Kışla Esnafının Rızası Yok! Yıkım Yıl Sonuna Ertelensin..!
Malatya'da 6 Şubat depremlerinden etkilenen Battalgazi ilçesinde bulunan Kışla Caddesi, geçtiğimiz aylarda rezerv bölge ilan edildi. Bu kapsamda, depremden az hasar alan ve faaliyetlerini sürdüren işyerlerine 15 gün içerisinde boşaltma tebligatı gönderildi. Ancak duruma tepki gösteren esnaflar, 'Yıkım yılsonuna kadar ertelensin. Yapılan işlerin hiçbirinde de vatandaşın rızası yoktur' dediler.
Rezerv alan çalışmaları kapsamında, Atatürk Caddesi’nin Saray Mahallesi sınırları içerisinde kalan tarafındaki binalar için yapılan '15 gün içerisinde binaları tahliye edin' tebligatı esnaflar tepki gösterdi. Seçim öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmesini isteyen esnaflar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gittiler. Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, yıkım tebligatı yapılan Atatürk (Kışla) Caddesi esnaflarını boşaltma ve yıkım işlemleriyle ilgili bilgilendirdi.
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü toplantısında 15 günlük sürenin çok az olduğundan dert yanan esnaflar, kendilerine siyasiler tarafından sözler verildiği için malzemeler aldıklarını, çekler yazdıklarını ve çeşitli masraflar yaptıklarını dile getirerek, mağdur edildiklerini belirttiler. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdür Vekili Cengiz Başer, 15 günlük sürenin kesin uzatılmayacağını açıklaması esnafların tepkisi neden olurken, müdürün kiracı esnafı yok sayarak, mülk sahipleriyle muhatap olacağız ifadesi sonrası esnafın birçoğu toplantı salonundan; ‘Yıktırtmayacağız, çıkmayacağız’ ifadeleriyle ayrıldılar.
Toplantı sonrası Malatya Net Haber’e konuşan Kışla Caddesinde faaliyet gösteren esnaflar, şehrin can damarı olan caddenin ışıklarının sönmemesi için mücadele edeceklerini söylediler. İstanbul Pasajı’nda işyeri sahibi olan Nurhan Keçeli, dükkanların boşaltması için 15 gün sürenin yetersiz olduğu ve buna itiraz ettiklerini söyledi. İstanbul Pasajı içerisinde kitapçılık yaptığını belirten Keçeli, “Çevre Şehircilik İl Müdürümüz sadece bir noktaya odaklanmış yıkılacak. 15 gün içerisinde terk edin yıkılacak. Böyle bir şey olmaz. Zamanında boşaltma için belirli bir süre verilseydi. 3 ay 6 ay önce söyleselerdi. Buralar şu tarihte boşaltılacak. Ondan sonra gelirdi. 15 gün içerisinde boşaltın diye tebligatı yaparlardı. Bizde imzalardık. Kendimizi ona göre ayarlardık. 15 günde dükkanı toparlayamam. 60 bin tane kitabım var. Hepsi tesfiye edilmiş. İnternet satışı yapıyorum. 15 gün süre olmasına itiraz ediyoruz. İtirazımızı yetkili mercilere yapacağız. Yapılan işlerin hiçbirinde de vatandaşın rızası yoktur” diye konuştu.
İstanbul Pasajı’nda işyeri bulunan Ömer Akdal ise sorunların 15 gün içerisinde değil de istişare ile çözüme kavuşturulacağını belirterek, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü planlı, programlı bir toplantı yapmamış. Yapmış olsaydı. Önce söylenenleri, istekleri bir alırdı. Önce kiracı olanları mağdur olanların harcadıkları masrafların ve senedi olanların durumlarını kenarı alır. Mal sahiplerini ayrı bir toplantı yapar. Kiracılarla ayrı bir toplantı yapar. Bunların isteklerine göre günü 15 gün içerisinde değil de sene sonuna kadar uzatarak bunu çözme yoluna gider. Burada en sağlam yer Kışla Caddesi ve İstanbul Pasajı. İstanbul pasajının yıkılması Malatya şehri için kötü bir durum. Vatandaşlarımızın hepsi mağdur. Malatya için çok yararlı bir şey değil. Malatya’daki yetkililer çözüm yapması lazım” ifadelerini kullandı.
İşletme sahibi Yusuf Alataş, depremler sonrası Kışla Caddesinde bulunan çoğu işyerinin sağlam olduğunu belirterek, kendilerine yardım etmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Alataş, “Üç gün önce bize tebligat geldi hemen çıkın dediler. Dünyada böyle bir uygulama yok. Kışla caddesinde yıkılan, dökülen yan yatan hiçbir binamız yok. Hepsi sağlam ayakta duruyor. Burası rezerv alan dışında kalan bir bölge ortada kalan bir bölgede değil. Dükkânlarımızın yıkılmasını istemiyoruz. Ekmeğimizin bölünmesini istemiyoruz. Buradan yetkililere ulaşamıyoruz. Bize söz veren tüm yetkilileri istifaya davet ediyoruz. Biz hepsini Allaha havale etmişiz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Lütfen sesimizi duyun. Biz sizi buraya çay içmeye davet ediyoruz. Müjdelerle gelin Sayın Cumhurbaşkanım. Biz dükkânlarımızdan çıkmıyoruz” dedi.
Kışla Caddesi’nde İşletme Sahibi olan Samet Altınok, kendilerine seçimden önce söz verildiğini dükkanların yıl sonuna kadar yıkılmayacağını ifade ederek, yıkıma tepki gösterdi. Altınok, “Bizlere seçimlerden önce söz verildi. Denildi ki? Dükkânlarınız yılsonuna kadar yıkılmayacak denildi. Dükkânlarımıza ürün alalım dedik. Bize denildi ki alın. Ticaretinizi devam ettirin. Yılsonuna kadar sizlere karışılmayacak denildi bizde ona istinaden ürünlerimizi aldık. Çeklerimizi verdik, ödemelerimizi böldük yılsonuna kadar sabah geldik ki duvarlarımıza yazı asılmış 15 gün içinde tahliye kararı yani bu hukuken de doğru bir şey değil. Bir insan evini kiraya verdiği zaman notere gidip 6 ay önceden kiracısına yazı göndermesi lazım ki? 6 ay önceden çıkaramaz. Bunlar bize 14 gün içinde dükkânımızı boşalt diyorlar. Dükkânlarımızı nasıl boşaltacağız 14 gün içinde. Ödemelerimizi nasıl yapacağız. Yetkililerden bizlere yardımcı olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Malatya’nın tek ışığı yanan caddesi olduğuna belirten Esnaf Murat Bayram ise, “Bize verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Öncelikle Kışla Caddesi’nde orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız dükkânlarımız olduğu için yıkılmasını istemiyoruz. Caddemiz zaten şu an Malatya’nın tek ışığı yanan caddesidir” dedi.