Kayısıda monilya hastalığı uyarısı!

Malatya'da üreticilere ağaçlarda büyük hasara neden olan monilya ve zamklama hastalığına karşı ilaçlama uyarısı yapıldı.

TAKİP ET

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kayısı üreticilerini ağaçlarında monilya hastalığı bahçelerini ilaçlanması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararları hakkında bilinçli ve etkili mücadele edilmesini gerektiğine değinilerek, yaprak delen (çil), bakteriyel kanser zamklanma hastalığı ve monilya hastalığına karşı alınması gereken önlemler aktırıldı.


Kayısı görülen hastalıklarla ilgili nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dair bilgiler paylaşılarak, kültürel önlemler ve kimyasal mücadele hakkında detaylar anlatıldı.

Yapılan açıklamada kayısı bahçelerinde görülen hastalıklarla mücadelede izlenmesi gereken yol şu şekilde belirtildi: “Kayısı bahçelerinde görülen monilya hastalığına karşı çiçeklerin yüzde 5-10 açtığında 1. ilaçlama, çiçeklerin yüzde 90-100'ü açtığında 2. ilaçlama yapılması gerekir. Ancak üreticilerimiz bazen ekonomik bazen de iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapmaktadırlar. İlimizde içinde bulunduğumuz şubat-mart ayları nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı üreticilerimizin kayısı bahçelerinde çiçek monilyası hastalığının olmaması için mutlaka 2 defa, zamanında dozunda ve her yıl kullandıkları ilaçları değiştirerek kayısıya ruhsatlı bir kimyasal preparatla ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir. Yine aynı şekilde meyvemizde çil hastalığının oluşmaması için de üreticilerimizin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekir. Ancak mevsim yoğun yağışlı geçerse üreticilerimiz çil ilacını mutlaka tekrarlamalıdır. Üreticilerimiz kayısıda ihracata mani olan ilaç kalıntısı oluşmaması için İl ve İlçe Müdürlüklerimize uğrayarak reçete yazdırmaları bu bağlamda büyük önem arz etmektedir.”

Bakmadan Geçme