Kısmi don ihbarları var

Kayısıların çiçek açması ve havaların soğuk seyretmesi ile birlikte zirai don tehlikesi de sürekli olarak gündemde. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, 'Lokal bölgelerde kısmı zirai don yaşansa da kayısı rekoltesini böyle alt üst edecek bir etkilenmenin olduğunu zannetmiyorum' dedi.

Geçtiğimiz günlerde Metroloji Bölge Müdürlüğü, kayısı üreticilerine 'Zirai Don' uyarısında bulunmuştu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, kısmı bir etkilenmenin olduğunu ancak büyük bir hasarın olmadığını belirterek, sonraki 4-5 günlük yağışlı sürecin kayısıyı monilya riskiyle karşı karşıya getirdiğini söyledi.

Rekolteyi etkilemez

Çiçek, lokal bölgelerde kısmi don yaşandığı ihbarlarının geldiğini ifade ederek, "Özellikle Pütürge ve Doğanyol, Kale ve Battalgazi'nin baraj sahili bölgelerinde geçtiğimiz hafta Cumayı, Cumartesine bağlayan gecede o bölgelerde düşük sıcaklıklar yaşandı. O bölgeler çiçek evresindeydi. Bu bölgelerde kısmi lokal etkilenme olduğuna dair sahadan bilgiler gelmekte. Ancak şu an için oransal anlamda tespit etmek mümkün değil. Çünkü akabinde yağışlarla beraber fizyolojide bir durağanlık söz konusu oldu. Ama genel olarak böyle çok ciddi anlamda bir etkilenme olduğunu, Malatya rekoltesini böyle alt üst edecek bir etkilenmenin olduğunu zannetmiyorum" dedi.

Yağışlar monilya'yı tetikler

Çiftçilere monilya hastalığı ile mücadele ile ilgili çağrıda bulunan Çiçek, "İçerisinde bulunduğumuz 4-5 günlük yağışlı süreç yeni bir riski karşı karşıya getiriyor. Özellikle çiçekli bölgelerde tozlaşmaya bağlı, kısır çiçek oluşması kaygılarına sebebiyet verecek. Birde, sürekli gelen uzun süreli yağışlarla, geçen yıl çok yoğun yaşadık monilya hastalığını tetikleyecek. Bunun içinde çiftçilerimiz özellikle teyakkuz halinde bulunması, ilaçlama yaptılarsa ilaçlamalarını yenilemelerini öneriyoruz. Her uygulamada da etkili maddeyi değiştirmeleri iyi sonuç almaları açısından daha iyi olur. Monilya yakalanan yerlerde ağaçlarda kuruma olacağı için yine bir yıl sonraki verimler olsun birçok sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çiftçilerimizin bu nedenle daha hassas davranmaları zirai mücadeleye başka önem vermeleri doğru zamanda doğru mücadeleyi gerçekleştirmelerini bir kez daha uyarma ihtiyacı duymaktayız. Bu bölgemiz için özellikle kayısı yetiştiriciliğinde bütün çiftçilerimize hitap etmesi, ilgilendirmesi açısından bizim içinde çok önemli bir dönem. Önümüzde ki dönemde meteoroloji kayıtlarına baktığımızda, yağışların devam ettiğini göreceğiz. Buda yine bu tür hastalıklarla mücadeleyi bir süre daha hassas bir şekilde takip edilmesi gerektiğini zorunlu hale getiriyor" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme