Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri nedir, neden olur, tedavisi var mı?
Kolon kanseri, en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl dünya genelinde bir milyona yakın kişiye kolon kanseri teşhisi konmaktadır. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen kalın bağırsak kanserinin teşhisi oldukça zordur. Kolon kanseri, özellikle ilk başta her zaman semptomlara neden olmaz. Peki, Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri nedir, neden olur? İşte kolon kanseri tedavisi hakkında bilgiler...
Kolon kanseri en sık görülen kanser türlerindendir. Teşhisi zor olduğu için sinsice ilerler ve erken teşhisi bu nedenle önem taşır. Yaşlandıkça kolorektal kansere yakalanma riskiniz artar ancak düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sağlıklı kilonuzu korumak riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Peki, kolon kanseri nedir, nasıl olur* İşte kolon kanseri belirtileri ve teşhisi...
Kalın bağırsak kanseri adıyla da bilinen kolon kanseri, iki farklı organda görülebilir. Rektum bölgesi dışında apandistte görülme riski mevcuttur. Kolon kalın bağırsak veya kalın bağırsaktır. Rektum kolonu anüse bağlayan geçittir.Bazen kolonda veya rektumda polip adı verilen anormal büyümeler oluşur. Zamanla bazı polipler kansere dönüşebilir. Tarama testleri polipleri bulabilir ve böylece kansere dönüşmeden çıkarılabilirler. Tarama aynı zamanda kolorektal kanserin tedavinin en iyi sonuç verdiği erken aşamada bulunmasına da yardımcı olur.
Kolon kanseri, bağırsakların (kolon veya rektum) iç duvarlarında başlayan ve zamanla hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle oluşan bir kanser türüdür. Kolon kanseri, genellikle öncü belirtiler göstermeyebilir ve genellikle başlangıçta belirti vermez. Ancak, ilerledikçe belirtiler ortaya çıkabilir.
Bu belirtiler şunları içerebilir:
- Dışkıda kan veya parlak kırmızı renkte kanama
- Karın ağrısı veya kramplar
- İshal, kabızlık ya da dışkıda anormal değişiklikler
- Sürekli olarak geçmeyen karın rahatsızlığı veya gaz
- Ani kilo kaybı
- Yorgunluk hissi
Kolon kanserinin erken teşhisi ve tedavisi önemlidir çünkü erken aşamada tespit edildiğinde tedavi şansı daha yüksektir. Rutin olarak kolonoskopi gibi testlerle belirli aralıklarla tarama yapmak, risk altındaki kişiler için önerilir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, yüksek lifli besinler tüketerek ve düzenli egzersiz yaparak kolon kanseri riskini azaltabilirsiniz. Tedavi genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi veya radyoterapi gibi yöntemleri içerebilir, ancak tedavi planı hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir.