İtiraz reddedene yargı yolu

Malatya Valisi Hulusi Şahin, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde kentteki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, itiraz süreci incelemelerinin devam ettiğini, sonuçların tamamlanmasıyla birlikte itiraz etmek isteyen vatandaşların yargıya başvurabileceğini belirtti. 

Enkazı kaldırdığımızda yandaki bina da yıkılma tehdidi olduğunu söyleyen Şahin, kentteki hasar tespit çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı; “Hasar tespitlere gelince Malatya'da deprem öncesinde 169 bin bina vardı. 415 bin bağımsız bölüme tekamül ediyordu. Bunların 169 bin binanın 5 bini tamamen yıkıldı. 5 bin binamız tamamen yıkıldı. Bin 810 bina da acil yıkılacak kapsamına alındı. 36 bin bina da ağır hasarlı, Yani fotoğraf tam olarak bu. 5 bin bina ve bin 810 acil yıkılacak binanın tüm enkazını kaldırdık. Yüzde 99,1'deyiz. Bu yüzde 0,9 nereden geliyor yanındaki binaya tehdit oluşturuyor. Enkazı kaldırdığımızda yandaki bina da yıkılma tehdidi var. Yani o binaya da itiraz var. Yada tescilli bina durumunda. Özel pozisyonu olan binalarla ilgili ki bunların rakamı da 100 civarındadır. Hasar tespit çalışmalarımızda 27 Şubat'ta sıfırdan yeniden yapmaya başladık ve 6 Nisan itibariyle tamamlandı ve 6 Mayıs'ta da askı süresi bitti. 6 Mayıs'ta biten askılar mahalle muhtarlarında ilana çıktı. İtirazlar toplandı.”

İtiraz reddedilirse mahkeme yolu açılacak

Hasar tespitinde itiraz sürecinin devam ettiğini vurgulayan Vali Şahin, “İtirazların değerlendirme süreci devam ediyor Çevre Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından, Burada da yüzde 99 seviyeye gelindi. Sadece 440 bina kaldı. Onları da çok kısa süre içinde bitirip, kısa zaman içerisinde itiraz sonuçları ilan edilecek. İlan edildikten sonra vatandaşlarımız ne yapacak. İtiraz etti diyelim itirazı reddedildi. O zaman artık idari mahkeme yolu açılıyor. İdari mahkemelerinde vatandaşlarımız tabi ki bu bir yöneltsek işlem olduğu için itirazlar olabilir. Oldukça çok miktarda yaklaşık 17 bin binamızda hiç itiraz olmadı. Bu artık bizim yıkacağımız binalar. Bunlarla ilgili süreçte artık başladı. Fakat ilk yöntem ili yapmıyoruz. İlk yöntem neydi biz ihale ediyorduk, yıkık binalar veya acil yıkılacak binaları firmalar kaldırıp götürüp, enkaz döküm alanlarına döküyordu. Bu sefer ise, başka yöntem ile çünkü maliyeti çok fazla olduğu için biz hurda karşılığı ihalesi yapıyoruz. Bu biraz daha zor ve zahmetli bir süreç. Şuana kadar 4 tane ihale yaptık. Dosyalar hazırlanıyor ihaleleri yapıyoruz. Hiç başvuru olmadı. Bazılarında rakam yüksek oldu. İptal edildi. Tekrar ihale edildi. Bu süreçte 600 bin metrekare tamemen ihale edilmiş durumda. 950 bin metrekarede yârin ihale edilecek. Dolayısıyla 1 buçuk metrekareye kısa bir süre içinde çıkacağız. Bu süreç devam edecektir. Çünkü şuana kadar enkazı kaldırdığımız binaların tam 6 katı daha bir kütle var. Bu kütlenin temizlenmesi zaman alacaktır. Dolayısıyla bu ağır hasarlı binaların bir kısmı bu ihale süreçleri, bir kısmı da zaten itiraz edildiği için dava süreçlerinden bunların kaldırılması zaman alacak. O yüzden vatandaşlarımız istirhamımız bu binalardan uzak dursunlar. Binalara her ne sebepten olursa olsun girmesinler. Bunların temizlenmesi, yıkılması ve enkazın kaldırılması, bir miktar daha zaman alacak. Kalıcı konutlar konusuna gelecek olursak, TOKİ 13 bin 975 konutun ihalesini Malatya'da yaptık. Bunlarında hemen hemen tamamının da temeli atıldı. Doğanşehir'de 7. Kata kadar gelmiş olanlar var. Bu katlı binaları Toki yapıyor. Kırsal konutlarımızı ise, Çevre Şehircilik Bakanlığı yapı işleri genel müdürlüğü ihale ediyor. Malatya'da 9 bin 851 kırsal konutun da ihalesi yapıldı. 610'unda temeli atıldı. Birkaç ay içerisinde bitip vatandaşlarımıza teslim edilecek. Malatya Küçük Sanayi Sitesinde ağır hasarlı 740 iş yerinin de inşaatı başladı. Kalıcı iş yeri inşaatı Altay Kışlasında başladı devam ediyor” dedi.

