Kadınlar azimle öğreniyor

Malatya'da konteyner kentte yaşayan kadınlar hem Kuran'ı öğreniyor hem de okuryazar oluyor.

Kahramanmaras merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da Teknokent Konteyner Yaşam Merkezinde yaşayan depremzede kadınlar, hem kuranı hem de okuma yazma öğreniyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa olarak hazırlamış olduğu Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında açılan Kur'an Kursu ve okuryazarlık kursuna katılan kadınlar hem depremin stresini atıyor hem de öğreniyor.
Hafta içi her gün sabah kuran öğrenmeye giden depremzede kadınlar, öğlen mukabele programına katıldıktan sonra okuma yazma kursuna gidiyor.
Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Kuran Kursu usta öğreticisi Kübra Uzan, konteyner kent kurulduğu andan itibaren sahada olduklarını ve kuran kursuna yoğun talep olduğunu söyledi. Uzan, “Konteyner kent kurulduğu andan itibaren buralardaydık. Kursumuzda 50 civarında her yaş gurubundan öğrencimiz var. Burası kurulduktan 2 hafta sonra Ramazan ayı başladı yaklaşık bir buçuk aydır biz buradayız. Halk Eğitimin Hayat Boyu Öğrenme konteynerlerinde eğitime başladık. Kurslarımıza yoğun talep var. 4-6 yaş çocukların Kuranı Kerim eğitimi açısından da çok yoğun talepler var. Battalgazi Halk Eğitim merkezi olarak talepler olduğu sürece eğitimlerimizi sürdürüyoruz sürdürmeye de devam edeceğiz.” dedi.
Kuran kursuna talebin fazla olduğuna değinen Uzan, “ Sabah 8 buçukta Kuran öğrenme derslerimiz başlıyor 12.30'a kadar saat 13.30'dan sonra da okuma yazma eğitimimiz başlıyor. Kuran öğrenmeye çok yoğun talep olduğu için öğrencilerimizi bölmek zorunda kaldık. Dönüşümlü olarak alıyoruz. Elifba okuyanları bir saate Kuran Kerim okuyanları bir saate alıyorum. Kuranı Kerim de olanlara da tecvit eğitimleri veriyorum. Yetişkinler için Kuran'ı kerim, elifba okuma kursumuz var ve kuranı kerimi tecvitli okuma kursumuz var. Eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Kurs bitiminde sertifakalarımız olacak. Çocuklar ve gençler içinde okullar tatil olduktan sonra kurslarımız olacak. Ayrıca ramazan ayı dolayısıyla mukabeleye de başladık. Saat 11 gibi mukabeleye başlıyoruz. Hatimimizi Kadir Gecesine yetiştirdik.” şeklinde konuştu.
65 yaşındaki depremzede Bedriye Öztürk ise iki cüz evde okuduktan sonra kursun olduğunu öğrendiğini ve hatimleri kursta tamamlamaktan memnun olduğunu söyledi.
Depremzede Naile Kaylı da kursu çok güzel bulduğunu emeği geçenlere teşekkür ederek, “ Evimiz yıkıldı konteynerde kalıyoruz. Aradım sordum kursun olduğunu öğrendim ve geliyorum. Ortam çok Allah emeği geçenlerden razı olsun. Ramazandan sonra da öğrenmeye geleceğiz. Boş durmaktansa gelip kuranımızı okuruz.” diye konuştu.
19 yaşındaki hemşirelik öğrencisi İrem Dağlı ise, “Eğitim online olduğu için zamanımı değerlendirmek için kuran kursuna geliyorum. Hem kuranımı iyi bir şekilde öğreniyorum. Hocamızda bizimle ilgileniyor. Kuranı önceden biliyordum eksiklerim vardı düzeltmeye çalışıyorum” dedi.
Battalgazi Halk Eğitimde okuma yazma kursu usta öğreticisi Sümeyye Yener ise okuma yazma kursuna gelenlerde yaş sınırı olmadığını ifade ederek, “ Bizde yaş kademesi yok okuma yazma kursuna herkesi alıyoruz. Okuma yazma kursu birinci ve ikinci kademeden oluşmakta. Birinci kademede normal harfleri öğretiyoruz. İkinci kademede ilkokul diploması yerine geçiyor. Fen, Sosyal Bilgiler, Matematik ve Türkçe öğretiyoruz. Kademe kademe ilerliyor. Kurs sonunda belge veriyoruz. İlgi yoğun ileri yaşlardaki ablalar olduğu için daha çok otobüsü bilelim, hastaneyi, paraları, saatleri bilelim yönünden düşünüyorlar.” şeklinde konuştu.
41 yaşındaki Suriye uyruklu Huda Hamis, 10 yıldır Türkiye'de olduğunu ve işlerini kolaylaştırmak için okuma yazma kursuna katıldığını belirterek, kursu sevdiğini söyledi.

Bakmadan Geçme