Malatya Başta Olmak Üzere Deprem Bölgelerinde Yaşam Nasıl Değişti? 16 Ay İncelenecek!
İnönü Üniversitesi öncülüğünde başlatılan bir TÜBİTAK projesi, 6 Şubat depremlerinin Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'daki sosyo-mekânsal etkilerini mercek altına alıyor.
İnönü Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan Depremin Sosyal ve Mekânsal Sonuçlarının araştırıldığı TÜBİTAK Projesi hayata geçti.
TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında. Doç. Dr. Murat Sezik’in yürütücüsü olduğu “6 Şubat Depremleri Sonrası “Sosyo-Mekansal Sorunların Toplumsal Yapıya Etkileri” isimli TÜBİTAK projesi Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da depremin sosyo-mekansal yönlerini yerinde inceleme-gözlem yapılarak gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık 16 ay sürecek olan projede ayrıca araştırmacı olarak Adıyaman üniversitesinden Sosyolog Doç. Dr. Muzaffer Çağlar Kurtdaş, İnönü Üniversitesinden Arş. Gör. Onur Özkan, doktora öğrencileri Aslıhan Gündoğdu, Canan Katılmış ve Mehdi Pekedis yer alıyor.
Depremin etkilediği dört il ve bu illere bağlı olarak 12 ilçe de araştırma kapsamında.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Murat Sezik ve proje ekibi, proje kapsamında 6 Şubat depremlerini ve deprem sonrası süreçlerin depremleri yaşayan toplum üzerindeki etkisi büyük afetlere toplumların nasıl tepki verdiği, düzenin bozulması ile yaşanan toplumsal değişimin boyutu ve yönünün araştırılacağını ifade ettiler.
Ayrıca afet sonrası ortaya çıkan sosyal problemlerin tespiti, mekânsal değişimlerin toplumsal yapıya olan etkileri, deprem sonrası ortaya çıkan toplumsal dayanışmanın görünürlüğü (pozitif etki), sorun temalarının birey-aile-toplum-devlet nezdinde kategorize edilmesi, deprem sonrası belirginleşen ontolojik güvenlik durumu ve depremin sosyal eşitsizlikler üzerindeki etkisinin ele alınması bölgedeki sorunların tespiti ile yönetilmesine katkı sağlayacağı gibi tüm bu temaların üzerine “dirençlilik” kavramı kapsayıcı bir sistem alt yapısı olarak inşa edilmeye çalışıldığı belirtilerek, depremin uzun vadedeki etkileri göz önüne alındığında proje kapsamında tespit edilen sorun alanları ve getirilen çözüm önerilerinin deprem bölgesi için kullanılabilirlik sağlayacağı ve yaşanabilecek farklı afetlere yönelik de dirençlilik üretimi sağlayacağını vurguladılar.