Kan stokları tükeniyor

Malatya Kan Bağış Merkezi Müdürü Ahmet Barış Turan, kan bağışı çağrısında bulundu. Turan, kış aylarında kan bağışında düşüş yaşandığını belirterek, 'Malatya'da günlük yaklaşık 150 kişiden kan bağışı almamız gerekiyor. Bunlar zaman içinde 50-60'lara kadar düştü. Kan stoklarının yüzde 100 olması gerekirken, yüzde 30'lara kadar düşmesi söz konusu' dedi.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak, Ulusal Kan Stoku Kritik Seviyenin Altına Düştüğünü açıkladı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Malatya Kan Bağış Merkezi Müdürü Ahmet Barış Turan, kan bağışı çağrısında bulundu. Turan, kan bağış sayılarının azaldığını, depolarda bulunan kan stokunun kritik seviyenin altına düştüğüne dikkat çekti.

Kritik seviyenin altına düştü

Havaların soğumasıyla birlikte kan bağış sayısının azaldığını söyleyen Turan, "Havaların soğumasıyla birlikte kan bağış sayılarımız azaldı. Kan stokunda depolarımız kritik seviyenin altına düştü. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'de bir çağrı yaptı. Bu anlamda tüm Türkiye'yi özelikle Malatya'mızı kan bağış merkezlerimize davet ediyoruz kan stokunda kritik seviyelerin üzerine çıkabilmek için bir an önce Malatyalı olarak seferber olunmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yüzde 30'lara düşmesi söz konusu

Malatya'nın güncel kan stoğu hakkında bilgi veren Turan, "Malatya'da günlük yaklaşık 150 kişiden kan bağışı almamız gerekiyor. Bunlar zaman içinde 50-60'lara kadar düştü. Kan stoklarının yüzde 100 olması gerekirken, yüzde 30'lara kadar düşmesi söz konusu, hastanelerde tedavi gören hastalar için Kızılay olarak kan tedariki noktasında sıkıntı yaşamamak için bizler daha önceden bunun planını yapıyoruz. Malatya olarak hastanelere kan bağışı anlamında bir sıkıntı yaşamıyoruz ama bu durum yaşamayacağımız anlamına gelmez. Kritik seviyenin altına gelmesindeki söylediğimiz amaç bundan sonraki süreçte sıkıntı olmasın diye vatandaşlarımızı kan bağışına çağırıyoruz" diye konuştu.

41 bin ünite kana ihtiyacımız var

Turan, birçok hastalıkta sıklıkla kana ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Kan ihtiyacı noktasında bütün kanamalı hastalıklarda, trafik kazalarında, doğumlarda, cerrahi hastalıklarda mutlaka kan ihtiyacı olabiliyor. Kronik kan hastalığı olan vatandaşlarımız var. Lösemili hastalarımız var daha birçok hastalıkta kana ihtiyaç oluyor. Malatya'da yaklaşık 41 bin ünite kan almamız gerekiyor. Çünkü hastanelerin ihtiyacını karşılayabilmemiz için bu orana ihtiyacımız var. Kan bağışı anlamında bayanlarımız bizleri destekliyor. Yıl bazında Malatya'da 41 bin ünite kana ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Randevu ile kan bağışı yapabilirsiniz

Turan, vatandaşları kan bağış noktalarına davet ederek, "Malatya'da kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız için 3 noktamız var. Bunlar eski meydan olarak bilinen alanda emekliler parkının yanında konteynırımız, Malatya Sağlık İl Müdürlüğü binasının altında kan merkezimiz ve Yeni Cami'nin yanında kan alma aracımız hazır olarak bulunmaktadır. Bunların yanı sıra tüm ilçelerimizde görevli kan aracımız var. Kan bağışı yapmak isteyen vatandaşların bu noktalara gelmesini istiyoruz. Vatandaşlarımız internet sitemiz kanver.org sitesinden de randevu oluşturarak kan bağışı yapabilirler" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme