Kekik hasadı başladı
Malatya'da tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında Yazıhan Ovasında ilk defa 5 dekarlık alanda dikilen 45 bin kekiğin hasadı yapıldı. Kekikten elde edilecek gelirin tamamı ilçedeki kadın kooperatifine ait olacak.
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yazıhan Belediyesi tarafından Yazıhan ovasında kıraç alanda kekik yetiştiriciliği projesi başlatıldı. Yazıhan ovasında kıraç bölgede 5 dekarlık alanda 45 bin kekik fidesi dikildi. Bölgede ilk defa dikimi yapılan kekikten hem baharatlık, hem de yağı elde edilerek piyasaya sunulacak. Bakımı tamamen Yazıhan Belediyesi tarafından yapılacak olan kekik yılda 3 defa hasat edilecek. Tüm gelir ise Yazıhan Kadın Kooperatifine ait olacak.
İlk hasat gerçekleştirildi
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yazıhan Belediyesi tarafından Yazıhan ovasında Mayıs ayında dikimini gerçekleştirdiğimiz kekiklerin ilk hasadı gerçekleştirildi. Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Tarım Orman Genel Müdürlüğü ile belediyemizin ortak çerçevesinde etkinlik düzenlendi. Malatya'mız doğal kekik anlamında farklı birçok çeşidin yetiştiği bir ilimiz. İklim şartları ve toprak yapısıyla kekiğin ideal yetiştiği alanlardan bir tanesi de Yazıhan bölgesi, belediye ile ortak bir proje yaptık. Proje neticesinde kekikleri diktik ilk hasadını yapıyoruz, ilk hasat olmasına rağmen çok iyi durumda. Hasattan sonra daha çok kardeş geliştirip, büyüyecek daha geniş alan olacak ve verim artacak. Önümüzdeki yıllarda hasat sayısını daha fazla olacak. Kekik tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alır. Kekik kurutularak yemeklere kullanıldığı gibi etlerde terbiye için kullanılır, yağı da birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Pazar problemi olmayan bir ürün. Malatya'mızda bunun yağı da çıkartılıyor. Kurutuluyor da. Piyasanın durumuna göre kooperatifimiz nasıl hazırlayacaksa o şekilde hazırlayacak" dedi.
Geliri kadın kooperatifine
Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ise, projeden büyük keyif aldığını ifade ederek, " Tarım Bakanlığı Bitkisel Koruma Müdürlüğüne bizim müracaatımızla, belediyemize ait 200 dekarlık hurma bahçesinin bir kenarında kekik ekimi yapmak istediğimizi ilettik. Bizlerin teklifimizi uygun gördüler, destek verdiler, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 5 bin metrekare alanda kekim ekimi yaptık. Mayıs 20'si gibi fideler geldi. Şuanda filizlenmiş, inşallah hasadı da verimli olur. Bizim amacımız Yazıhan'da alternatif ürünleri yetiştirmeye teşvik etmek. Genel tarım dışında ürün çeşitlerini yaygınlaştırmak. Bizim buradaki ürünlerimizin bütün gelirleri Yazıhan Kadın Kooperatifine vereceğiz, stantları var fuarlarda gerek kurutmalık gerekse yağ olarak tanıtacaklar. Güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Bundan sonra değişik projelerle kadın girişimcilere destek olacağız" diye konuştu.