Kayısı rekoltesini şişirmeyin
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, tahmini kayısı rekoltesi açıklanırken, rakamların şişirilmemesi gerektiğini belirterek, 'Tarım İl Müdürlüğümüz bünyesinde kamu kurum kuruşların sivil toplum kuruşlarının katıldığı bir rekolte çalışması başladı. Bu yıl kayısı üretiminde yüzde 70 hasarımız var. Kayısı rekoltemiz tahmini 55-60 bin ton civarında olacak. Bizim ticaretçi kardeşlerimizle bir sorunumuz yok ama rekolteyi şişirip üreticinin malını düşürmeyin' dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, beraberinde ziraat odası başkanlarıyla, 6 Şubat depremleri sonrasında konteynerde faaliyet gösteren basın mensuplarını ziyaret etti. Oda başkanları adına açıklama yapan Yunus Kılıç, çiftçiler olarak her şartta üretmek zorunda olduklarını ancak sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremlerde güzel şehirlerimizi kaybettik. Üretimde de pandemi sürecinde olduğu gibi biz eve kapanıp üretimi terk etmedik. Çiftçiler olarak ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak için pandemi sürecinde de çalıştık. Bugün deprem yaşadık yine çalışıyoruz yine çalışmaya devam ediyoruz. Yaşam devam ediyor bunun içinde üretmek zorundayız. Biz Malatyalı çiftçiler olarak sıkıntılar yaşadık. Bir kısım barajlarımızda hasarlar oluştu. Barajlarımızı boşaltıldı. Sürgü barajımızın kanalları yıkıldı sulama sezonuna yetişmeme durumu var. Biz burada devlet su işleri müdürlüğümüze söylüyoruz. Bizde 10 milyon kayısı ağacı var. Bunları sulamamız lazım. Bunlar için suyu yetiştirmeniz lazım. Bu hassasiyeti sulama birliklerinden bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Üreticiler müjde bekliyor
Tahıldaki fiyatın açıklanmadığını ve seçim öncesi Cumhurbaşkanından müjde beklediklerinin altını çizen Kılıç, “ Daha önemli konumuz var. Şuanda tahılda, arpa, buğday, mercimek hasatları başladı. Biz köylerimizde yıkılmamış depolarımıza dahi yakınlarımızın ev eşyasını yerleştirdik. Tahılımızı koyacak depolarımız kalmadı. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Buğdayı hasat edeceğiz nereye koyacağız. Güvenlik açısından nereye saklayacağız. Her gün yağmur yağıyor biz bu kadar hasadı nereye dökeceğiz. Depolarımız yıkıldı. Biran önce Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapması lazım. Deprem bölgesinde alım yaparken de tarladan direk ofise başka bir yere dökme şansımız yok. Cumhurbaşkanımız tahıldaki fiyatı açıklamadı tüm çiftçi cumhurbaşkanımızdan bu müjdeyi bekliyor. Maliyetlerimizi karşılayacak şekilde bu ürünlerin toprak mahsulleri alımı için taban fiyatı belirlemesini bu müjdeyi seçimden önce vermesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Kayısı ağaçlarımız bakımsızlıktan kurutalım mı?
Tarım Sigortaları Havuzu'(TARSİM)nun çiftçileri mağdur ettiğine de değinen Kılıç, çiftçinin her şartlarda üretim yaptığını ve sesinin duyulması gerektiğini belirtti. Kılıç, “Üretici olarak depremde de en mağdur olan biziz. Her afeti yaşayan mağduriyet yaşayan çiftçilerdir. Her gün bir ilçemizde dolu yağıyor. Kayısı üretimimiz bu yıl yaklaşık yüzde 70 hasar gördü. Don, dolu, yağmur, tozlaşmama biz her türlü açık alanda üretim yaptığımız için her türlü felaketle karşı karşıyayız. TARSİM bizim işimizi görmedi. TARSİM bizi mağdur etti. Kayısından tozlaşmama olmadı, kayısınızda çiçek çürümesi oldu, yağmur çok yağdı monilya hastalığı oldu ben bunu kabul etmem. O zaman bizim yaptığımız poliçeleri kim ödeyecek. Elimizdeki traktörü satıp TARSİM'in poliçesini mi ödeyeceğiz. Böyle bir sigorta sistemi olmaz. Biz ülkemizi seviyoruz her şartta üretim yapıyoruz. Mazot 29 lira da olsa üretim yaptık. Pandemi sürecinde de üretim yaptık. Mutlaka çiftçinin sesini duymalılar. Bilhassa deprem bölgesindeki eksikliklerimizin giderilmesi lazım. Konteynerler geliyor devletimiz elinden geleni yapıyor, yemeği, suyu, çayı veriyor teşekkür ediyoruz. Ama biz bir depremzedeyiz, çiftçiyiz, üretiyoruz, üretimimize devam etmemiz için bize destek verilmesi lazım. Kayısı üreticisi perişan 10 milyon kayısı ağacımızı bakımsızlıktan kurutalım mı?” dedi.
Tahmini rekolte 55-60 bin ton civarında
Kayısıyı üretiminde yüzde 70 hasarın bulunduğunu ve rekoltenin düşük olduğunu ifade eden Kılıç, “Bu yıl ova kısımlarında kayısımızı don vurdu. Bir kısmı tozlaşma olmadı, bir kısmında çiçek çürümesi oldu. Rekoltemizin düşük. Ama en güzel rekolte tespitini ziraat odaları yapar. Her ilçemizde ziraat odası var. Hangi bahçede kaç kayısı olduğunu en iyi biz biliriz. Şuanda Tarım İl Müdürlüğümüz bünyesinde bizim gibi kamu kurum kuruşların sivil toplum kuruşlarının katıldığı bir rekolte çalışması başladı. Bu yıl kayısı üretiminde yüzde 70 hasarımız var. Kayısı rekoltemiz tahmini 55-60 bin ton civarında olacağını üzülerek ifade ediyorum. Bizim ticaretçi kardeşlerimizle bir sorunumuz yok ama rekolteyi şişirip de üreticinin malını düşürmek adına biz ziraat odası olarak her zaman elimiz onların yakasında olacak biz üreticimizi savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.