Kardiyologlar çalışıyor
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (MEAH) görev yapan kardiyologlar 7/24 görev başındalar. Ekipte görev alan uzmanlar ise büyük bir özveri ile günün 24 saatinde hayat kurtarmak için nöbet tutuyorlar.
MEAH Anjiyo biriminde kalp krizine bağlı ölüm vakalarını önlemek ve hastaları yaşama döndürmek amacıyla 7/24 hizmet başında olan uzmanlar, artık aritmi (ritm bozuklukları) vakalarından bir kısım olan supraventriküler taşikardi (SVT) vakalarına müdahale etmeye başladılar. Bu amaçla mesai saati kavramı olmaksızın hastalara müdahale etmek için gece gündüz demeden aritmi vakalarının tanı ve tedavi yöntemi olan elekrofizyolojik çalışma (EPS) hizmetini vermekteler. Kardiyoloji uzmanı doktorlar şimdiye kadar yüzden fazla hastayı bu yöntemle tedavi ettiklerini aktardılar.
ARİTMİ ve SVT NEDİR? (RİTM BOZUKLUĞU)
Uzman doktorlar ayrıca Aritmi ve SVT konusunda açıklama yaparak vatandaşların dikkatlerini çekti. Bu konuda yapılan açıklamada ise şu bilgiler yer aldı: “Aritmi genel olarak kalbin ritm bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kalbimiz belirli bir ahenk içerisinde kulakçıkların ve karıncıkların kendi içerisinde uyumu ile çalışmaktadır. Çok çeşitli ve yaşa bağlı olarak birçok nedeni bulunabilmektedir. Bu uyum bazen doğuştan sebeplerle bazen de kalbin işlev bozukluğundan kaynaklanan nedenlerle bozulabilmektedir. SVT ise genel bir başlık olan artimilerden en sık görülen kısmını ifade etmektedir. Halk arasında kalbin ‘kısa devre yapmış', kalbinde ‘elektrik kaçağı' gibi tabirlerle anılabilmektedir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
SVT'li hastaların normal zamanda hiçbir belirtisi olmaz. Hatta daha öncesinde çarpıntı şikâyetleri ile gittiği doktorlar tarafından herşeyin normal olduğu söylenip aslında tanı atlanmasından ziyade normal bir olgunun olduğu bir durumdur. SVT ancak kişinin şikâyetleri başladığında çekilen elektrokardiyografi (EKG) veya takılan 24 saat ritm-Holter kaydı ile teşhisi konabilir. Şikayetleri olduğunda ise aniden başlayan ve aniden sonlanan, birkaç dakikadan birkaç saate kadar süren kalbin çarpıntısı, baş dönmesi ve sersemlik şeklinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda bu ataklar o kadar sıktır ki artık hastalar bununla başa çıkmayı öğrenmiştir, öksürerek veya ıkınarak çarpıntılarını durdurduklarını bile söylemektedirler.
KALP DAMAR TIKANIKLIĞININ BİR BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?
SVT'nin nedeni kalpteki ileti sistemindeki anormalliktir. Kalpteki doğuştan veya sonradan olan hatalı elektrik-ileti bağlantılarından kaynaklanmaktadır. Bir kısım SVT'nin nedeni kalp damar tıkanıklığı olsa da çoğunluk vakada kalp damar tıkanıklığı ile ilgisi yoktur. Ancak hastaların çoğu çarpıntısı başladığında ve nabız sıklıkla dakikada 150-250 atım arası olduğunda kalp krizi geçirdiklerini sanıp acile başvurmaktadır. Çarpıntı anında çekilen EKG ile kolayca tanı konabilmektedir.
TANI ve TEDAVİSİ NEDİR?
Tanı kolaylıkla çarpıntı anında çekilen bir EKG'dir. Bu yüzden hastaların çarpıntısı başladığında çarpıntının geçmesini beklemektense hemen bir EKG çektirmeleri daha uygun olacaktır. Baş dönmesi, sersemlik veya bayılır gibi belirtiler varsa yürümemeli 112 acil aranmalıdır. Çarpıntı anında EKG çektiremeyen vakalarda 24-saat Ritm-Holter ile ritm takibi yapılıp tanı konabilir. Ritm Holter ile tanı koyamadığımız vakalarda elektrofizyolojik çalışma (EPS) öneriyoruz.
ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA (EPS) NEDİR? NASIL YAPILIR?
EPS kalbin ritm bozuklularını ortaya çıkarmak ve tedavi etmek amacıyla uyguladığımız bir yöntemdir. Kısaca kalbin ‘ritm anjiosu' diye tabir edebiliriz. Anjio cihazı kullanılarak yapılır. Hastaların kasık bölgesindeki damarlardan kalbin içine girerek suni uyarılar vererek hastanın çarpıntısı ortaya çıkarılır ve yeri uygunsa özel malzemelerle yakılarak çarpıntı ömür boyu bir daha ilaca gerek duyulmaksızın yok edilir. Biz hastanemizde bu hizmeti vermekteyiz. Bu işlem için özel ekipman gerektiğinden ve hasta sayısı fazla olduğundan dolayı hastalarımıza en fazla 1-2 hafta randevu vererek yapıyoruz. Sağlık müdürlüğümüzün ve başhekimliğimizin de büyük katkılarıyla kurulması yakın olan 2. Anjio cihazı ile birlikte randevu süresini en fazla birkaç gün olmasını hedefliyoruz.”