Kayıtlı işsiz 44 bin
İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, Malatya'da yaklaşık 44 bin kayıtlı iş arayanın bulunduğunu belirterek, bunların tamamının gerçek iş arayanlar olmadığını söyledi. Toman, 'Bir yerde çalışıyorken kamu kurumunda veya daha iyi bir iş olur gayesiyle kaydını yenileyen kişiler var. Buda rakamın yükselmesine neden oluyor. Gerçek iş arayanların sayısın 25 bin civarında, bunun 14-15 bine yakını da ileride bir kamu kurumunda iş bulurum mantığıyla kaydolanlar' dedi.
Malatya Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Vahap Toman, gazetecilere, İŞKUR İl Müdürlüğünün çalışmaları, işsizlik rakamları ile ilgili açıklamada bulundu. Toman, tüm Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da işsizlik sıkıntısının olduğunu ancak işsizlik sıkıntısının Malatya'da ciddi bir boyutta olmadığını belirtti. 6. Bölge teşvikleriyle birlikte Malatya'ya yapılan yatırımların arttığını vurgu yapan Toman, “Malatya'mızda 1. ve 2. Organize ve devamında açılan yeni organizede teşviklerden dolayı çok büyük firmalar Malatya'mıza geldi. Özellikle halen bayan elaman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. 18–35 yaş arası iş isteyip de işe koymadığımız bayan hemen hemen yok. Tabi her bayan her işe gidemiyor. Malumunuz kiminin özel durumu var kiminin çocukları var kadının 5 ten sonra evine gitme isteği var bunlar etkiliyor. Fakat çalışma isteği ve arzusunda olan herkese hemen hemen iş bulmakta zorluk yaşamıyoruz” diye konuştu.
Yeni işletmeler açılıyor
Toman, asgari ücretin 4 bin 200 TL olmasıyla birlikte ciddi boyutta bir iş akışının olduğunu anlatarak, “Ocak ayına kadar günlük ziyaretçimiz 130-140 kişi arasında seyrederken ocak ayından itibaren asgari ücretin yükselmesi ile beraber günlük ziyaret sayımız en az 250-300 civarında. İşçi bulamayan fabrikaların yüzde 90'nı neredeyse kontenjanlarını doldurmuş durumda. Ama yeni yeni işletmelerimiz açılıyor” dedi.
Türkiye ortalamasının altındayız
Malatya'da İŞKUR'a kayıtlı 43-44 bin kişi iş arayanın olduğunu söyleyen Toman, “Ama bunların tamamı gerçek iş arayanlar değil. Aynı zamanda bir yerde çalışıyor iken kamu kurumunda ilerde bir iş olur gayesiyle kaydını yenileyen kişiler var. Yani bir kişi çalışırken, sigortası varken İŞKUR'da aktif bir şekilde iş arayabiliyor. Daha iyi şartlarda iş bulabilirim mantığıyla başvuruyor. Bizimde sekmemizde yani kurumun kayıtlarında kişi çalışsa bile daha iyi şartlarda iş arıyorum diye kaydını alıyoruz. Buda rakamın yükselmesine neden oluyor. Gerçek iş arayan desek 23-24 bin civarında iş arayan var diyebiliriz. Bunun 14-15 bine yakını da ileride bir kamu kurumunda iş bulurum mantığıyla kaydolanlar. İşsizlik oranını biz ilan etmiyoruz. TÜİK açıklıyor. Malatya'nın da içerisinde bulunduğu TRB1 bölgesinde işsizlik oranı geçen yıl 8,5 civarındaydı. Türkiye ortalaması 11'in üzerinde. Malatya olarak Türkiye ortalamasının altındayız” şeklinde konuştu.
