Lazer Silahlar Artık Korku Değil! Malatyalı Akademisyenler Çözümü Buldu!
Dünyada benzeri bulunmayan ve havacılık sektöründe standartları değiştirmesi beklenen kompozit madde, insanlı ve insansız hava araçlarını lazer silahlarına karşı koruyacak. Malatya İnönü Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Yeliz Toptaş ve Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, bu ileri fonksiyonel malzemeyi yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından geliştirdi.
Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan akademisyen çift, insanlı ve insansız hava araçları ile füze ve roket gövdelerini lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Dr. Yeliz Toptaş ve Araştırma Görevlisi Murat Toptaş tarafından geliştirilen bu ileri fonksiyonel malzeme, sudan iki kat hafif olup 2.600 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre koruma sağlayacak. Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonrasında geliştirilen bu kompozit malzemenin, havacılık sektöründe standartları değiştirmesi bekleniyor.
Dr. Yeliz Toptaş, malzemenin kimyasal erozyona ve korozyona karşı da oldukça dayanıklı olduğunu belirterek, “Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit malzeme geliştirdik. Ürettiğimiz malzeme oldukça hafif olmasının yanı sıra 2.600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabiliyor. Lazer silahlarından gelen ısıyı tüm yüzeye yayarak hava araçlarının zarar görmesini minimum seviyeye indiriyor. Malzememiz, suya göre iki kat daha hafif olup neme karşı oldukça dayanıklı. İlk üretim aşamasında sıvı olan malzeme, hava ile temas ettikçe katı forma geçiyor, böylece tüm hava araçlarına uyarlanabilir," dedi.
Malzemenin, makro ve mikro gözeneklerden oluştuğunu belirten Dr. Toptaş, “Havacılık sektöründe kullanılan malzemeler genelde pahalı ve yurtdışından temin ediliyor. Ürettiğimiz yanmaz kompozit malzeme tamamen yerli ve diğer malzemelere göre oldukça düşük maliyetli. Yapısında kullanılan bor bileşenleri sayesinde 2.600 derece üzerindeki sıcaklıklara dayanabiliyor ve hızlı bir şekilde soğuyor," ifadelerini kullandı.
Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, ABD'nin Wichita State Üniversitesi'nde görevli ve Boeing Havacılığa danışmanlık yapan Prof. Dr. Ramazan Asmatülü’nün yönlendirmesiyle çalışmalara başladıklarını belirterek, “Hava araçlarımızın roket sistemleri ve füzeler içerisinde yüksek sıcaklık üreten elemanlar var. Bu sıcaklıkların üst sistemlere geçmesini engelleyecek malzemelere ihtiyaç var. Bu kompozit malzeme, suya göre iki kat daha hafif olup, hava araçlarında kullanıldığında araçlara ek yük getirmeden lazer silahları ve benzeri araçlara karşı koruma sağlayacak. Malzemenin hammaddesi ve üretimi tamamen yerli ve milli olup, dışa bağımlılığı azaltacak," dedi.