Kırmızı Et Neden Bu Kadar Pahalı? Yanıtı Şaşırtacak!
Kırmızı et fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Ucuza kesilen etler, kasap ve marketlere ulaştığında 2 katına satılıyor. Peki, fiyatlar arasında neden dengesizlik oluşuyor? İşte cevabı…
Yüksek enflasyon temel tüketim ürünlerine de yansıdı. Pazar ve marketlerde fiyatlar 2 katına çıktı.
Sofraların unutmaya başladığı kırmızı ete ulaşmak ise daha da zorlaştı. Üreticiden kasaba uzanan süreçte yaşanan aşırı fiyat artışları, sofralardaki et tüketimini önemli ölçüde azalttı. Bu durum, vatandaşların büyük tepkisini çekti.
Sofralarda unutulmaya başlandı
Et fiyatları, vatandaşların alışkanlıklarını kökten değiştirdi. bir zamanlar sofraların vazgeçilmezi iken şimdi lüks sayılmaya başlayan dana kıyma, kuşbaşı gibi temel et ürünleri, market ve kasaplarda 500 TL'yi aşan fiyatlarla satılıyor.
Neden Bu Kadar Pahalı?
• Yem ve Mazot Maliyetleri: Hayvan yemi ve mazot gibi girdi maliyetlerindeki artışlar, üreticinin maliyetlerini yükseltiyor. Bu durum, üretilen etin fiyatını doğrudan etkiliyor.
• Aracılık Katmanları: Üreticiden tüketiciye uzanan uzun dağıtım zincirinde birçok aracı bulunması, fiyatların artmasına neden oluyor.
• Enflasyon: Genel olarak yaşanan yüksek enflasyon, tüm ürünlerde olduğu gibi et fiyatlarını da yukarı yönlü etkiliyor.
- Dana Kıyma 479.90 TL/kg,
- Dana Kuşbaşı 509.90 TL/kg,
- Kuzu Kuyruk 320 TL/kg,
- Dana Yağsız Parça 539.90 TL/kg,
- Dana Sote 549.90 TL/kg,
- Dana Bonfile 629.90 TL/kg,
- Dana Antrkot 619.90 TL/kg,