Kentsel dönüşüme örnek projelerle Yeşilyurt yenilenecek
Yeşilyurt Belediyesi tarafından ilçe genelinde başlatılan 'Yeşilyurt'ta Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Seferberliği', Kentsel Dönüşüm Projelerine örnek gösteriliyor. Projenin detaylarını anlatan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Yakınca'da TOKİ tarafından inşa edilen Rezerv Konutlar gibi yatırımlarla vatandaşları güvenli ve depreme dayanıklı alanlara taşıyarak barınma sorunun çözülmesine güçlü bir katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da kentsel dönüşüm projeleri kapsamlı bir şekilde sürüyor. Yeşilyurt Belediyesi, işlevini yitirmiş mekânların yeni fonksiyonlar kazandırılarak dönüştürülmesi, kent içindeki niteliksiz, sağlıksız ve kaçak yapılaşmış alanların yenilenmesi, doğal afetlerden etkilenecek yapıların farklı kullanım alanlarına dönüştürülmesi, hedefleyen kentsel dönüşüm projeleriyle Yeşilyurt'un fiziksel ve sosyal dönüşümünü doğru bir bakış açısıyla yerine getirmek için titiz bir çalışma yürütüyor.
Riskli yapılar rezerv konutlara taşınacak
Yeşilyurt Belediyesi Toplu Konut İdaresi ile ortaklaşa yapılan Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesindeki evleri ve işyerlerini hak sahiplerine teslim ettikten sonra kendi kaynaklarıyla Turgut Özal Mahallesinde Kentsel Dönüşüm Projesini başlatan Yeşilyurt Belediyesi, Yakınca'da belediyenin mülkiyetindeki 58 bin 200 metrekare alanda TOKİ tarafından inşa edilen 541 konutu sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere hak sahipliği başvurusu yapan riskli yapı sahiplerine teslim ederek hem barınma sorununa çözüm getirmek hem de Yeşilyurt'un modern, çağdaş ve güvenli bir ilçe haline dönüşmesini hedefliyor.
Barınma sorunu çözüme kavuşturulacak
Kentsel sorunların çözümünü sağlayan ve değişime uğrayan bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan, kapsamlı bir vizyon ve eylem planı olarak tanımlanan ‘Kentsel Dönüşüm' alanında etkin bir çalışma yürüten Yeşilyurt Belediyesi'nin katkılarıyla Yeşiltepe'ye kazandırılan 383 konut ve 6 dükkandan oluşan Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Binaları, Yeşilyurt'un sağlıklı ve planlı dönüşümüne katkı sağlayan özel yatırımlar arasında yerini aldı. ‘Yeşilyurt'ta Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Seferberliği' projesini anlatan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Yakınca'da TOKİ tarafından inşa edilen Rezerv Konutlar gibi yatırımlarla vatandaşları güvenli ve depreme dayanıklı alanlara taşıyarak barınma sorunun çözülmesine güçlü bir katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Yapılar depreme dayanıklı hale getirilecek
Yaşanan depremler sonrası ilçedeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirten Başkan Çınar, “Belediye olarak her iki deprem sürecinden sonra kentsel dönüşüm ve rezerv konutların üretimi, riskli alan ve yapıların tespiti, merkez ve kırsaldaki evlerdeki konutların yapım aşamaları, vatandaşlarımızın hak sahipliği sürecinin takip edilmesi gibi alanlarda çok aktif ve dinamik bir şekilde çalışıyoruz. İlçemizde bulunan sosyo-ekonomik açıdan geri kalmış olan mahallelerden başlamak üzere bu bölgelerde bulunan riskli yapıların dönüşümünün sağlanması ve yeni merkezler oluşturmak amacıyla ilçemizde büyük bir kentsel yenileme ve dönüşüm seferberliğini başlatmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Rezerv Konutları yıl sonunda teslim edilecek
Vatandaşların refah içerisinde yaşamalarını sağlamak için tüm bölgelerin dönüşümü için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizen Çınar, “Yenileme ve dönüşüm hareketi etaplar halinde devam ederek tüm bölgelerimizin dönüşüm ve yenilenmesi sağlanarak hemşerilerimizin depreme dayanıklı konutlarda huzur ve refah içerisinde yaşamalarını sağlayacağız. Bu kapsamda; 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ Sivrice depreminden sonra Yakınca Mahallemizde yaklaşık 58 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmişti. Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje vardı, Elazığ Sivrice depreminden sonra burada inşa edilen 499 konutu hak sahiplerine teslim etmiştik. 541 adet konut ile 22 Adet dükkânın yer aldığı TOKİ Rezerv Konutlarını inşallah bu yılın sonlarına doğru hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yapılan konutların hak sahipliği konusunda 6306 sayılı kanun kapsamında bölgemizde riskli yapısı bulunanlara yönelik mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Belediyemize yetki verildi. ‘Riskli Yapı' olarak tespit edilen yapıların hızlı bir şekilde dönüşümünün sağlanması amacıyla, "Riskli Yapı" malikleri ile konut karşılığı anlaşma yapılmak suretiyle Yakınca Mahallesindeki Rezerv Yapı Konutlarına taşıyarak şehrimizdeki barınma sorunun çözülmesine güçlü bir katkı sunmuş olacağız hem de ilçemizin modern, çağdaş ve güvenli bir yapıya ulaşmasını sağlamış olacağız.” diye konuştu.