Maden ocağı istenmiyor
Arapgir ilçesi Yazılı Mahallesine yapılması planlanan demir maden ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına mahalle sakinleri, maden şirketinin sunum yapmasına izin vermeyip, mahalleye maden ocağı yapılmaması için bakanlık yetkililerine dilekçelerini teslim ettiler.
Arapgir ilçesine bağlı Yazılı mahallesine yapılması planlanan demir maden ocağı için (ÇED) toplantısı düzenlendi. Mahalle içerisinde bulunan cem evinde gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yardımcısı Serkan Hangün, muhtarlar, mahalle sakinleri ve firma yetkilileri katıldı. Buranın sadece tarım anlamında değil kültürel anlamda da zengin bir bölge olduğunu söyleyen Milletvekili Veli Ağbaba, “Burası yaklaşık 15-20 köyü ilgilendiren, hatta Arapgir'in tamamını yakından ilgilendiren bir köy ve 20 bin üzerinde hayvanın sulandığı, bu bölgenin suyunun buradan temin edildiği söyleniyor. 3 doğal yaşamın burada olduğunu, tarihi yapıtların burada olduğunu biliyoruz. Burası sadece tarım anlamında değil, kültürel anlamda da önemli bir merkez. Buraya köylülerin talebi ile geldik. Taş ocakları, madenler ve doğal zenginlikler kullanılmalı ama doğal yaşamı, köyleri yok edecekse bunun köylüye faydası olmayacaksa bunun yapılması doğru değil, biz buna karşıyız. Bunun örnekleri var, orada daha önce bir HES kurulsaydı doğal yaşam kalmayacaktı. Burada da bir ocak kurulursa doğal yaşam kalmayacak. Biz bu mücadelede her zaman köylülerin yanında olduk, bundan sonra da yanların da olmaya devam edeceğiz” dedi.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLEMEMİŞTİR
CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, Buraya herhangi bir siyasi düşünceden olduğumuz için değil, yaşanacak bir Türkiye kurma hedefi için geldiklerini belirterek, “Arapgir'de 15 mahallenin hangi siyasi düşünceden olursa olsun, doğasına, geleceğine, geçmişteki anılarına ve buradaki yaşam geçim kaynaklarına sahip çıkmak için bir olmalıyız. Burada halkın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilememiştir. Burada herhangi bir siyasi düşünceden olduğumuz için değil, yaşanacak bir Türkiye kurma hedefimizde doğasına, suyuna, geçim kaynaklarına ve her şeyden önce çocuklarının geleceğine sahip çıkan her vatandaşımızın her ilimizin yanında onlarla birlikte olacağız” ifadesinde bulundu. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise, “Burada bir şeyin dikkati çekiyoruz, bu toprakların hiç biri bize miras değil, bizden sonraki nesillere yaşanabilir doğayı, çevreyi ata topraklarını kazasız, bırakmak. Bu sorunu her tarafa ileteceğiz. Bunun mücadelesini burada başlattık, burada kalmıyor. Bu konu TBMM'de gündeme getirildi, buraya dikkat çekildi. Doğanın hayrına olmayan hiçbir şey canlının yararına olmaz” diye konuştu.
ÇEVREYE DUYARLI BAŞKAN CÖMERTOĞLU'DUR
2009 yılından beri sürdüren çevre dostu bir başkan olduğunu hatırlatan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “ÇED diye tarif edilen Çevre Etkileşim dediğimiz halkın sözünün ifade edildiği gün bugün. Her platformda şunu dile getirdik, çevreye duyarlılık, insana duyarlılık, geleceğe duyarlılık diye. Biz bugün bekçilik görevi yapıyoruz. Bizim görevimiz ülkenin kalkınmasıyla birlikte yerelin, doğanın korunması, geleceğin emanet edileceği bilinciyle bugünün yarına geleneklerle, kültür dokusuyla bırakılmasıdır” ifadelerinde bulundu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yardımcısı Serkan Hangün ise ,“Köylerin talebini mevzuatımız gereği aldık, halkın katılım toplantısında bilgilendirme talebinizin olmadığını resmi tutanağa geçirdik. Bütün bu bilgi ve belgeleri bir üst yazı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bu tutanakları ileteceğiz. Başka günlerde de talepleriniz olabilir, bu süreç içerisinde her türlü talebi İl Müdürlüğümüze sunarak, bunu bakanlığa iletmek bizim asli görevimiz” şeklinde konuştu.