Bazı kesimlere iş bulmakta sıkıntı yaşıyoruz
Bazı kesimlere iş bulmakta sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Toman, “Özellikle 4 yıllık lisans mezunu çocuklarımız. Malumunuz Malatya işte sektörlerimiz yüzde 80 konfeksiyon, tekstil, ısı sanayi ve gıda sektörü fazla iş çeşitliliği olmaması nedeniyle bunlarda beden işçisi daha çok aldıkları için orta okul ve lise mezunlarını tercih ettikleri için üniversite mezunları özellikle büro kesimine geri hizmet dediğimiz satın alma sevkiyat, muhasebe, insan kaynakları gibi yerlerde istihdam edildiklerinden dolayı bunlarda en fazla 15 20 kişi olduğunda iş bulamıyorlar. Tabi özellikle 45 yaşından sonra bay bayan iş arayanlara iş bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Neden bu böyle oluyor? Çünkü 40-45 yaşındaki insanımız kursa alınırken mesleği öğrenmekte sıkıntı yaşıyorlar. Bu yaştan sonra adapte olamıyorlar. Birde kuşak çatışması oluyor. Kendisi 50 yaşında ama başındaki amiri 25 yaşında olabiliyor, 30 yaşında olabiliyor. O ona emir verdiği zaman kuşak çatışması meydana geliyor. O yüzden iş verelerimiz o yaştaki çalışanları tercih etmiyorlar. Ama bir mesleği varsa örneğin bir kaynakçıysa, bir muhasebeciyse yani bir mesleğiniz varsa yaşta bir sıkıntınız yok. Ama bir mesleğiniz yoksa yaşta ciddi problem var. Malatya iyi aslında bir doğuya baktığınız zaman. Kötü konumda değiliz. 2021 tarihi itibariyle 500'e yakın kişi işe yerleştirildi” diye konuştu.
Eski hükümlü ve engelli vatandaşlara destek veriyoruz
Toman, bin 100 engelli vatandaş işe yerleştirdiklerini kaydederek, “Malatya'da engelli kontenjanı açık fabrikamız bulunmamaktadır. Doluluk oranımız yüzde 118'dir. Diğer illerde engelli açıları çık ciddi safhada iken Malatya'mızda bizim engelli servisimizin özel gayretiyle ve bizimde telkin etmemiz, esnafları ziyaret etiğimiz zaman uygun engelliyi bulduğumuz zaman arıyor ve hiç engelliliğine bakmıyor. Yine tabi en dezavantajlı gurubumuz eski hükümlülerdir. Eski hükümlü kanunen özel sektöre alma zorunluluğu olmadığından dolayı özel sektör hiçbir eski yükümlüyü tercih etmiyor. Engellilerde epilepsi hastası olanlar, şizofreni olanlar, ama olanlar ve kol bacak eksiği olanlar ciddi bir dezavantaj yaşıyorlar. Tabi burada eski hükümlü ve engelli vatandaşlarımıza projelerimiz var. Eğer kendisi iş bulamıyorsa iş kurma noktasında engellilere 70-75 bin liraya kadar hibe desteğimiz var. Eski hükümlüler dediğimiz kendi işini kurmak istese 60 bin liraya yakın bir hibe desteğimiz var. KOSGEB'den girişimci belgesi aldırıyoruz. Malatya'mızda geçen sene 20-30 kişi kendi işini kurdu. Tabi kurduktan sonrada sürdüremeyenlerde çıktı” dedi.
TYP programı kaldırıldı
Toplum Yararına Programı (TYP) ile ilgili bilgiler paylaşan Toman, “TYP programını bakanlık gündemde kaldırdı. Sadece olağanüstü durumlarda o illere verilecek. Son olarak okullara 300 kişi TYP den aldık. Bundan sonra TYP gündemde olmayacak. TYP bekleyenler, yaşları ilerlemeden iş arayışına girsinler. Ben işverenlerimize çok teşekkür ediyorum, çok duyarlılar” açıklamasında bulundu. Toman, gençlere, İŞKUR ile üniversite bünyesinde faaliyet veren İş Kulübü Eğitim Merkezi'nden faydalanmasını tavsiye etti.