Kayısı Hedefine Ulaşmış! Şimdi Hedef 750 Milyon Dolar...!
Malatya'nın en önemli ihracat ürünü olan kuru kayısının 2024 yılı ihracatı, tüm olumsuzluklara rağmen büyük bir başarıya imza attı. Malatya Ticaret Odası Başkanı Ramazan Özcan, 6 Şubat depremlerinin etkileri devam ederken yaş kayısı, kayısı çekirdeği ve kabuğundan yapılan ihracatla 500 milyon dolar gelir elde edildiğini açıkladı.
Malatya, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığı büyük depremden sonra, şehirdeki ekonomik ve sosyal iyileşme sürecine hızla devam ediyor. Bu süreçte Malatya'nın en önemli ihracat kalemi olan kuru kayısı, hem bölge ekonomisinin hem de ülke ekonomisinin yeniden güçlenmesine önemli katkılar sağladı. 2024 yılı itibariyle, kayısı ihracatı büyük bir başarı gösterdi ve şehre 410 milyon 891 bin dolar gelir getirdi.
Malatya Ticaret Odası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı ihracatındaki artışa dikkat çekti. Kayısının 2024 yılında ekonomik açıdan üstüne düşeni yaptığını belirten Özcan, “2024 yılının aralık ayı ihracatı 8 bin 565 ton olarak gerçekleşti ve geçtiğimiz yıla orantıladığımızda da geçen yıla göre yaklaşık bin 500 ton daha fazla ihracat gerçekleştirdik ve bunun karşılığında da 39 milyon 427 bin dolar gelir elde ettik. 2024 yılının son 5 ayına baktığımız zaman bizim sezon diye adlandırdığımız yani 1 Ağustos'tan bu yana her ay ortalama 2 bin ton daha fazla ihracat gerçekleştirdik.
5 aylık sürede geçen yıla oranla 10 bin ton daha fazla ihracat gerçekleştirdik. Tabii 2024 yılında 76 bin 926 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 410 milyon 891 bin dolarda gelir elde ettik.” dedi.
Kuru kayısı ihracatının yanı sıra, kayısı çekirdeği ihracatının da dikkat çeken bir artış gösterdiğini aktaran Ramazan Özcan, “2024 yılı itibarıyla 4 bin 931 ton kayısı çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik ve bunun karşılığında 14 milyon 306 bin dolar gelir elde ettik. Kayısı ürünlerimiz sadece kuru meyve olarak değil, aynı zamanda çekirdek ve iç pazarla da ekonomiye büyük katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Özcan, deprem sonrası şehrin ekonomik toparlanma sürecinde kayısının büyük bir rol üstlendiğini belirterek, "Malatya depremde çok ağır hasar aldı. Bu süreçte ciddi anlamda iş gücü ihtiyacı duyduk ve işletmelerimiz düşük kapasitelerle çalışmak zorunda kaldı. Birçok ülkeye ambargo kararları alındı, ekonomik krizler ve sıcak-soğuk savaşlar gibi zorlu koşullar yaşandı. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen kayısı, şehrin geleceği için büyük bir sorumluluk üstlendi ve bu görevi başarıyla yerine getirdi" dedi.
Malatya'nın 2025 yılı için hedefinin 750 milyon dolar olduğunu söyleyen Özcan, kayısının hem ülke ekonomisini hem de bölge ile şehir ekonomisini doğrudan etkileyen bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Özcan, hedeflerini güncelleyerek, Malatya’nın kayısı sektöründeki güçlü pozisyonunu daha da pekiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Kayısının dünya çapındaki önemi ve Malatya'nın ihracat kapasitesinin arttığı bir dönemde, 2025’te kayısı ihracatında daha da büyük başarılara imza atmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.