Kayısıda Fiyat Karmaşası! Maliyeti 3 Kat Arttı, Fiyatı Yarıdan Yarıya Azaldı...!
Malatya Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, bir önceki yıl 200 TL'ye kadar alıcı bulan kayısının bu yıl yeni ürünle birlikte 120 TL'ye kadar düştüğünü belirterek, üretim maliyetlerindeki artışa rağmen fiyatların düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Malatya'da kayısı üreticileri, bu kez de düşen fiyatlarla mücadele ediyor. Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, üretim maliyetlerinin artmasına rağmen kayısı fiyatlarının düştüğünü belirterek, tüm siyasilere seslendi. Alışık, TMO'nun fiyatlara müdahale etmesi için çağrıda bulundu.
Üretim maliyetleri artarken, kayısıda fiyatın düşürülmesine tepki gösteren Alışık, “Geçen yıl ıskarta 40, kesmelik 70, elek altı 120, iyi mal 150 TL oldu ve daha sonrasında ise fiyatları 200 TL'ye kadar yükselttiniz. Geçen yıla göre mevsimlik işçi yevmiyeleri yüzde 150 TL arttı. Mazot fiyatları, elektrik fiyatları, sulama ve nakliye fiyatları arttı. Yani üretim maliyetleri artarken kayısı fiyatları düştü.
Çiftçi, tüccarın merhametine sığınıyor
Siz ise bu yıl fiyatları; ıskarta 20, kesmelik 40, elek altı 70, iyi malı ise 120 TL'ye kadar düşürdünüz.. Buradan iki çağrı yapıyoruz.
Birinci çağrımız kayısı tüccarlarına; ticaretin de bir ahlakı, bir vicdanı, bir merhameti ve bir kar sınırının olması lazımdır. Geçen yıl kayısıyı 67 dolara kadar dışarıya sattınız. İnsan biraz Allah’tan korkar. Bizler kayısı fiyatlarını aşırı derecede yükseltin demiyoruz. Elbette tüccarın da dış piyasada kaybetmesini istemeyiz. Bizim isteğimiz burada çiftçinin emeğine saygı duyulması ve eğer hala biraz merhametiniz kaldıysa, biraz vicdanınız varsa en azından geçen yılki fiyatlara kayısıyı çıkarmanızdır. Yok, eğer merhamet ve vicdan kalmamışsa da sizlere diyecek bir kelime bulamıyorum.” dedi.
Kayısı üretiminin zorlu aşamalarından bahseden Alışık, çiftçilerin bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmesi için tüccarların merhametine sığındığını dile getirerek şunları söyledi:
“Çiftçi bu kayısıları tekrardan çuvallara doldurarak kimi 10 kimi 20 kimi 50 kimi ise 100 kilometre mesafede kayısıyı araçlarla Şire Pazarına getirir. İşte şimdi çiftçi üretici bir yıllık alın terini, emeğini, masrafını çuvallara koyup pazarda birkaç tüccarın merhametine, insafına ve vicdanına terk eder.Kayısının gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için o tüccarın merhametine sığınır.”
TMO bütçe ayırsın
TMO'nun fiyatlara müdahale etmesi için Malatya’daki siyasilere çağrıda bulunan Alışık, “İkinci çağrımız ise: iktidarıyla, muhalefetiyle Malatya'yı temsil eden il başkanlarına, Milletvekillerinedir. Neden iktidar ve muhalefet kelimesini kullandım? Çünkü tarımın siyaseti olmaz. TARIM sağlık kadar herkese lazım olan bir alandır.
Belki birileri diyebilir ki kardeşim kayısı bir temel ihtiyaç maddesi değildir. Bir yönüyle doğrudur ama herhalde bilmediğiniz bir konu var. Belki bir temel ihtiyaç maddesi değil fakat temel ihtiyaç maddeleri de kayısı geliriyle ancak giderilebiliyor. Ona bakarsanız fındık da, incir de bir temel ihtiyaç maddesi değildir. Ama devletimiz tarafından her yıl bir taban fiyat açıklaması yapılıyor. Bu işin kesin çözümü ve Malatya kamuoyunu böyle konular ile meşgul etmemek için, naçizane fikrim şudur. Biran önce Malatya'yı temsil eden siyasilerimizin zaman kaybetmeden bir araya gelerek, Sayın Cumhur Başkanı, Maliye bakanı ve Tarım bakanımızla görüşerek, TMO ofisi tarafından fiyatlara alım müdahalesi için bir bütçe ayırmalarını istemeleridir. Her yıl fındık ve incirde olduğu gibi kayısıya da girdi maliyetleri ve enflasyon etkileri hesaplanarak bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz. Ki tek çözüm yolunun da bu olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.