Malatya Adliyesi Hangi Tarihte Bitecek? 200 Gün Daha Uzatıldı!
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Yeni Adliye binasının 500 günde tamamlanacağına dair verilen sözün 700 güne çıkmasını sert şekilde eleştiren Ağbaba, Adalet Bakanı'na 'Vallahi yakanızdan tutarım' diyerek tepki gösterdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alarak, Malatya’daki adliye binası inşaatı başta olmak üzere birçok önemli yargı meselesini gündeme taşıdı.
Malatya Adliyesi’nin 6 ayrı binada hizmet verdiğini hatırlatan Ağbaba, “Malatya Adliyesi 2025’te bitirilmesi gereken bir projeydi ve 500 günlük bir süre verilmişti. Ancak Malatya milletvekillerinden biri, Sayın Bakan Yardımcısı Ramazan Can ile görüşüp, bu sürenin 700 güne çıkarılacağını açıkladı. Geçen yıl 500 günde biteceği söylenmişti, şimdi 200 gün daha uzatıldı. Temel atılırken 500 gün deniyordu, şimdi 700 güne çıkıyor. Vallahi yakanızdan tutarım!” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, "Yok, 700 gündü, 500 güne indirdik" şeklinde karşılık verdi. Ancak Ağbaba, "Hayır, 700 güne çıkıyor" diyerek Bakan’a itirazda bulundu. Komisyon Başkanı Mehmet Muş, bu durumu netleştirmek için "Sayın Bakanım, çıkıyor mu, iniyor mu netleştirelim" dedi.
Ağbaba, Malatya’daki adliye binasının yapım maliyetinden kalan tutarın bu yılki bütçeye eklenerek tamamlanmasını talep etti. Ayrıca, Malatya Bölge Adliye Mahkemesi inşaatının ihalesinin 2024 yılı içinde yapılması gerektiğini söyledi ve bu talebini Malatyalılar adına yineledi.
Adli tıp hizmetlerinin güçlendirilmesi için İnönü Üniversitesi’nde yapılacak olan adli tıp kurumu projesinin hızlandırılması gerektiğini belirten Ağbaba, "Bu adli tıp kurumu, sadece Malatya değil, bölgedeki illere de hizmet verecek" dedi.
Ağbaba, ayrıca deprem bölgesindeki hakim ve savcıların hala konteynerlerde yaşadığını ve lojman sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Hakim ve savcıların Malatya’ya atanmak istemediğini belirterek, görev süresinin tekrar dört yıl olarak düzenlenmesini istedi.
Avukatlar için de önemli bir talep dile getiren Ağbaba, Malatya’daki avukatların büyük zarar gördüğünü ve SGK prim borçlarının silinmesini talep etti. “Depremde en çok zarar gören Malatya avukatları oldu. Büro ve ekipmanları yıkıldı, zor şartlar altında çalışmaya devam ediyorlar. SGK prim borçlarının silinmesi lazım” dedi.
Ağbaba, son olarak Adalet Bakanlığı personelinin de taleplerini gündeme getirdi. 15 yılını doldurmuş zabıt katiplerine ve mübaşirlere uzmanlık unvanı verilmesini, 140 bin adalet çalışanının mali yönden güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Adalet Bakanlığı personeli, üvey evlat muamelesi görmek istemiyor” diyerek, bu konuda Bakan Tunç’tan iyileştirme talep etti.