Kışla Caddesi Çarşı Projesi Neden Uzadı? MTSO Başkanı Tek Tek Açıkladı!
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, Kışla Caddesi'nde bulunan esnaflara çarşı projesinin yeteri kadar anlatılmadığını ve bu yüzden sürecin uzadığını söyledi.
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Kışla Caddesi geçtiğimiz aylarda rezerv alan ilan edildi. Ardından cadde üzerinde bulunan esnafların dükkanlarını boşaltması istendi. Alınan kararlara karşı çıkan esnafların açtığı davada Malatya 3. İdare Mahkemesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taşınma işlemini durdurarak, taraflara belgelerini, savunma ve ara kararına cevap vermeli için 15 gün süre tanıdı. Sürecin bitmesinin ardından esnaflara geçici yer tahsis edildi. Kışla Caddesi’yle ilgili süreci değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise çarşı projesinin yeteri kadar anlatılmamasından dolayı sürecin uzadığını ve esnafların mahkemeye başvurduğunu ifade etti.
“Projeler anlatılmalı”
Malatya'da koordinasyon eksikliğine dikkat çeken Sadıkoğlu, yetkililerin gerekirse mahalle mahalle dolaşıp projeleri anlatmaları gerektiğini vurguladı. Sadıkoğlu, “Biz burada tamamen mücadele verdik. Koordinasyon eksikliğine dair uyarıyoruz. Özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığından gelen personellerin koordinasyona açık olmadıklarını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Buradaki yetkililerin ellerindeki projelerle ne yapacağını anlatması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Gerek sivil toplum örgütlerine, gerekse mahalle mahalle dolaşarak insanlara nasıl bir proje oluşturacaklar anlatılması gerekiyor. Yapılan yerlerin dükkânların kaç metre olacağını, bunun karşılığında ne kadar ödeme üstlenebileceğini, yapılan projenin niteliğini niceliğini ortaya koymaları lazım.” İfadelerini kullandı.
“İletişimin güçlü olması lazım”
Süreci yönetenler ve vatandaşlar arasında iletişimin güçlü tutulmasını gerektiğini dile getiren Sadıkoğlu, Malatyalıların şehrin gelişmesini engellemeyeceklerini kaydederek şunları söyledi: “Bir anda boşalt mantığı ile ne olacağını bilmedikleri bir maceraya iterken bu defa da halk tarafından mahkemelik oluyorlar. Mahkemelerin olmaması için de iletişimin güçlü olması ve izah edilmesi lazım. Esnafa sorduğumuzda kimsenin bir bilgisi yoktu. Öyle bir işleyiş şekli çok da sağlıklı gelmediği için vatandaş da bu noktada mahkemeye başvuruyor. İşte bu mahkeme sürecinin kaldırılması için iletişimi güçlendirmek lazım. Malatya halkının samimi olduğunu bir kez daha ifade ediyorum. Bir Malatyalı olarak dönüp de burada düzgün izah edildikten sonra şehri geliştirmek, güzelleştirmek, o caddeleri daha güzel bir hale getirmek adına kimsenin direneceğine hiçbir şekilde inanmıyorum. Yeterince esnafa da vatandaşa da anlatılmıyor. Bu da ister istemez insanları olumsuzluğa itiyor. Artık bunun sağlıklı zeminde anlatırsak, izah edersek kimsenin mahkemeye gideceğini de düşünmüyoruz.”
Esnafları teşvik edecek örnek yok
Esnaflara mağdur olmayacaklarını gösterdikleri takdirde sürecin daha rahat olacağını aktaran Sadıkoğlu, ”İşletmelere iş yerleri anlamında bir yeri yıkıp inşa ederken kimsenin mağdur olmadığı bir ortamı gösterebilirseniz diğerleri de çok rahat boşaltacak. Böyle bir örnek de yok. Önce bir yeri inşa edersiniz. Şehrin sosyal dokusu bozulmadan ayağa kalkarsa ister istemez insanları teşvik ederler. Biz Malatya'nın fedakar, cefakar, samimi olduğunu biliyoruz. Bu noktada düzgün anlatılırsa hiç kimsenin o caddenin gelişimini engelleyeceğini düşünmüyoruz.” şeklinde konuştu.