Kaliteli üreteceğiz yerli tüketeceğiz

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Malatya Şube Başkanı Murat Gümüş, ekonomik krizi en az zararla kapatmak için yerli üretime önem verilmesini ve yerli ürünlerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Gümüş, Türkiye'nin ve Malatya'nın ekonomi gündemini gazetemize değerlendirdi. Gümüş, ekonomik krizin dünyanın bütün ülkelerini etkilediğini söyleyerek, yatırımcılara kaliteli üretin ve tüketicilere de yerli üretin çağrısında bulundu. Ekonomik krizi en az zarara kapatmak için yerli üretime önem verilmesini ve yerli ürünlerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, milli gelirin arttırılması içinde çeşitli alanlarda sıcak para girişi sağlayacak alternatif kaynakların faaliyete geçmesi gerektiğini hatırlattı.

EKONOMİK SAVAŞLAR BAŞLADI

NETHABER: Başkanım, ülkemizdeki ekonomik durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

MURAT GÜMÜŞ: Ekonomik kriz daha önceden de biz sizlerle sohbet ettiğimizde geçmişte söyledik ekonomik savaşlar başlıyor dedik ve başladı. Bu konu sadece Türkiye ile alakalı bir konu değil. Dünyada ekonomik savaşlar mevcut ve devam ediyor. Bu süreç içerisinde bizdeki gibi ekonomik anlamda daralma dünyada var. İşte bu dolar dalgalanmaları yükselişleri sadece Türkiye'ye mahsus bir şey değil. Dünya ülkelerinin çoğunda oluşan bir olay oldu.

NETHABER: Peki başkanım, bu konuda bizler ne yapmamız lazım?

MURAT GÜMÜŞ: Tedbirli olmamız lazım. Kendi içimizde, kendi kendimizi desteklememiz lazım. Kendimizi israftan uzak tutmamız lazım. Kendi plan ve bütçe planlarımızı iyi yapmamız lazım. Sabır etmemiz lazım ve çok çalışmamız lazım. Daha ötesinde rehavete kapılmamamız lazım. Yani bu ekonomik savaşların bir parçası dar psikolojik olarak insanları etkilemektir. Ama biz buna yenik düşmeyeceğiz. Çünkü biz ülke olarak da millet olarak da bunun bilincindeyiz ve bilincinde olmaya devam edeceğiz. Bu sıkıntıları atlatacağız.

BİZ KÜRESEL AKTÖRÜZ

NETHABER: Başkanım, ekonomik sıkıntıların etkileri nelerdir?

MURAT GÜMÜŞ: Türkiye Cumhuriyeti hedefleri olan bir devlet artık. 2023 ve 2071 hedefleri var ve daha sonrası var. Biz küresel aktörüz. Biz Başka ülkeler gibi değiliz. Bu küresel aktör olmanın bu tür sıkıntılar da mutlaka olacak şansını sancısız doğum olmaz. Bu sancıları ilerideki gelecek güzel günlerin işareti olarak algılıyoruz. Sıkıntılar olacak sıkıntılar bize mahsus bir şey değil yani bu. Yani Malatya ölçeğinde düşünülürse, Türkiye'de de aynı sıkıntı var. Türkiye ölçeğinden bakarsan dünyada Bu sıkıntılar var. Dünyada bu sıkıntılar varken, Türkiye'de varken, Malatya'da olmaması olur mu?

YERLİ ÜRÜNLERE NEDEN ZAM YAPILIYOR?

NETHABER: Başkanım, ekonomik sıkıntıların önüne geçmek için tavsiyeleriniz, görüşleriniz nelerdir?

MURAT GÜMÜŞ: Malatya'daki olan ölçeklerde esnaflarımız, tüccarlarımız, ticaret adamlarımız, hepsi kendisini bu oluşan şartlara göre ayarlayıp tedbirli olmaları lazım. Tedbirlerini almaları lazım, daha çok üretmeleri lazım. Az üretim dahi olsa hızlı sirkülasyonu yeğlemeleri lazım. Bunu zam fırsatçılığına dönüştürmemek lazım. Dolarda yükseliş oldu belki, işte dolara endeksli olan ithal ürünlerde yükselişler oldu ama biz yerli ürünlerimize niye zam yapıyoruz ki. Olabilir bu ekonomik bir yapıdır burada ölçülü ve minimize edilmiş bir şekilde zammını veya daha güzel bir fiyat artışı koyacaksan. Geleceğini düşünerek bakacaksın. Yani yarın tüketicide seni cezalandırır. Bu kadar zam olursun alışveriş olmaz.

BANKALAR PARA KARABORSACILIĞI YAPMAYA BAŞLADI

NETHABER: Başkanım, kendi tarlamızda üretilen ürünlere zam yapılmasını nasıl yorumluyorsunuz?

MURAT GÜMÜŞ: Burada da olayın fırsatçılığa dönüştürülmemesi lazım. Yani hem ürünlerde hem de para da, mesela bankalarca, bankalarda para karaborsacılığı yapmaya başladı. Bankaların uygun kredi verilmesi lazım. Kredinin ucuzlatılması lazım. Esnafı vatandaşı düşünmesi lazım. Düşük faizle gidilmesi lazım. Ama para sahipleri de aynı şekilde hemen stokçuluğa geçtiler. Fırsatçılığa geçerek faizi yükselttiler. Bununla birlikte teminat bedellerini yükselttiler masrafları artırdılar. Bu ne olur o zaman vatandaştan da çıkar, kendilerinden de çıkar. Vatandaş bu sefer alım oranını ve tüketim olayını azaltır. O zamanda cirolar düşer.

YERLİ ÜRETİM TÜKETELİM

NETHABER: Peki başkanım vatandaş bu ortamda nasıl hareket etmeli?

MURAT GÜMÜŞ: Onun için biz şimdi ihtiyacımız olan her türlü işimizi yapmamız lazım. Alışverişimizi yapmamız, lazım ekonomimizi canlı ve diri tutmanız lazım. Fırsatçılara da fırsat vermemiz lazım. Hangi mağaza veya hangi firma haddinden fazla bir zam yapmış ise onun ürününü almayacağız. O zaman yerli üretime döneceğiz. İthalatçının fırsatçının peşini bırakacağız. Yabancılar bize böyle bir oyun yapıyorsa, öyle bir savaş içerisine girmiş ise biz de tedbirimizi bu şekilde alacağız. Bugün zaten açıklanan endekslere baktığınız zaman ithalatta çok ciddi bir düşüş var. Bu konu zaten Ticaret Bakanlığının verilerinde de var. Bunu ekonomi çevreleri de açıkladı.

LÜKS TÜKETİM AZALMAYA BAŞLADI

NETHABER: Başkanım, tüketicilerin şuandaki ekonomik veya tüketim noktasındaki hareketlerini nasıl yorumluyorsunuz?

MURAT GÜMÜŞ: Burada şuna bakmak lazım. İthal edilen ürünler arasında düşüş olan ilişkisi nedir. Lüks tüketim malzemeleri. Lüks bir araba satışları düştü. Bir benzin mazot tüketimi düştü. Çünkü artık eskisi gibi insanlar bolluk içerisinde eskisi gibi tüketime geçmiyorlar. Bugün içerisinde işte lüks ev gereçleri, lüks ev aletleri var. İnsanlar artık var olanı tüketmeye kullanmaya başladı. Bolluk içerisinde tüketime geçmiyorlar. Var olanı kullanacaklar. Ne zamana kadar, biz bu krizden çıkana kadar. Bu süreçte ne yapmamız lazım. Yapmamız gereken ihtiyaçlarımızı da yeni ürünlerden temin etmemiz lazım. Ne yapmamız lazım. Sloganımız şu olması lazım; ‘kaliteli üreteceğiz yerli tüketeceğiz'. Yüksek kaliteli üreteceğiz yerli tüketeceğiz. İnsanlar ithal mala neden hevesleniyorlar. Yeni trend bu. Yabancı ürünü daha kaliteli gördüğü için alıyor. Bizde burada ne yapacağız. İç piyasada hemen yeni bir hamle yapacağız. Yerli üreteceğiz ve kaliteyi artıracağız. Yerli üretimlerdeki kalite artınca da vatandaş olarak, halk olarak millet olarak da yeni üretilen ürünleri kullanacağız. Dışarıdan ithal ettiğimiz yerli üretim içerisinde kullandığımız her yan imalatlar varsa bunların da üretimine geçmemiz lazım. Bunlarında yerlilerini üretmemiz lazım yani bu krizi fırsata çevirmemiz lazım.

KRİZİ RANTA ÇEVİRMELİYİZ

NETHABER: Başkanım, hem üreticilere hem de tüketicilere ne tür önerileriniz olacak?

MURAT GÜMÜŞ: Bu krizde kendi durumumuzu değerlendirip bir analiz çıkarmamız lazım. İş dünyası olarak analizlerimizi iyi yapıp, kendi eksikliklerimizi görür artımız nedir, eksiğimiz nedir bunları görmemiz lazım. Hangi yönlerde güçlüyüz hangi yörede zayıfız, zayıf olduğumuz yerleri güçlü olduğumuz yerleri de ranta çevirip, paraya çevirip, ekonomiye sunmamız ve ekonominin kalkınmasına destek vermemiz lazım. İyi de bir reklam yapmamız lazım. Turizme önem vermemiz lazım. Turizm nedir bacasız fabrikadır. Dini Turizm olabilir, Kültür turizmi olabilir, sahil turizmi olabilir, kaplıca turizmi olabilir. Alternatif tıp turizmi olabilir. Bugün Turgut Özal hastanesi gibi ilimizde hastane var. Orada da çok güçlü bir ekip var. Karaciğer nakli yapılıyor diğer cerrahi ve diğer tedavilerde dünya çapında artık marka bir hastane var. Dışarıdan hasta gelmesini döviz girdisini sağlamanız lazım. Dışarıdan Nemrut'tur, işte Battalgazi'dir, Yeşilyurt bölgesindeki mesire alanlarıdır. Buraları turizme kazandırmamız lazım.

YEREL YÖNETİCİLERE DE İŞ DÜŞÜYOR

NETHABER: Bu aşamada yerel yöneticilere hangi roller düşüyor?

MURAT GÜMÜŞ: Yerel yöneticiler bizde siyasetçilerimiz ve Bakanlıklarımız, Kültür Turizm Müdürlüklerimiz var. Bu arada bir konsensüs sağlayıp turizm gelirlerimizi Malatya ölçeğinde nasıl alabiliriz. Çünkü Türkiye'de Turizm Bakanlığı ve turizm sektöründe uğraşan kadrolar geçmiş yıllardaki bizim cari açığın yüzde 30-32'si ne turizmde kapatmaya çalıştı. Bu oran yüzde 38-39'lara çıkartmalı. Ülke olarak bunun çabası içerisinde olunmalı. Biz Malatya olarak buraya yabancı turist nasıl çekebiliriz. Kayısımızı daha iyi nasıl pazarlayabiliriz. Kayısımızı ve diğer ürünlerimizi kirazı, cevizi nasıl daha iyi pazarlarız. Bugün Arapgir belediye başkanının başlatmış olduğu bir çalışma var. Mor Reyhan çay olarak pakete girdi. Soğuk içecek olarak değerlendirildi. Reçeli yapıldı. Bunun gibi katma değerli ürünler çıkarmamız lazım bizim. Geçmişte mesela çikolatalı kayısı yoktu ama bugün çikolatalı kayısı var. Çalışılınca gayret edilince ARGE'si oluşturulunca, hemen akabinde ARGE'den sonra hemen ÜRGE'yi devreye koymamız lazım. ARGE araştırıp geliştirme, ÜRGE ise ürünü geliştirip pazarlama. Bunları her sektör hem iş adamı hem üretici hem satıcı bunları geliştirmesi lazım. O zaman ne olur bence bu krizde bir şekilde az zararla minimum zararla çıkarız. Çünkü dünya artık Bu sıkıntılar içerisinde dünyada sıkıntı çekiyor. Örneğin İtalya'da işte durum böyle, Rusya'da aynı durumdan mustarip. Diğer ülkelere baktığımızda durum aynı. Dünyada bir para sıkıntısı var. Amerika'ya bakın elinde parayı kullanıyor. ABD Merkezi Bankası (FED)'e kendi Merkez Bankasına faizi yükselttiriyor. Paranın sahipleri de parayı kar amaçlı satıyor.

Bakmadan Geçme