Kayısının Geleceği Malatya'da Konuşuldu: Uzmanlar ve Paydaşlar Buluştu!
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Kayısı Paneli'nde kayısı üreticilerine sertifikalı fidan kullanımı, doğru budama teknikleri, bahçe tesisi ve bitki koruma uygulamaları gibi kritik konularda bilgiler aktarıldı.
Malatya'nın simgesi haline gelen kayısıya yönelik çalışmalar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin düzenlediği 2. Kayısı Paneli ile devam etti. Geçtiğimiz aylarda ilki gerçekleştirilen panelin ikincisinde, ziraat mühendisleri ve akademisyenler kayısı yetiştiriciliği konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Panelde, kayısı üreticilerine sertifikalı fidan kullanımının önemi, doğru budama uygulamaları, bahçe tesisi yöntemleri, bitki koruma uygulamaları ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülen karantina etmenleriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem kayısının Malatya için önemli bir değer olduğuna değinerek, “Malatya'nın bir önemli değeri olan kayısının üniversitemiz nezdinde araştırılması geliştirilmesi çalışmaları hocalarımız tarafından devam ediyor. Tabi ki kayısı, üretiminden pazarlanmasına kadar pek çok alanda değerlendirilmesi gereken araştırılması gereken bir yapıyı arz ediyor. Bizde ziraat fakültemizde farklı disiplinler açarak bunların her birinin araştırılması için çalışmalar yapmaktayız” dedi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bayındır, yüksek kaliteli ve verimli meyve elde edebilmek için doğru fidan seçimi, uygun çoğaltım yöntemleri ve kaliteli fidan kullanımının kritik önem taşıdığını vurguladı.
Bayındır, yaptığı sunumda 2024 yılında Malatya’da 52 üretici tarafından toplam 1 milyon 276 bin 400 adet kayısı fidanı üretildiğini ifade etti. Malatya’da fidan üretiminde kullanılan tohumluk anaçların Hacıhaliloğlu, Soğancı ve Zerdali türlerinden oluştuğunu belirten Bayındır, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2024 yılı itibarıyla Hacıhaliloğlu çeşidinde 3 bin, Kabaaşı ve Çataloğlu çeşitlerinde ise biner adet sertifikalı fidan üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Kayısıda bahçe tesisi konusunu hakkında sunum yapan Araş. Gör. Dr. İbrahim Kutalmış Kutsal, fidanların soğuklama ihtiyacının önemine dikkat çekti. Kutsal, Malatya genelinde yetiştirilen kayısı çeşitleri için soğuklama ihtiyacında sorun yaşanmadığını belirtti. Fidan bahçesi tesis ederken soğuk havanın etkili olduğu vadi tabanlarından ve çukur alandan kaçınılması gerektiğine değinen Kutsal, düşük sıcaklığa karşı toleransı olan ve geç çiçeklenen çeşitlerde meyve kalitesinin düşmesine neden olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Yıldırım, özellikle kayısı ağaçlarında sıkça karşılaşılan sakız salgısının, yanlış zamanda yapılan budamanın bir sonucu olduğunu ifade etti. Kayısı üreticileri, ağacı sürekli meyve vermeye zorlayarak fizyolojik ömrünü erken tamamlamasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, çiftçilerin budama işlemini yaparken, ne amaçla budama yaptıklarını, hangi dalı nereden kesmeleri gerektiğini bilerek hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.