Kayısı fiyatında beklenti yüksek

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da tonlarca kuru kayısı 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde enkazların altında kaldı. Kentte, 1 Nisan gecesi yaşanan don hadisesi ve geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışı kayısıyı bir kez daha yaraladı. Malatya Şire Pazarında, depremler öncesinde kilosu 85-90 liraya satılan kayısının fiyatı 120-130 liraya kadar yükseldi. Malatya Şire Pazarı Esnafı, yaşanan don ve doluyla birlikte kayısı fiyatının sezonda 150 liraya kadar çıkabileceğini söyledi.

Malatya'da, 6 Şubat depremlerinde tonlarca kayısının enkazların altında kalması fiyatları bir anda yüzde 30 yükseltmişti. Daha önce deprem, monilya hastalığı ve yağışlarla gündeme gelen Malatya Kayısısı şimdide etkili olan dolu yağışlarıyla gündemde. Malatya Şire Pazarı esnafı depremden sonra yükselişe geçen kuru kayısı fiyatının, hasat sezonunda fiyatlarında daha da artabileceğine dikkat çektiler.

Don, dolu kayısı fiyatlarını etkilemedi

Kayısı fiyatlarıyla ilgili gazetemize konuşan Esnaf Mehmet Güner, yaşana depremlerde onlarca deponun yıkıldığını, tonlarca kayısı enkaz altında kalarak heba olduğunu bu durumun fiyatlarda yükselişe yol açtığını belirtti. Kayısı fiyatlarının sadece yaşanan depremlerle birlikte yükselişe geçtiğini dile getiren Güner, “Depremde birçok depo yıkıldı. Tonlarca kayısı enkaz altında kaldı. 85-90 lira olan kayısının fiyatı, 120-130 lira dolaylarına ulaştı. Nerden baksak sadece deprem kaynaklı fiyatlarda 30-40 lira dolaylarında artış oldu. Sezonda fiyatların 150 liraya çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kayısı 14 Marttan sonra darbe aldı

Güner, kayısının 14 Marttan sonra darbe aldığını ifade ederek, “Çiçek döneminde yaşanan yoğun yağışlardan dolayı döllenme olmadı. Bunun devamında yine yağmurlar kaynaklı monilya hastalığı baş gösterdi. Bunca soruna rağmen meyve olan bölgelerde dolu yağışları meyvelere zarar verdi. Bugünlerde kayısıda fiyat olarak bir artış yaşanmadı” dedi.

Abartıldığı kadar kayısı yok

Rekolte beklentisinin düşük olduğunu ifade eden Güner, "Kayısı olan bölgede dolu etkili oldu. Kalan kayısıları da dolu ya düşürdü ya da yaraladı. Bu kayısı rekoltesinin az olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde kayısının revaçta olacağı tahmin ediliyor. Biz Şire Pazarı esnafı olarak kayısı rekoltesinin geçen seneye oranla daha düşük olmasını bekliyoruz. Önümüzü görebilmek adına piyasada ve sahada incelemelerde bulunduk. Abartıldığı kadar kayısı olmadığını müşahede ettik." diye konuştu.

Birinci sınıf mallar 140 lira

Güner, Malatya kayısısının birinci kalite olması, kayısının değerini artırdığına vurgu yaparak, “Bizim için büyük bir amaç. Geçen seneye oranla, kayısıları kıyasladığımızda aynı kalitede ve ebattaki ürün arasında 30-40 lira dolaylarında fiyat artışı yaşandı. Şu an serbest piyasada Jumbo diye tabir ettiğimiz birinci sınıf mallar 135-140 lira civarlarında. 4 numara diye tabir ettiğimiz mallar 115-120 arasında devam ediyor. Fiyatların ileride daha da yükselmesini bekliyoruz. Kayısı denildiği kadar yok. Bu sene ki ürünlerde de ciddi kalite kaybı söz konusu bu nedenle, bu sene kayısı fiyatlarında büyük artışlar bekliyoruz. Allah çiftçi ve esnaflarımızın da yardımcısı olsun" dedi. Güner, depremlerden hemen sonra işlerine başladıklarını anımsatarak, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan sayesinde Şire Pazarı'nın kalitede bir düzen kazandığını, Yeni Şire Pazarına geçilmesiyle birlikte daha güzel çalışma yapacaklarını ifade etti. Güner, bu sene kayısı kalitesinin çok düşük olduğunu, kaliteli kayısıyı bulmanın zor olacağını vurguladı

Özel Haber

Bakmadan Geçme