Kuruyan dalları yakın

Kayısı yetiştiricilerine uyarılarda bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, önümüzdeki yıllarda Monilya (Dal kuruması) hastalıkların artarak devam etmemesi için monilya hastalığından kaynaklı budama artıklarının bahçeden temizlenerek, bahçe dışarısında yakılarak imha edilmesi gerektiğini söyledi.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek, budama ve gübreleme konusunda çiftçilere hatırlatmalarda bulundu. Çiçek, bölgemizde yaygın olarak kayısı yetiştiriciliğinin olması sebebiyle, monilya hastalığı için bir ortam oluştuğunu belirtti.

Önlem alınmazsa daha çok olur

Dal kurumaların bahçe dışında imha edilmesi gerektiğine dikkat çeken, Çiçek, "Tabi bölgemizde yaygın olarak kayısı yetiştiriciliğinin olması ve bu dönem itibariyle de özellikle Monilya (Dal kuruması) hastalığı için bir ortam oluştu. Bu dönem özellikle hasatlar bitti. Önümüzdeki dönem bu hastalıkların artarak devam etmemesi için monilyadan kaynaklı budama artıklarının bahçeden temizlenerek, bahçe dışarısında yakılarak imha edilmesi gerekli. Ağaç dibinde bırakılmamalı ve kesinlikle budamaya dikkat edilmesi gerekli. Dikkat edilmemesi durumunda önümüzdeki bahar, aynı hastalık kaldığı yerden bu yıl ki gördüğümüzün iki katı hatta daha fazla hasarla devam edecektir. O yüzden mücadele bu andan itibaren Eylül sonuna kadar çiftçilerimiz tarafından çok hassas bir şekilde yapılması ve özenli budamaya ağırlık verilmesidir" dedi.

Dal kurumaların önüne geçmek gübreleme yapın

Çiçek, hasat bitimi ile birlikte ağaçlara yönelik gübreleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Çiftçilerimizin bildiği gibi şuanda ilaçlama yapmak erken ama yine de hatırlatmakta fayda var. İlaçlama ekim sonu ve kasım aylarında yapılmaktadır. Yaprak dökümünden sonra başlar. Şimdi dediğim gibi önemli olan çalışma dal kurumaların önüne geçmek ve gübreleme dediğimiz bitki besin elementleriyle takviye edilip, gübreleme işlemlerinin yapılması önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme