Korkutan uyarı!

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya'da yıkıcı bir deprem beklediklerini belirterek, 'Diğer hatlar kırıldı, Çelikhan-Erkenek Hattını sıkıştırıyor. 2022 yılından bugüne 3 bine yakın deprem olmuş. Orayı tetikliyor, sıkıştırıyor. O fay hattı kırılacak. Tarihi bilemeyiz ama 6,5 ila 7,2 şiddetinde bir deprem bekliyoruz' dedi.

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, İnşaat Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Özgür, 24 Ocak 2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden dolayı can ve mal kayıplarının yaşandığını hatırlatarak, bir daha bu acıların yaşanmaması adına meydana gelecek depremlerle ilgili ilgili ve yetkilileri uyardıklarını ancak uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.

Yerel yönetimler suç işliyor

Malatya olası bir depreme hazır mı? Diye soran Özgür, “Malatya depreme hazır bir il gibi görünmüyor. Nedeni ise 2020 yılında yaşanan depremden sonra bir iki panel düzenlendi sonra ise boş verildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi 1/5000, 1/ 25000 çevre planlaması yaptı, planlama yaparken herhangi bir sivil toplum kuruluşunda yada bizlerden görüş alınmadı. Ancak bu planlama yapılırken, aktif fay hatlarının işlenmesi gerektiğini savunuyorduk, fakat yetkililer bizi çok kaide almadılar ve herhangi bir adım atılmadı. Malatya ve ilçelerindeki ruhsatlara normalde jeoloji mühendislerinin imza atması gerekiyor ancak imza atılmıyor ve belediyeler suç işlemiş oluyorlar. Yapı denetim firmaları var, denetlemeden sorumlu ama ne yazık ki sorumlu olduğumuz halde yapı denetim firmalarında imza yetkimiz yok. Yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisi zorunluluğu var. Bu uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Yapı denetim firmaları bünyesinde jeoloji mühendisleri çalıştırması gerekiyor. Türkiye genelinde 24 il, 110 ilçe ve 500'e yakın köy ve mahallede fay hattı geçiyor. Bu fay hatlarının plana işlemesi gerekiyor. Malatya merkezde bir an önce kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. 2020 yılında meydana gelen deprem sonrası merkezdeki binalarda ağır hasarlıdan hafif hasarlıya ve tam tersi gibi durumlar oldu. Ağır hasarlı olan binalarda halen oturan vatandaşlarımız var. Belirli süre verildi, neye göre süre verildi. Olası bir depremde sorumlusu kim olacak?” dedi.

Yöneticilerimiz ilgilenmiyor

Özgür, Sivrice depremi sonrasında yapılan güçlendirme çalışmalarını eleştirerek, “Güçlendirme yapılıyor özellikle okullara, biz güçlendirmeye karşıyız. Niye? 2015 yılında Malatya'nın bir ilçesinde güçlendirilen kaymakamlık binası 2020 yılında yaşanan depremde yıkıldı. Bizim amacımız deprem olmadan önce neler yapılması gerektiğini ifade etmek. Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) hazırladığı IRAP Raporu var. Rapor, afetten önce yapılması gereken şeylerdir. Kitapçık hazırlanmış çok sağlıklı gelmedi. Rapor hazırlanıyor çoğu kamu kurum ve kurlulardakilerin gelmediği ve herhangi bir görüş belirtmediği yönünde söylemler var. Buda çok işler acısı bir şey. Sivrice depremi sonrasında Pütürge'ye 8 ay sonra işlem yapıldı. Geçen yıl Malatya'da bir binanın kolunu kesildi, bina çöktü 1 buçuk gün şehirdeki trafik kilitlendi. Olası büyük bir depremde ne olacak? Yöneticilerimizin bunlara bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Biz şunu savunuyoruz; Kenti yöneten yöneticilerin uzmanları çağırıp görüşlerini alsın. Ama maalesef yöneticilerimiz ilgilenmiyor. Malatya deprem şehri ancak Büyükşehir Belediyesinde bununla ilgili herhangi bir daire başkanlığı, şube yok, niye yok? Açıklanması gerekiyor. Can kayıpları olduktan sonra mı açıklama yapacaklar. Bu meslekle ilgisi olmayanlar çıkıp açıklama yapıyor. Gerek yok, elinde herhangi bir done yok, eğitimini almamış neye göre açıklama yapıyorsun. Depremle ilgili açıklamayı jeoloji mühendisleri yapar. Herkes kendi branşında açıklama yapsın” diye konuştu.

Malatya'da toplanma alanlarını bilen yok

Malatya'da 75 toplanma merkezinin olduğunun kaydedildiği “Malatya merkezde İl Afet Müdürlüğünün açıklamasına göre; 75 adet toplanma merkezi olduğu var. Kimse toplanma alanları nerede bilmiyor. Ben oda başkanı olarak bilmiyorum. Yetkililere sorduğumuzda tabelalarımız orada, E Devlet'e girdiğiniz görebileceğimizi söylüyorlar. Afetlerde ilk açılacak yerler okullar, okulların sağlam olması gerekiyor, güçlendirme yapılıyor ne kadar sağlam. Malatya Gazi Lisesi 1980 yılında açıldı, güçlendirme verildi, neye göre verildi, anlamış değiliz. Sormak lazım. 2020 yılında yaşanan depremde 4 K Sitesi vardı öndeki 3 binaya yıkım kararı verdiler, arkadaki 4 binaya verilmedi. Sorumlusu kim, illa büyük bir deprem mi olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çelikhan-Erkenek fay hattı kırılacak

Malatya'da büyük bir deprem beklediklerini söyleyen Özgür, “Tarihi bilemeyiz ama yıkıcı bir deprem bekliyoruz. Bu depremin şiddetinin 6,5 ila 7,2 şiddetinde bir deprem bekliyoruz. Çelikhan-Erkenek Hattını sıkıştırıyor. 2022 yılından bugüne 3 bine yakın deprem olmuş. Orayı tetikliyor, sıkıştırıyor. O fay hattı kırılacak. Bugünü yarını yok. Olası büyük bir depremde Malatya'nın büyük çoğunluğu yerle bir olacak. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli bunlar bitişik nizam olan yerler. Eski yapı yeni yapı fark etmiyor. Buralar bir an önce kentsel dönüşüm girmesi gerekiyor. Amacımız olası depremde can kaybını minimuma indirmek. Yetkilerden çözüm bekliyoruz ancak bugüne kadar hiçbir adım atılmadı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 1
hakan darende 08 Kasım 2022 09:28

bakmazlar başkanım onlar sadece bir üstdüzey makam otosu gelecek diye caddeleri süsler aylarca delik deşik kalan yolların kırılmış çökmüş asfaltını yamalar pisliği dışarı çöpe değil halının altına süpürür sonrada o halının üstünde oturur zevkle kahvelerini içer siyaset konuşur yapamadıkları projeleri halka nasıl pazarlarız diye çene yarıştırırlar..

Bakmadan Geçme