Kirli hava soluyoruz
Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı 'Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Malatya'nın da aralarında bulunduğu 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde 'yüksek hava kirliliği' gözlemlendi. Malatya, 2020 yılında 263 gün kirli hava soludu.
Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Türkiye'nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu. Raporda, hava kirliliğinin Türkiye'nin 12 şehrinde artık tüm yıla yayılan bir sorun olduğunun altı çizildi. Malatya'nın da aralarında bulunduğu 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde ‘yüksek hava kirliliği' gözlemlendi.
Malatya yılın 263 günü kirli hava soludu
Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara'daki 15 istasyonda 2020 boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlenirken, Türkiye'de sadece Bitlis ve Hakkari'de hava kirliliği (PM10) DSÖ'nün kılavuz değerlerinin altında ölçüldü. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu Muş'ta yılın 306 günü kirli hava solundu. 2020 yılı boyunca havası en kirli 15 istasyon arasında yer alan Malatya'da ise, hava kirliliğinin yüksek oranda olduğu Malatyalıların yılın 263 günü kirli hava soluduğu görüldü.
45 ilde hava kirliliği ulusal sınır değerlerini aştı
Rapora göre, 2020 yılında Türkiye'de sadece 2 ilde (Bitlis ve Hakkari) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önerdiği kılavuz değerlerin altında temiz hava solundu. Üstelik bu kılavuz değerler DSÖ tarafından hava kirliliğinin güvenli limiti olmadığı için Eylül ayında %75 oranında aşağıya çekildi. 2020 yılında yeterli veri alınabilen 72 ilin partikül madde değerleri (PM10) incelendiğinde 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri dahi aştığı açıklandı. Raporda, orman yangınları nedeniyle havaya iklim değişikliğine de sebep olan siyah karbon kirleticisi salındığı belirtildi. Kirli havanın COVID-19 virüsünün vücuda girişini kolaylaştırdığı belirtilen raporda, hava kirliliğinin genlere de etki ederek yetişkinlerde majör depresyonu ve yaşlanmayı tetiklediği vurgulandı.