Yorumlar 4
Malatya 20 Mayıs 2023 14:04

Merkezde evimiz var once ortahasar verildi sonra hafif hasar verildi itiraz ettik sonucu sisteme agir hasar diye girdi 2 saat sistemde öyle kaldı sonra itiraz sonucu kaldırıldı bizim canımız bu kadar ucuz mu işler çok ama çok yavaş ilerliyo malatya da çevre sehircilik desen bi sefer bile telefonunuza cevap vermedi. Ne ilgi var ne alaka 4 aydır yıkılmasını bırak sonucunu bile göremedik

Malatyalı 19 Mayıs 2023 16:26

Raporu düzenleyenler raporlarından sorumlu tutulmalı, Allah vermesin tekrar benzeri depremler yaşanması durumunda oturulabilir raporu verilen binalara bişey olursa rapor verenler, verdirenler yargılanmalı. Üniversite hocaları işi ranta çevirdi 4-5 kere inceletilen yerlere orta hafif rapor yazıp duruyorlar, ağır istemeyenler son çare bunlara gidip çeviriyor. Allah ülkemizi korusun, biz kendimizden bile koruyamıyoruz.

Malatya lı 19 Mayıs 2023 14:56

Üniversite hocaları proflar bölüm başkanları hafif orta diye imza atmışsa buna güveneceğiz. İlk kontroller üstün körü yapıldığını biliyoruz. Bostanbaşı ninda altının sağlam olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuş En moda olan semt kıskançlık sebebiyle sanırım kötülenmekte. 11 ili kapsayan toki nin yetemeyecegi gerçek. Keşke ilk kontrollerde evlerin gerçek durumu tespitb edilebilseydi. Böyle sorunlar yaşanmazdı. Güçlendirme ile yıkılmayacak evleri yıkmayın.

Vatandaş 19 Mayıs 2023 10:02

Yıkılacak binalara bile yıkım ihalelerinin zar zor yapıldığı bir şehirde, orta hasarlı kararı verilen binaların güçlendirilmesi işlemleri nasıl olacak, bu güçlendirmeler gerçekten sağlıklı mı? Vatandaşın olası 6-7-8 lik bir depremde bu binalardan sağ çıkma olasılığı var mı? Bu süreç ile ilgili açıklama yaparsanız mutlu oluruz. Özellikle Bostanbaşı Mahallesinde binlerce binaya 3 aydır yapılan incelemeler sonucu ağır hasar kararı verilmişken, orta hasarlı kararı veriliyor diye duyuyoruz. Tüm sitelerde bu konuda halk çok huzursuz. Güçlendirmeye 5 kuruş vermem, o inceleyenler gelsin kendi otursun, yaptırmam, oturmam diyenlerin yanı sıra devletin verdiği karara güveniyorum, Düzgün şekilde tetkikler yapılır, güçlendirilecek yerlere ait raporlar çıkar, proje hazırlanır ve malzemeden çalınmadan bu iş usulüne uygun yapılır ve yapım sürecinde sürekli devlet yetkilileri tarafından denetlenirse geçer otururum diyenler de var. Bu konuda açıklama yaparsanız seviniriz.

Bakmadan Geçme