Kayısıda 'Orta Asya' tehlikesi
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Orta Asya ülkelerinde yetişen kayısıyla birlikte Malatya kayısının rakipsiz olmaktan çıktığını belirterek, Orta Asya Bölgesinde kayısı üretiminin daha düşük maliyetle gerçekleştiğini bu durumun rekabeti zayıflattığını söyledi. Özcan, Orta Asya ülkelerine kayısı fidanı satışının, Malatya kayısısı için tehlike olabileceğine dikkat çekerek, 'Türkiye'de zaten kuru kayısı ithalatı yasak ama buradan o bölgelere fidan ihracatının da yasaklanmasında mutlaka bir fayda olacaktır' dedi.
Kayısı üretiminde dünyada ve Türkiye'de rakipsiz olan Malatya'ya Orta Asya ülkelerinde yetişen kayısı, rakip oluyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Orta Asya'da bulunan Fergana Vadisi'nde yetiştirilen kayısının ihracatta Malatya kayısına rakip olduğunu belirtti. Özcan, Malatya kayısısının kalitesini tartışmadıklarını ve dünyanın en önemli kuru kayısı üretim merkezi olduklarını ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi'yle de ürünün taçlandığını ancak kayısının kalitesine güvenerek rahat davranılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Malatya kayısısının kalitesini tartışmıyoruz
Dünyada yaşanan büyük iklim değişiklikleri, hiç yeşermez ve yetişmez dediğiniz her ürün farklı farklı bölgelerde artık ciddi anlamda yetiştirilip, üretildiğini ifade eden Özcan, “Kayısı için de bunu her fırsatta ifade ediyoruz. Artık kayısı rakipsiz değildir demek doğru değil. Çünkü Orta Asya özellikle Fergana Vadisi diye adlandırdığımız bölgede Özbekistan'ın ve diğer Türkiye cumhuriyetlerinin komşu olduğu ülkelerde önemli miktarlarda kuru kayısı üretimi gerçekleşiyor. Kısmen İran'da kısmen Afganistan'da, dünyanın bazı bölgelerinde yetişiyor. Biz Malatya kayısısının kalitesini tartışmıyoruz, bu tartıştığımız şey farklı bir şey. Biz dünyanın en önemli kuru kayısı üretim merkeziyiz. Dünyanın en önemli ve en kaliteli ürününü Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi'yle de taçlandırarak bunu ortaya koymuş bir üründen bahsediyoruz. Bu sizin, nasıl olsa ürün kalite açısından dünyanın en kaliteli ürünü diyerek yan gelip yatmanıza da sebep değildir” dedi.
Rekabet bizim elimizi zayıflatıyor
Orta Asya Bölgesinde kayısı üretiminin daha düşük maliyetle gerçekleştiğini belirten Özcan, ihracat pazarında karşılıklı rekabete girdiklerini sözlerine ekleyerek şunları söyledi, “Rekabet bizim elimizi zayıflatıyor. Dolaysı ile kaliteyi korumak için yoğun bir mücadele ederken, dünyadaki üretim merkezi olma, kuru kayısı kayısıdaki üretim merkezi olmayı da sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Özellikle ihracatta da istikrarlı, sürdürülebilir bir ihracat serüvenini devam ettirmemiz lazım.”
Orta Asya ülkelerine fidan satışı yasaklansın
Türkiye'den, Orta Asya Bölgelerine kayısı fidanının yasaklamasında fayda olabileceğini kaydeden Özcan, “Bizim kalem olarak güçlü olduğumuz iki tane aşımız var. Bir tanesi Hacı Haliloğlu, diğeri Kaba Aşı, Özellikle bu fidanların, o bölgeye transferine engel olacak şekilde bir metot geliştirmemiz ve Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı olarak buna dikkat etmesi lazım” ifadesini kullandı.