Kayısı İhracatçısı Malatya'yı Terkediyor!

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, Malatya'nın ihracat potansiyelinin yeterince kullanılmadığına dikkat çekerek, Malatya'daki üretici firmaların yurtdışına açılması ve ihracat yapmaları için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

ASKON Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, Malatya ihracatı üzerine önemli açıklamalarda bulunarak “Malatya da birçok üretici firma, ancak Malatya ve çevre illere ticaret yapmaktadır. Ekonominin gelişmesi, sıcak para girişi ancak ve ancak dış pazarlara açılmakla yani ihracat yapmakla mümkün olacaktır.” dedi.

“İhracatı noktasında yetersiz bilgi ve birikime sahip firmalara devlet eliyle ihracatın öğretilmesi ve ihracat yapılacak bölgelere Kamu ve Özel STK'lar eliyle ziyaret ettirilmesi, fuarlara katılımlarının sağlanması gerekmektedir” diyen Başkan Şarlak, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına, bağlı bulunulan ihracatçı birliklerine seslenerek “Malatya'daki üretici firmaları sektör sektör ayırıp yurtdışındaki fuarlarda stant açmaları için alanlar oluşturun. Bedelsiz stant alanları verin, uçak biletlerine kadar alın ve bu firmaları ihracata kazandırın.” şeklinde konuştu.

Malatyalıyı kuru kayısıyla baş başa bırakmayın!

Malatya Gümrük Müdürlüğünün etkin çalışmadığını ifade eden Başkan Şarlak “Sayın Ticaret Bakanımıza da konuyu ve önerilerimizi ilettik. Mevcut ihracatçılarımız gümrüklerini İstanbul, İzmir ve Mersin'den yapmayı tercih ediyor. Malatyalı kayısı ihracatçılarımız fabrikalarını Aydın ve İzmir'e taşıyor. Değerli Milletvekillerimiz, Malatya'mıza biran önce en yakın limana demiryolu bağlantısı olan gümrüklü bir lojistik sahası oluşturulmalıdır. Ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Çin Hükümeti 600 kilometrelik konteyner bantı kuruyor ülkesine. Bizim milletimiz daha iyisini yapmaya muktedirdir. Malatyalı ihracatını yaparken yakıt maliyetlerinin, nakliyelerin yüksek olmasından maliyet avantajı yakalayamıyor. Gerekirse ihracatçıya nakliye yakıtına ÖTV desteği verilsin ve dezavantajlı bu bölgeler kalkındırılsın. Bu sistemi Kars'ın peynirine de uygula ki bizim marketlerimizde Hollanda peyniri görmek yerine yerli malı Türk Peyniri görelim. Bunlar çok basit atılımlar olmakla beraber çığır açacak adımlardır. Teşvik Bölgesi ve cazibe merkezi yapmak sadece büyük işletmecilerin daha da büyümesine sebep oluyor. Yapılan ihracatlar da Malatyalının hanesine yazılmıyor, ödenen vergilerden memleketimiz payını alamazken belediyeler borç batağından kurtulamıyor.” dedi.

İhracat şirketlerinizin en azından merkezlerini Malatya'ya taşıyınız

Malatyalılar olarak devletimizin özellikle deprem sürecindeki desteklerinden çok memnun olduklarını belirten Başkan Şarlak “Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Hiçbir dünya ülkesinin, böyle milletiyle iç içe omuz omuza savaş verdiğini ne gördük ne duyduk. İki Cumhurbaşkanının memleketi olan doğunun incisi bu vilayetin kendi ayaklarının üzerinde durması, daha büyük atılımlar yapması hakkıdır. Dünyaya nam salmış Malatyalı hemşerilerimiz dünya çapında şirketlerimiz ile memleketinize yapmış olduğunuz yatırımlardan ziyadesiyle memnunuz. Okullar, hastaneler, camiler yaptınız ama daha fazlası gerekli. Malatyalı balık tutmak ister. İhracat şirketlerinizin en azından merkezlerini Malatya'ya taşıyınız.”

Yorumlar 2
Bdk 19 Temmuz 2024 10:13

Kayısı 100-120 TL pahalı mı

Yasemin 18 Temmuz 2024 11:34

Ben Malatya'dan ihracat yapılıyor sanıyordum, o yüzden kayısımız da çok pahalandı diye düşünüyordum. ASKON bunu dile getiriyor da Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ne yapıyor? Devlet desteği olmadan ilerleme zor olur yani...

Bakmadan Geçme