Kereste atıkları gelir getirecek
Malatya Ağaç Sanatkârları Odası Başkanı Mahmut Kavuk, ağaç sanayi sitesinde çalışan esnaflar tarafından işlenen kerestelerden arta kalan talaş, kabuk artıklarının Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ünitede enerjiye dönüştürüleceğini söyledi.
Kavuk, yapılan anlaşma ile atıkların değerlendirileceğini bunun yanında esnafa da maddi katkı sağlanacağını açıkladı. Sanayideki keresteci, marangoz ve mobilyacı esnafı tarafından üretim esnasında meydana gelen talaş, kabuk gibi artıkların enerji üretiminde kullanılmak üzere anlaşma sağladıklarını ifade etti. Kavuk, “Bundan böyle sanayideki esnaflarımızın talaşı, odun atıkları, kavak kabuklarının kullanımı konusunda sıkıntı yaşanmaktaydı. Bu atıklar çöplere, sahalara, tarlalara atılıyordu. Satılmak suretiyle da alıp gidenler parasını ödemiyordu. Bedava bir şekilde esnaflarımızın malı heder oluyordu. Büyükşehir Belediyemiz tarafından Malatya'mızda çöpten bir enerji üretim yerimiz var. Bu tesisi gidip inceledik. Tesisin yöneticileriyle görüştük. Sanayide elde ettiğimiz talaş, kabuk ve atıkların bu tesiste kalori ölçümleri yapıldı ve bu ürünlerin enerji üretiminde kullanılabileceği belirtildi. Konuyla ilgili olarak da tesis yetkilileriyle bir prensip anlaşması yaptık. Bu ürünlerin teslimatını enerji tesisine gerçekleştirmeye başladık. Şuanda sanayimizde atık olarak görülen tüm ürünler enerjiye dönüşmüş oldu. Bu da Malatya'mız için çok güzel ekonomik gelir. Sanayimizde şuanda bir çevre temizliği başladı. Sokaklarımızda kirli görüntülerin çoğunu atacağız” dedi.
30 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLECEK
Kavuk, “Sanayimizdeki odun, talaş, kabuk atıkları yıllık 25 bin ton olacak. Bu atıklardan da yıllık 2,5 milyon lira esnaflarımıza bir gelir olacak. Bu gelirde keresteci, mobilyacı, marangoz gibi ağaç işleriyle uğraşan 100'ün üzerindeki esnaf arasında paylaştırılacak. İhtiyacı olan vatandaşlar yine talaş, kabuk alacaklar. Malatya'da artık doğalgaz olduğu için zaten eskisi gibi talep yok. Bir traktör talaş 60 TL. Enerji santraline verildiğinde 3 ton olursa 300-400 TL'yi buluyor. Sanayimizde günlük enerji sahasına 25-30 ton sevkiyat yapacağız. Böylece hem bir gelir elde edeceğiz hem de büyük bir çevre temizliği yapacağız” şeklinde konuştu.