Kervansaray buluşmaları başlıyor
Battalgazi Belediyesi tarafından '10. Uluslararası Kervansaray Buluşması Melita'dan Battalgazi'ye Tarih-Arkeoloji-Kültür Sanat Günleri', 15-25 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında Orduzu Galip Demirel Çınar Park Sosyal Tesisleri'nde gazetecilere açıklama yaptı. Gürkan, etkinliğin bu yıl ki temasının ‘Melita'dan Battalgazi'ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri' adı altında icra edileceğini belirterek, “1. Uluslararası Kervansaray Buluşması dedik ve Melita'dan Battalgazi'ye Kültür-Sanat-Tarih ve Arkeoloji Günleri diye başladık. Oradaki ilk konuşmamızda bu Kervansaray Buluşması'nın temel amaçlarını sıraladık. Kendi haline terk edilmiş tarihi ve kültürel mirasımızın ayağa kaldırılması konusunda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının dikkatini çektik. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlılık ve hassasiyetinin artırılmasını sağladık. Dünya çapında bu tarihi eserlerin insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu vurguladık” dedi.
Malatya'nın fetih yılını kutlayacağız
Etkinlikler kapsamında Malatya'nın fethinin de ilk kez kutlanacağını anlatan Başkan Gürkan, “Bu yıl 10. uluslararası Melita'dan Battalgazi'ye arkeoloji günleri Kervansaray buluşmasını yine birlikte gerçekleştireceğiz. Ayrıca Kervansaray buluşmalarının yanında Kervansaray buluşmalarını belirlediğimiz Eylül ayı ve Eylül ayının ikinci yarısı 15, 16, 17, 18 Eylül'de 15'inde 25'ine kadar bu süre aynı zamanda Malatya'nın Fetih yılıdır. Bir daha düşman eline geçmemek kaydıyla Malatya Türk İslam hakimiyeti eline geçmiştir ve devlet millet var olduğu müddetçe de ebediyen bu memlekette de Türk yurdu olarak kalmaya devam edecektir. Belleğini de koruyacaktır hafızasını da koruyacaktır. Kimliğini de koruyacaktır. Tarihinde koruyacaktır kültüründe korumakla kalmayıp onların içerik ve işlevlerini de vatandaşlarımız sosyal etkinliklerle anlatırken gelecek kuşaklara aktarılmasına üzerimize düşen sorumluluklarımızı da belediye bütün sivil toplum kuruluşları ve kentin bütün değerleri ile bunları gelecek kuşaklara aktaracağız. Biz biliyoruz ki şehirlerin erdemli ve faziletli olmasının temel koşulu şehrin, şehrin değerleriyle birlikte yönetilmesidir. Ve şehir yönetilirken şehrin hafızasına şehrin belleğine, şehrin kimliğine, şehrin tarihine, şehrin medeniyetine, kültürüne, geleneğine, göreneğine, sahip çıkabilirsek kimlikli bir şehir olur. O şehir gerçekten erdemli ve faziletli bir şehir olur” diye konuştu.
Marka şehir olmaz kimlikli şehir olur
Gürkan, “Son günlerde bir moda deyim çıktı. Marka şehir. Bu ifade doğru ifade değil. Marka, marka şehir kavramı olmaz. Marka ticari bir materyaldir. Alınır satılır. Ama kimlik özeldir. Kişiye hastır. Beldeye hastır. Şehire hastır. Ülkeye hastır. Medeniyette hastır. Onun için mümkün olduğu kadar basın yayın kuruluşlarımızda da marka kavramını ticaret şirketleri için kullanabiliriz. Ama medeniyetleri kültürleri üzerinde barındıran şehirler için bunu kullanamayız. Kimlikli şehir, belleğini koruyan şehir hafızasını koruyan şehir diye adlandırırsak daha doğru yolu tercih etmiş oluruz diye düşünüyorum. Tabi Kervansaray 10.yıl olması hasebiyle de onuncu yılını çok görkemli katılımı yüksek ve aynı zamanda içeriği ve işlevi dolu olan bir yapı hüviyetinde idrak etmek istiyoruz. Basınımızdaki arkadaşlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Buradaki bizim sorumluluğumuz ve yükümlülüğümüz belki kenardaki algı ve anlama noktasında belediye başkanıdır diye değerlendirilebilir ama. Aslında değildir. Şu anda Battalgazi'deki tarihi eserlerimizin yüzde 90'ın üzerinde restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Buraya gösterdiğimiz değer bulunduğumuz makamla mütenasip değildir. İlişkili olabilir fakat vatandaş olarak bir memlekette yaşamanın bedeli vardır. Yaşandığımız toplum ve topraklara karşı farzı ayin görevlerimiz vardır. Siz yaşadığınız yerde gereğini yaparsanız vecata talip olmuş olursunuz. Ama gereğini yapmayıp ne olursa olsun benzeri sorgu ve düşünceler o zaman vebali üzerinize atar. Kervansaray buluşmasına çok yoğun katılım ve kamuoyunda gerek yazılı basında gerek görsel basında çok yer verelim” dedi.
Programda neler olacak?
10. Uluslararası Kervansaray Buluşması Melita'dan Battalgazi'ye Tarih-Arkeoloji-Kültür Sanat Günleri kapsamında çeşitli kültürel ve sportif etkinlikler düzenlenecek. Programı ise şöyle: “14 Eylül Cuma günü kortej yürüyüşü yapılacak. Öğretmen evi önünde saat 18:00'de başlayacak, 15 Temmuz meydanında bitecek. Ve orada da çöpçüler korosu ve kahramanlık türküleri Kafkas-Gürcistan halk oyunları gösterileri yapılacak. 15 Eylül Cuma günü saat 10:00'da açılış Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında olacak. Mehteran, koro, semah ve semazen gösterileri olacak. Karma sergi, tarihi pul sergisi yapılacak. Selçuklu koleksiyonu giyim sunumu yapılacak. Türkiye'den ünlü modeller defileye katılacak. Füreya Koral “Kuşların Evi” seramik sergisi yapılacak. Saat 14:00'de kişisel seramik sergisi Prof. Dr. Zehra Çobanlı'nın sergisi gerçekleşecek. Saat 16:00'da Savaş Şafak Barkçin'in konferansı olacak. Saat 19:30'da Kafkas Gürcistan halk oyunları gösterisi yapılacak. Saat 21:30'da kahramanlık türküleri Esat Kabaklı tarafından icra edilecek. 16 Eylül saat 10.00'da bisiklet turu, oryantiring, trap skeet atışları, saat 11.30'da sokak sporları etkinlikleri, geleneksel okçuluk turnuvası, saat 14.00 Fahri Kayahan anısına türkü dinletisi, sokak etkinlikleri finali ve ödül töreni olacak. 17 Eylül saat 11.00'de engelsiz hayaller resim sergisi Engelsiz Yaşam Merkezinde. 18 Eylül Salı saat 11.00'de Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray'ın da Malatya'nın 917. fetih yıldönümü konulu panel düzenlenecek”