Kan stokları azaldı

Ocak ayında kan bağışı oldukça düşüş yaşandığını belirten Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, 'Kan stoklarımız azaldı, hastalarımızın kan ihtiyacı arttı. Ağır kış şartları ve pandemi nedeniyle azalan kan stoklarımızı yerine koymak için tüm vatandaşlarımızı kan bağışına bekliyoruz' çağrısı yaptı.

Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, gazetecilere kan bağışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ucuz, Ocak ayında, etkili olan soğuk hava ve kar yağışının kan bağışını oldukça etkilediğine dikkat çekerek, bir ayda yaklaşık bin ünite kan bağışında düşüş yaşandığını söyledi.

Günde 300-350 ünite kan almalıyız

Malatya'da Ocak ayında 3 bin 300 ünite kan bağışı hedefine ulaşamadıklarını anlatan Ucuz, "Ocak ayında karın ve soğuğun çok şiddetli olması, insanların ulaşımda sıkıntı yaşanmasıyla birlikte normalde bir ayda 3 bin 300 ünite olarak belirlediğimiz Malatya kan bağışından yaklaşık 2 bin 400 ünite alabildik. Yaklaşık bin ünite eksiğimiz oldu. Bu durum kan stokumuzu etkiliyor. Bunu telafi etmek için İnönü Üniversitesi TÖTM poliklinik girişinde kan bağış merkezi açtık. Sağ olsun bize destek oldular. Böylece insanların sıkça geldiği, daha ulaşılır ve daha sıcak bir yer oldu. Son 3 günde yaşanan sıcak hava ile birlikte biraz daha toparladık. Ama yine de kan stokumuz biraz az. Çünkü bizim Malatya bölgesinde günlük 300-350 ünite kan almamız gerekiyor. Kan bağışı ihtiyacı olan sayı bu. Elimizden geleni yapıyoruz ama vatandaşlarımızın ibraz duyarlılık gösterip, buna cevap vermesi gerekiyor. Ocak ayında günlük kan bağışı 200-220 civarındaydı. 180 üniteye düştüğümüz günlerde oldu. Buda kan stokumuzu eritti. Vatandaşlarımıza duyarlı olmalarını, Malatya'da bulunan dört yerde, askeri ekipler, kurumlar ve ilçe ekiplerimizle insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Kan bağışının biraz daha fazla olması gerekiyor. Sadece Malatya değil, ülke olarak düşünmemiz gerekiyor" dedi. Kan aldıklarında gruplara ayırdıklarını ifade eden Ucuz, "Trombosit yapıyoruz. Onun vücuttaki ömrü 7 gün. 5 günlük süresi var. Plazma dediğimiz ise, 3 yıl ömrü var. 3 yıl içerisinde kullanılabiliyor. Bir de halkı kan olarak bildiği alyuvarlardan oluşan kan bunların ömrü de içerisine katılan maddelerle beraber 42 gün oluyor" diye konuştu.

Ramazan öncesi stoklarını güçlendirmeliyiz

Ucuz kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Kar kış, oluyor kan bağışı olmuyor ama hastaların kan ihtiyacı devam ediyor. Önümüz Ramazan, Ramazan ayı öncesi kan stoklarını güçlendirmemiz gerekiyor. Ramazan ayında da kan bağışı azalıyor ama kan ihtiyacı sürekli devam ediyor. Gönüllü bağışçılarımızı Ramazan ayı öncesi kan bağış noktalarımıza bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme