Kayısının Başkentinde Kayısı Konuşuldu! 'Alternatif Pazar Alanları Oluşturulmalı'
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde 1. Kayısı Paneli düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Vali Yavuz, kayısı üretiminde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, 'Birim alandan en fazla üretim ve en fazla gelir elde edebilmek için bilimsel yeniliklerin uygulanması büyük fayda sağlayacaktır' dedi.
Kayısının üretimi, kalitesi, verimliliği, pazarlanması açısından belli bir sirkülasyonun oluşması amacıyla gerçekleştirilen panelde ‘İklim Değişikliğinin Kayısı Yetiştiriciliğine Etkisi’, ‘Dünya Kayısı Sektöründe Değişim ve Dönüşümler’, ‘Kayısı Ekonomisi’ ve ‘Abiyotik ve biyotik Stres Faktörlerinin Kayısı Yetiştiriciliğine Etkisi’ başlıkları tartışıldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde kayısının üretimi verimliliğinin, kalitesinin ve sürdürülebilirliğinin tartışılması amacıyla düzenlenen 1. Kayısı Paneli'nde açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, kayısının Malatya'nın ekonomisi, kültürü ve geleceği için stratejik bir ürün olduğunu dile getirdi.
Dünya kuru kayısı üretiminde lider olan Malatya’da, bu başarıyı daha ileriye taşımak ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturmak için bilimsel ve yenilikçi yaklaşımlara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Rektör Bentli, “Bugünkü panelimizde iklim değişikliğinden, hastalık ve zararlılarla mücadeleye, kayısının ekonomisinden, sektörün geleceğine kadar pek çok önemli konuya değinerek bu ihtiyaca katkı sunmayı hedefliyoruz.
Fidan dikimi ve bahçe tesisi, sulama teknikleri, gübreleme, budama, hastalık ve zararlarla mücadele, ARGE ve inovasyonla kayısı bazlı yeni ürünlerin geliştirilmesi, ekonomi ve pazarlama stratejileri, kooperatifleşme, tarım sigortası ve teşvik mekanizmalarıyla üreticilerimizin ve firmaların alabileceği destekler ulusal ve uluslararası platformlarda düzenlenecek fuarlara firmaların etkin katılımı için, danışmanlık hizmeti gibi birçok başlıkta önümüzdeki aylarda çalıştay yapmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.
Kayısının endüstriyel ürüne dönüştürülmesi konusunda daha fazla bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Malatya Valisi Seddar Yavuz, "Kayısı üretiminin arttırılması, kalitesinin yükseltilmesi, dünyadaki pazar payının korunabilmesi için şüphesiz Malatya'da yaşayan herkesin başta üniversitelerimiz olmak üzere bilim insanlarımız olmak üzere üreten ticaretini yapan ve son kullanıcıya ulaştırana kadar bu zincirin her bir halkasının süreç içerisinde olması tam bir iş birliği ve koordinasyon içinde hareket etmesi çok değerlidir.
Sürdürülebilirlik, şu anda dünyadaki en öne çıkan kavramlardan bir tanesidir. Birim alandan hem en fazla üretim hem de en fazla gelir elde edebilecek şekilde budama tekniklerine, sulamasına, gübrelemesine ve bu konularda meydana gelebilecek eksikliklerin ve aksaklıkların tespiti ve yeni bilimsel gelişmelerin bu alana uygulanması çok da başarılı olacaktır. Kayısının kullanım alanlarını genişletebilecek bir perspektifle eğer çalışmalarımızı gerçekleştirebilirsek sanıyorum kayısının her yıl fiyatının değil, miktarını nasıl artırabileceğimizi tartışmaya başlamış oluruz” dedi.
Panelin onursal başkanlığını Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli üstlenirken, moderatörlüğü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım yaptı.