hasar durumu değişecekse şu an yer yüzünde depremin sarstığı şehirlerde hiç bina olmamalı.hasar alan aldı.buyuk depremler sonrası sayısız kere 4-5 şiddet arasi deprem oldu.hocamin mantığına göre sağlam bina kalmayı boş verin yerin üstünde bina olmamalı.Hocam fikir söyleyecekseniz her platformda yerinde dönüşüm için verilen maddi desteğin parası olmayan için bir şey ifade etmeyeceğini desteğin artması söz konusu değilse orta hasarlı evlerini onarmak isteyene takoz olduğu kadar olduklarını artık kışın kapıya dayandığını 7 aydır milletin kepaze olduğunu haykırın.yerinde dönüşüm için TOKİ rezerv daireleri diyorlar.yuklenici firmalar şu an 100m2 toki evini ilk etabı 1.750 milyona ikici etabı yaptıkları 1.950 milyona devlete yaptıklarını bilin.sizler en iyisi mi biraz da jeologlar olarak yek bir halde milletin bu paralara yerinde dönüşüm yapabilmenin imkansız olduğunu haykırın ki biz de siz den böyle bir destek gördüğünüz için bahtiyar olup konut sorunumuzu çözelim.nedir bizim bu acınası ve zavallı halimiz.kimse bir meseleyi de çözebilmek için sesimiz olmuyor.yedisu fayının bizden daha yakın 10 yakın şehir varken bize faydası olmayacak sözlerin söylemesinin ne hikmeti var ne yararı.pampal hocam kırık kase de olsa su ikram eden olun.sesimiz olun ki sorunların çözümü için bir seda da sizler olun.yedisu 220 km Malatya ya.Elazığ, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Erzurum,Muş,Diyarbakır, Batman,Trabzon, Rize, Tunceli bizden daha yakın.yedi suya Artvin Ağrı kadar uzağız.Bitils e 175 km olan Yedisu Malatya ya 220 km.binalar hasarlı olsalar bile Malatya için yıkıcı demeniz nasıl bilimsel olabilir.

Bakmadan Geçme