'Lise eğitimi zorunlu olmasın'

Zorunlu lise eğitimi konusundaki tartışmalar yeniden alevlendi. Demokrat Eğitimciler Sendikası'nın Genel Başkan Yardımcısı Veysel Fırat, lise eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini savundu.

TAKİP ET

Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, 12 yıllık zorunlu eğitimin son dört yılının, yani lisenin zorunlu olmasının toplumun geleceğini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Özellikle 4+4+4 modelinin uygulanmasıyla beraber ortaya çıkan bu durumun, öğrencilerin geleceklerini olumsuz etkilediğini iddia etti.

Eğitimle ilgili herkesin bu konudan haberdar olduğunu ancak yeterli önlemlerin alınmadığını belirten Fırat, zorunlu lisenin öğrencilere dayatılmasının, akademik başarıyı düşürdüğünü ve davranış bozukluklarının artmasına neden olduğunu ifade etti.

Mesleki alanda eleman sorununun yaşandığını vurgulayan Fırat, diğer ülkelerde erken yaşlarda yapılan yönlendirmelerin bu sorunu çözdüğünü belirtti. Türkiye'de ise zorunlu lise eğitimi nedeniyle mesleki alanda eleman ihtiyacının karşılanamadığını dile getirdi.

Fırat'ın önerileri arasında, meslek liselerinin güncellenmesi ve iş sahası bulunmayan bölümlerin kapatılması yer aldı. Ayrıca, çıraklık eğitimine ve Mesleki Eğitim Merkezlerine önem verilmesi gerektiğini savundu.

Son olarak, herkesin okumak zorunda olmadığını ve mesleki eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Fırat, lise eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini bakanlığa önerdiklerini belirtti.

Yorumlar 1
Bayram özyay 29 Mayıs 2024 20:27

Kesinlikle katılıyorum lise kısmının zorunlu hale getirilmesi eğitimi alt üst etti okumak istemeyen öğrenciyi zorla okutmak eğitim hayatını çok olumsuz etkiliyor kişi meslek edinebilecek yaşta iken biz lisede zorunlu tutuyoruz ve bu kişi hem devamsızlık yapıyor hiç ders çalışmıyor ve zorunlu eğitimden dolayı da bunu bir şekilde geçirmek zorunda kalınıyor hem meslek edinemiyor hem de hayatta kendine bir yer edinemiyor haliyle başıboş bir nesil yetişiyor

Bakmadan Geçme