Kirli hava soluyoruz

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı 'Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Malatya'nın da aralarında bulunduğu 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde 'yüksek hava kirliliği' gözlemlendi. Malatya, 2020 yılında 263 gün kirli hava soludu.

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Türkiye'nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu. Raporda, hava kirliliğinin Türkiye'nin 12 şehrinde artık tüm yıla yayılan bir sorun olduğunun altı çizildi. Malatya'nın da aralarında bulunduğu 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde ‘yüksek hava kirliliği' gözlemlendi.

Malatya yılın 263 günü kirli hava soludu

Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara'daki 15 istasyonda 2020 boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlenirken, Türkiye'de sadece Bitlis ve Hakkari'de hava kirliliği (PM10) DSÖ'nün kılavuz değerlerinin altında ölçüldü. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu Muş'ta yılın 306 günü kirli hava solundu. 2020 yılı boyunca havası en kirli 15 istasyon arasında yer alan Malatya'da ise, hava kirliliğinin yüksek oranda olduğu Malatyalıların yılın 263 günü kirli hava soluduğu görüldü.

45 ilde hava kirliliği ulusal sınır değerlerini aştı

Rapora göre, 2020 yılında Türkiye'de sadece 2 ilde (Bitlis ve Hakkari) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önerdiği kılavuz değerlerin altında temiz hava solundu. Üstelik bu kılavuz değerler DSÖ tarafından hava kirliliğinin güvenli limiti olmadığı için Eylül ayında %75 oranında aşağıya çekildi. 2020 yılında yeterli veri alınabilen 72 ilin partikül madde değerleri (PM10) incelendiğinde 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri dahi aştığı açıklandı. Raporda, orman yangınları nedeniyle havaya iklim değişikliğine de sebep olan siyah karbon kirleticisi salındığı belirtildi. Kirli havanın COVID-19 virüsünün vücuda girişini kolaylaştırdığı belirtilen raporda, hava kirliliğinin genlere de etki ederek yetişkinlerde majör depresyonu ve yaşlanmayı tetiklediği vurgulandı.

Yorumlar 1
Kemal 18 Ekim 2021 12:12

Son dönem Malatya açısından okuduğum en önemli haber.Yaşadığımız trajedinin ete kemiğe bürünmüş hali. Şehrin koca koca laflar eden belediye başkanı Selahattin Gürkan'ın çevre dairesini temizlik dairesi olarak görme ufuksuzluğunun Malatya tabiri ile eşkere oluşu. Sağlığımız açısından yaşanan riskin açıklığı karşısında şehrin hala Şevket Keskin'i kanaat önderi gösterme hezeyanı ve çapsızlığı ile yok adıyamanlı yok meşaleci gibi boş gereksiz gündemlerle asıl olanı önemli olanı unutma hatası yanlışı. Amaçta bu zaten. Havası kirlenmiş bir şehir, toprağı arıtmasız kirlenen bir şehir, suyu malum. Trafiği artık felç olmuş, kaldırımları hem pazarcıların hemde ticari taksicilerin işgali altında yeşile ağaca hasret büyük projelerden uzak büyük lafların ve küçük yöneticilerin altında anası ağlayan bir şehir. Sokak köpeklerinin veteriner dairesince toplanmaktan tasarruf diye vaz geçildiği şehir. Çevre Dairesi, Ulaşım Dairesi, Zabıta Dairesi, İmar Dairesi, Maskisi, Park Bahçe Dairesi işlemez hale gelmiş büyükşehirin malum başkanı selahattin gürkan bunun vebali ağırdır. Sadece bizim değil çocuklarımızın ciğerleri de karbondioksit ve partikül doluyor. Zehir soluyoruz. Coronada birinci olan Zonguldak'a bu hava kirliliği ile biz mi ulaşacağız. Kimse kusura bakmasın. Suçlu biziz. Büyük laflarla büyük yalanlarla geçmiş yönetimleri karalamakla bu makamlara gelenlere ve bu makamı destekleyenlere inanarak hata ettik. Artık şehrimiz açısından çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, trafik, park bahçe, suçun önlenmesi vb konularda adım atmak gerekmiyor mu? Yeter artık . Batıyoruz. Hala anlamıyor musunuz?

Bakmadan Geçme