Kayısıda yeni dönem

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğunun devreye girmesiyle birlikte kayısıda yeni dönemin başladığını belirterek, 'Artık üretici, lisanslı depoya bıraktığı ürünün karşılığında aldığı elektronik satış senediyle beraber, ürününü, evrakını sunarak hem devlet desteklerinden faydalanmakla hem de artık bunu satışını internet üzerinden yapabilecek. İlk satışı gerçekleştirdik' dedi.

MTB Başkanı Ramazan Özcan, Net Haber gazetesini ziyaret ederek, 2022 yılında yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özcan, 2020 yılında yapımı tamamlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depo'da2022 yılında rekor kırarak, 5 bin ton kuru kayısının depoda işlem gördüğünü söyledi.

Kayısı bir yatırım aracına dönecek

Malatya'da kurulan Kuru Kayısı Lisanslı Depoyla birlikte üreticiler ürünlerini artık internet üzerinden satabileceğine dikkat çeken Özcan, Bildiğiniz gibi biz kuru kayısı lisanslı depoculuğu hayata geçirdiğimiz zaman sürekli lisanslı depoculuğun işleyiş tarzının en önemli parçalarından biri olan Türkiye Ürün ve İhtisas Borsa A.Ş. (TÜRİB) ve buranın üzerinden de TÜRİB'le beraber Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sistemi çalışacak. ELÜS sistemi dediğimiz, üretici, müstahsil ürününü depoya koyduğunda, depoda bunun karşılığında almış olduğu bir evrak var. Elektronik satış senedi diye bunu tanımlıyoruz. Elektronik satış senedi üzerinden de, artık ürünün işlem görme dönemi başlıyor. Ürünü fiziki olarak taşımak yerine sadece evrak diye adlandırdığımız ELÜS'lü belge ile ürünün el değişmesi, satışının gerçekleşmesi ve buradan da artık kayısı bir yatırım aracına dönecek. Burada kayısının yatırım aracına dönebilmesi için de Takas Bank üzerinden işlem görmesi gerekiyor. Şimdi 2022 yılının son ayında ilk defa Türkiye'de Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığında işlem gören ürünlere kayısıyı eklemiş olduk. Kayısı ilk defa ELÜS üzerinden işlem gördü ve satış başladı. Arttık TÜRİB tahtasında kuru kayısı da işlem görüyor. Yani ELÜS üzerinden lisanslı depodaki ürün dışarıda bir alıcıya sistem üzerinden, takas bank üzerinden de ödemesi gerçekleştirilerek işlem görmeye başlandı. Buraya gelmeye gerek yok, sistem üzerinden kayısı satışı yapılabilir. Artık üretici lisanslı depoya bıraktığı ürünün karşılığında aldığı elektronik satış senediyle beraber, ürününü o evrakını iblas ederek hem devlet desteklerinden faydalanmakla beraber hem de artık bunu satışını gerçekleştirebiliyor. Dünya da aslında tarım sanayinin çok geliştiği ülkelerde tarımda yapılan önemli ataklardan bir tanesi” dedi.

2022 yılında rekor kırdık

Başkan Özcan, Kuru Kayısı Lisanslı Deponun 2020 yılında hizmete girdiğini anımsatarak, “2021 yılında yaklaşık 300 tonluk bir ürün alımı gerçekleşti ve bu yıl 2022 yılında rekor kırdık ve 5 bin ton kuru kayısı depoda işlem görmüş oldu” dedi. 2023 yılı için çıtayı yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Başkan Özcan, “2023 yılında zaten en önemli planladığımız hedeflerimizin başında özellikle ELÜS, TÜRİB ve bununla beraber mezat sisteminin artık kayısıda etkin hale dönmesi yani lisanslı depolarda kurulan açık elektronik ortamda satış salonları, bu salonlarda artık kayısının işlem görmesini sağlayacağız. Mezat sistemini açık ihale gibi düşünelim. Yani üretici, ürününü gerek evrakla ibraz etsin gerekse, gerek fiziki olarak numune usulü ibraz etsin, mezat dediğimiz salonda, elektronik bir bant üzerinden, ürünü alıcıların önünden yapmış olduğu seranomiyle, kendi alıcısını bulduktan sonra karşıdaki elektronik tabloda alım ve satım işleminin gerçekleştiği yerdir” diye konuştu.

Klasik, alışılagelmiş yöntemlerden çıkıyoruz

Kayısıda artık yeni bir dönem başlıyor, bugüne kadar gelen klasik, alışılagelmiş yöntemlerden çıkıyoruz. Profesyonel tarım ürünü satış platformu kurulmuş oluyor. burada elüs neye yarıyor, nasıl işlem görüyor, bu bir yatırım aracı mıdır gerçekten, eğer bir vatandaş birikimini değerlendirmeyi düşünüyorsa, kayısı ile ilgili de öngörülerinde zamanla daha iyi fiyatları göreceğini düşünüyorsa, o birikimiyle ELÜS sisteminde kayısıyı mezatta satın alıp depolarda bekletip, uygun gördüğü bir zamanda satarak bir yatırım aracı olarak kullanabilir” ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme