Kalite düşmesin
Yeterli sayıda eczacı akademisyen bulunmamasına rağmen eczacılık fakültelerinin sayısının sürekli arttığını belirten Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, 'Hızla sayısı artan eczacılık fakülteleri eczacılık eğitimindeki kaliteyi ve eczacı kalitesini hızlı bir şekilde düşürmektedir' dedi.
Oda binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özelçi, 15 yıl önce eczacılık fakültelerinin sayısının 7 olduğunu, bu sayının 50'ye yükselmesinin insan sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi. Özelçi, son dönemlerde eczacılık alanında yaşanan en önemli sorunlardan biri, eczacılık fakültesi kontenjanları ve sayılarındaki artış olduğunu ifade ederek, “15 yıl önce eczacılık fakültelerinin sayısı 7'iydi, bu sayı 50'ye yükselmesi sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir. Çünkü eczacıların sağlık kanalında çok etkileri olduğunu, halk sağlığıyla iç içe olduklarını ve son çıkarılan genelgeyle birlikte birinci basamak sağlık kuruluşu olarak kabul edildiklerini hepimiz bilmekteyiz. Bu nedenle birinci basamak sağlık kuruluşu olarak kabul edilen kurumların eczanelerin eczacılarının daha nitelikli eğitimle yerleştiren üniversitelerde eğitim almaları gerekmektedir. Fakat üzücüdür ki, ülkemizdeki çoğu eczacılık fakültesinde eczacı öğretim görevlisi olmadan niteliksiz bir eğitim yapılmakta, hatta fiziki şartlar, fiziki laboratuvar şartları yetersiz olmaktadır. Bu nedenle eczacı adayları, eczacılık öğrencilerimiz gerekli eğitimi alamamakta, dolayısıyla halk sağlığına da gerekli şekilde hizmet etmenin çok da fazla yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle eczacılık fakültelerinin sayılarının ve kontenjanların alınacak kararlarla birlikte azaltılması gerekmektedir. Bunun örneklerini çok fazla aramaya gerek yoktur. Avrupa Birliği ülkelerinde eczacılık fakülteleri eğer istihdam planlaması yapılmışsa o yıl sadece Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları yapılmakta. Eczacı öğrencileri almamaktadırlar. Ülkemizde de eczacılık fakültelerini, eczacı istihdam sayılarının devletimiz tarafından, Bakanlığımız tarafından hesaplanarak eczacılık fakültelerinin sayılarının düşürülmesi, kontenjanların azaltılması, eğer düşürülmeyecekse mevcut eczacılık fakültelerinden bazılarının Araştırma Geliştirme çalışmaları için kullanılması ve bilimsel olarak değerlendirilmesinin doğru olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.
Malatya'ya geldiklerinde eczane açamayacaklar
Eczacılık fakültelerini tercih eden öğrencilere seslenen Özelçi, “2013 yılında çıkan yeni yasamızla nüfusa göre eczane açma sınırlandırılması getirildi. Dolayısıyla Türkiye'de artık eczane açmak 2013 yılından sonra fakülteye girenler için hemen mümkün değil. Sağlık Bakanlığı'nın ilan ettiği yerlerde 3 bin 500'ün altında olan yerlerde eczane açılabilmektedir. Kişi başına 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde sınırlandırılmaktadır. Dolayısıyla Malatya'mızda Yeşilyurt ve Battalgazi ilçeleri ayrı ayrı bu sınırlamayı geçmiştir. Battalgazi 25 eczane, Yeşilyurt da 4 eczaneyle bu sınırlandırmayı geçti. Dolayısıyla eczacılık fakültesini yazan öğrencilerimiz artık Malatya'ya geldiklerinde eczane açamayacaklar. Nüfus sınırlandırılmasına tabi tutulacaklar. Yine aynı şekilde eczacılık fakültelerinin süresi 5 yıl. Ama son çıkan yasamızla birlikte artık yardımcı eczacılık diye bir kavramımız var. 5 yıldan sonra yine eczane açamayacaklar. Bir yıl eczanelerde veya hastanelerde yardımcı eczacılık yapmak, yardımcı eczacılık süresini geçirmek zorundalar. Bunu da göz önünde bulundurmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.