İTÜ'lü Uzman Açıkladı: Yedisu ve Malatya Fayları Birbirini Etkileyecek Mi!?
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Cengiz Zabcı, Yedisu Fayının son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Yedisu fayının aslında Kuzey Anadolu fayının bir parçası olduğunu ve çok ayrı bir sistem olarak değerlendiren Zabcı, 'Yedisu Fayı kırıldı, Malatya fayının üzerine statik olarak stres binmez, binemez sistemler farklı diyebilirim' dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Jeolog Doç. Dr. Cengiz Zabcı ve ekibi tarafından Malatya Fayı’nda yürütülen çalışmalara Çin'den de uzmanlar katılıyor.
Mayıs ayında başlayan çalışmalar kapsamında fay hattı boyunca jeofizik ve jeodezi ölçümleri yapılıyor.
Çalışmalar sırasında Yedisu fayına ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Zabcı, Türkiye'nin Anadolu çevresinde iki büyük fayla sınırlı olduğunu ve bunların doğrultu atımlı faylar olduğunu söyledi.
Kuzey Anadolu fayının Anadolu’nun kuzey sınırını, Doğu Anadolu fayının ise doğu sınırını oluşturduğunu ifade etti. Bu fayların levha sınırı olarak tabir edilen yapılar olduğunu belirten Zabcı, üzerlerinde biriken enerji miktarının çok yüksek olduğunu vurguladı.
Kuzey Anadolu fayında yılda ortalama 20 mm, Doğu Anadolu fayında ise 10 mm’lik bir hareket biriktiğini açıkladı.
Zabcı, Malatya fayının ise ayrı bir yapı olduğunu ve Anadolu’nun iç deformasyonu ile ilgili olduğunu söyledi. Yedisu fayının kırıldığında uçlarında statik olarak stres transfer edeceğini belirten Zabcı, "Malatya fayı ayrı bir yapı. Ama dinamik şartlar var ki açıkçası deprem bilimi açısından biz bunları henüz çok az biliyoruz" dedi.
Deprem biliminin dünya genelinde emekleme aşamasında olduğunu ifade eden Zabcı, bu süreçte yeni şeyler öğrendiklerini ve ayrıntıları yeni yeni şekillendirdiklerini belirtti. "Kesin olarak evet Yedisu Fayı kırıldı,
Malatya fayının üzerine statik olarak stres binmez, binemez sistemler farklı diyebilirim. Ama dinamik şartlar altında Malatya’yı nasıl etkileyecektir, bu bir soru işareti" diyen Zabcı, bu belirsizlikler nedeniyle çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.