Konteyner yangınlarına karşı dikkat

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Yaşanan depremler sonrası vatandaşların çoğu konteynerlerde yaşamanı sürdürüyor. Havaların soğumasıyla birlikte konteynerlerde kalan vatandaşlar, ısıtıcı kullanmaya başladı. Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu, konteynerlerde oluşabilecek yangın riskine karşı vatandaşları uyardı.

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da, evleri yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşlar, konteynerlerde yaşamını sürdürüyor. Havaların soğumasıyla birlikte konteynerleri ısıtmak isteyen vatandaşların bazıları klima kullanırken, bazıları ise ısıtıcı kullanmaya başladı. Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu, vatandaşları konteynerlerde oluşabilecek yangınlara karşı uyararak, “Vatandaşlarımız ısıtıcıları kullanmadan önce elektrik tesisatlarını mutlaka usta tarafından kontrol ettirsinler” ifadelerini kullandı. Konteynerlerin çok çabuk yanabildiğini ve çok hızlı bir şekilde yangının ilerleyebileceğini vurgulayan Katipoğlu, oluşacak yangının yaşam alanına kısa sürede yayılabileceğini belirtti. Katipoğlu, “Önümüz kış, vatandaşlarımız geçici konutlarda kalıyor. Özellikle konteynerler çok kolay yanabilen ve çabuk tutuşup çok hızlı ilerleyen yangınlara neden oluyor. Çok hızlı bir şekilde yakınlarındaki diğer konteynerlere ve yaşam alanlarına sirayet etme açısından riskli yangın türlerinden biridir. Bizim de çok korktuğumuz yangınlardan biridir. Çünkü çok çabuk başlıyor, çok hızlı ilerliyor ”dedi.

Ailelere çok büyük iş düşüyor

Konteynerlerde bebeklerin ve küçük çocukların yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyen Katipoğlu, bu konuda ailelere büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti. Katipoğlu, şöyle konuştu: “ Biz sürekli su uyarılarda bulunuyoruz, konteynerlerde küçük çocukları, bebekleri yalnız bırakmamalarını, 5 dakika veya 2 dakika da olsa anne baba dışarı çıkıyorsa çocuklarını mutlaka yanına almalı. Bunlar için sürekli uyarıda bulunabiliyoruz. Bu konuda ailelere çok büyük iş düşüyor.” Konteynerdeki en büyük riskin elektrik yükünden dolayı oluşabilecek yangınlar olduğunu dile getiren Katipoğlu, elektrik tesisatlarının mutlaka kontrol ettirilmesi gerektiğini açıkladı. Katipoğlu, “Konteynerlerdeki yangın bizim için çok risk önümüzdeki kış ayında. Artık havalar soğudu. Isıtıcılar kullanılacak. Konteynerde soba kullanılamayacak. Vatandaşlarımız ısıtıcıları kullanmadan önce elektrik tesisatlarını mutlaka usta tarafından kontrol ettirsinler. Oradaki elektrik yükünü hesaplatmak lazım. Isıtıcı varken başka bir şey çalıştırılmaması gerekiyorsa onu yapmak gerekiyor. Oradaki elektrikçilerin uyarılarını mutlaka dikkate almaları gerekir. Klima da kullanılabilir ısıtma amaçlı. Yine bunda da elektrik yükü önemli. Konteynerlerdeki en büyük risk, elektrik yükünden dolayı oluşacak yangınlar olacaktır önümüzdeki kış döneminde. İnşallah bunlarla karşılaşmayız. Onun için vatandaşlarımız mutlaka elektriklerini gözden geçirsinler. Tesisatlarını varsa eksik hata yenilesinler, tamirini yaptırsınlar” şeklinde konuştu.

Konteynerlerde çıkacak yangın çok büyük risk

Konteynerlerin yaşam alanı olarak çok küçük olduğunu vurgulayan Katipoğlu, uyku esnasında ısıtıcının devrilebileceğini ve vatandaşların mutlaka kontrollü bir şekilde uyuması gerektiğini söyledi. Katipoğlu, şunları ekledi: “Konteynerdeki yaşam alanı çok dar ve küçük olduğu için ısıtıcının devrilme riski var. Uyurken değme sonucu devrilip yangına sebep olabilir. Bu yüzden geceleri mutlaka kontrollü bir şekilde kullanılmasının, mümkünse kapatılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Konteynerden çıktıktan sonra elektrikli tüm malzemeleri kapatmalarını ve prizden çekmelerini istiyoruz. Biz Büyükşehir İtfaiye ekipleri olarak her ne kadar olay yerine hızlı gidiyor olsak da konteynerlerde çıkacak yangın çok büyük risk. Vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmasın.”

2 kilogramlık da olsa yangın sömürücü bulunduralım

Konteyner kentlerdeki görevlilere yangın eğitimi verdiklerini dile getiren Katipoğlu, her ihtimale karşı, konteynerlerde yangın söndürme tüpünün bulunması gerektiğini ifade etti. Katipoğlu, “Toplu konteyner alanlarında diğer birimlerden ilgili görevliler var. Oradaki görevlilere yangınla ilgili eğitimleri veriyoruz. Yangınlarda nasıl müdahale edilir, itfaiye gelinceye kadar neler yapılır bunların eğitimini veriyoruz. Oradaki görevlilerin kontrolünde yangın söndürme cihazlarımız var. Herhangi bir yangında en azından itfaiye gelinceye kadar görevli kişiler müdahale edebilecek. Bu eğitimleri veriyoruz. Bunlar toplu alanlarda var ama bireysel konteynerlerde mutlaka 2 kilogramlıkta olsa yangın sömürücü bulunduralım. En azından başlangıç anında 2 kilogramlık yangın söndürme cihazı birçok şeyi kurtarabilir. Vatandaşlarımız mutlaka yangın söndürme cihazı bulundursunlar.” dedi.

Bakmadan Geçme